Home » Zakjes, pakjes, blikjes en potjes die wél kunnen!

Zakjes, pakjes, blikjes en potjes die wél kunnen!

 Al eerder schreef ik een aantal artikelen (zie overzicht onderaan) over de vele nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alles wat verpakt zit zinloos is. Je moet echt wel heel veel tijd over hebben wil je iedere avond zelf bouillon trekken of pasta draaien. Vandaag neem ik dan ook de zakjes, pakjes, blikjes en potjes die wél kunnen de loep. Wat mij betreft dan hè!
bouillonblokjesJe zou overigens nog kunnen debatteren over wat er nu precies onder pakjes en zakjes wordt verstaan. Voor de echte puristen valt daar vast ook een zak pasta  onder.

Bouillonblokjes

Ik ben niet zo’n soepeter, en heb dus ook nog nooit zelf een bouillon getrokken uit vlees, bot of visresten. Als ik eens bouillon gebruik, voor bijvoorbeeld risotto of shepherd’s pie, dan gebruik ik daar gewoon een blokje voor!
blik gepelde tomaten

Tomaat in blik

Naar het schijnt zijn de tomaten in blik zelfs vele malen smaakvoller dan de waterbommetjes die in Nederland voor tomaat moeten doorgaan. Het is voor mij in ieder geval de onmisbare basis van alle pastasauzen. Vooral die van Mutti is erg lekker!

Diepvries bladerdeeg

Je kunt natuurlijk zelf bladerdeeg maken en dat is vast ook heel leuk en bevredigend. Maar die pakjes diepvriesdeeg zijn wel verdomde handig! En voor sommige dingen geldt ook: het is reuze leuk om te weten hoe je het zelf moet maken om er dan achter te kunnen dat het ook verdomd veel werk is. Ook handig: rollen vers bladerdeeg op bakpapier. Voor bijvoorbeeld een heerlijk en makkelijke plaattaart.

paneermeel

 

Paneermeel

Zelf maken is vast vele malen lekkerder en niet moeilijk. Alleen heb ik eigenlijk nooit meer oud brood in huis, omdat ik meestal vers brood in porties invries. Maar ik heb ’t nog wel een keer op mijn ’to cook list’ staan. Voorlopig staat dit pakje in mijn keukenkast.

Boemboes en currypasta’s

Deze is een beetje dubbel, omdat ik ze zowel zelf maak als koop bij de toko of Chinese supermarkt. Het is echt leuk om zelf je currypasta of boemboe te maken, maar ik vind het ook handig en makkelijk om altijd wat potjes op voorraad te hebben.

Welke potjes, pakjes en zakjes staan bij jou allemaal in de keukenkast?

Meer lezen over pakjes en zakjes?

10 Comments

  1. Sandra Nota

    Helemaal eens met dit lijstje!

  2. Da's eens een andere (en ook een positievere) kijk op de zaak om eens onder de loep te nemen wat wél kan i.p.v. alleen maar te focussen op wat er allemaal 'fout' zou zijn,
    Ik ben het met je eens, gemak dient de mens en we moeten het ons niet moeilijker maken dan nodig. De producten die je hier beschrijft, heb ik ook altijd standaard op voorraad.

  3. Leuke post! Ik ben een fan van fresh food, maar bouillonblokjes? Check! En tomaten? Ik zweer bij passata. En deze indische gebruikt ook trassi. Pluk ik ook niet zelf uit de zee. Ik wil mij best een keer wagen aan een experimentje garnalen fermenteren… maar ik vrees de lucht die een jaar in mijn huis gaat hangen, haha

  4. Marlon Sebel

    In plaats van paneermeel neem ik altijd verkruimelde (boeren) beschuit. Die heb ik eigenlijk standaard in huis en vind ik lekkerder dan gewone paneermeel. Ik doe de beschuit in een zakje en sla er dan voorzichtig op met de onderkant van een glas. Bouillonblokjes zijn hier ook niet weg te denken. Ik kook er ook mijn rijst, pasta en groenten in.

  5. Zolang je je maar voldoende bewust bent wat je kiest is het wat mij betreft al snel goed!

  6. Hahaha, dat zal inderdaad een geurige aangelegenheid worden!

  7. Dat van die beschuiten doe ik idd ook wel eens als ik onverwachts geen paneermeel in huis blijk te hebben. Toch schijnt het met broodkruimels het allerlekkerst te smaken!

  8. Top artikel! Ben het helemaal met je eens en gebruik zelf ook graag tomaten uit blik of pak of die kleine geconcentreerde blikjes puree. Uiteraard zelf bouillon trekken is heerlijk maar soms een blokje als smaakmaker is prima. Paneermeel maak ik wel graag zelf maar dat heeft als reden dat ik de grovere variant die je van brood krijgt lekkerder vind dan paneermeel. Voor Gado Gado of Petjil gebruik ik trouwens ook gewoon zo'n blok, de meeste ingrediënten ervoor zijn hier vaak lastig te krijgen en er zijn een paar merken die heerlijke Gado2 saus maken dus prima 🙂 Oh een kleine tip voor de broodkruim je kunt het ook eens bij je bakker navragen soms hebben ze gewoon een zakje broodkruim die je kunt meenemen en dat blijft behoorlijk lang goed 🙂

  9. Bedankt voor die tip van dat broodkruim!!

  10. Ja tomaten hier zijn een ramp inderdaad, heb ik ook altijd uit blik. En de curry pasta van een Indiaas merk waar ik nu niet op kom, want die bevat geen gekke e nummers. Als ik bladerdeeg nodig zou hebben zou ik ook zeker kopen en idem voor paneermeel. Verder alles lekker vers 🙂

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*