Groente spiraaltaart

Groente spiraaltaart

Ik had ‘m al vaker voorbij zien komen op Pinterest en Instagram, die prachtige groente spiraaltaart. Toen Bodhi onlangs thuis kwam van een schoolexcursie naar de Westlandse kassen en een tas vol groente meebracht wist ik meteen wat ik dit weekend ging maken!

Groente spiraaltaart

Ik gebruikte voor deze taart courgette, aubergine en winterwortel, omdat je dan ook drie verschillende kleuren groente in je taart hebt. Uiteraard kun je naar hartenlust variëren. Hou je niet van aubergine, laat die dan rustig weg en vervang bijvoorbeeld door pastinaak. Harde groente als wortel en pastinaak moet je wel even kort in kokend water ‘blancheren’, anders krijg je ze never nooit in de spiraalvorm gedrukt.

Het deeg voor de hartige taart kun je kant-en-klaar kopen maar ook heel makkelijk zelf maken. In 3 minuten klaar, net zo snel als het ontdooien van de diepvriesplakjes.

Deze groente spiraaltaart is een mooie en lekkere taart om te serveren bij bijvoorbeeld een buffet of bbq. De niet vlees-liefhebbers zullen je in ieder geval dankbaar zijn!

Groente spiraaltaart

Wat heb je nodig:

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 grote winterwortel
  • 150 gram brie
  • 1 ei
  • 100 ml room
  • takje rozemarijn
  • zout en peper

Deeg voor hartige taart

  • 175 gram bloem
  • 75 gram boter
  • 1 ei
  • 3 eetlepels koud water
  • snufje zout

Lage taartvorm ca. 24 cm.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak het deeg voor de hartige taart door in een kom de bloem te mengen met de roomboter (in blokjes), het ei, snufje zout en water. Kneed snel tot een soepel deeg. Leg de bal deeg tot gebruik even in de koelkast.

Vet een lage taartvorm in (bij voorkeur met losse bodem).

Maak de wortel schoon en schaaf of snijd met een scherp mes de wortel in lange dunne plakken. Breng een pan met water aan de kook en kook hierin de wortelplakken in ca. 2 minuten soepel. Giet af en spoel af onder koud water. Halveer de courgette en schaaf in lange plakken. Halveer ook de aubergine en schaaf deze in lange plakken. Halveer alle plakken in de lengte, zodat je lange dunne plakken groente overhoudt. Snijd de brie in dunne plakken.

Bekleed de taartvorm met het deeg. Leg de groenteplakken rechtop om en om met de brie in spiraalvorm in de taartvorm. Begin aan de buitenrand en werk zo naar binnen tot de hele taartvorm gevuld is.

Klop het ei los met de room, breng op smaak met zout en peper. Giet het room-ei mengsel over de taart en steek hier en daar wat takjes rozemarijn tussen. Bak in de oven in ca. 25 minuten gaar.

Summary
recipe image
Recipe Name
Groente spiraaltaart
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Ook lekker:

Meringue schuim en meringue sandwich Op het leuke blog van Laura’s bakery zag ik een techniek om meringue schuimpjes met gekleurde strepen te maken. Zo mooi! En hoewel het er best ingewik...
Kokos limoen cupcakes Ik kwam er achter dat er vrijwel geen cupcake recepten op mijn blog staan. Alleen één voor hartige cupcakes en een artikel met een basisrecept wat ver...
Foodblogswap: mediterrane quiche Voor de Foodblogswap van deze maand mocht ik koken van de website van ikbakerietsvan.com En hoewel ik daar de meest lekkere dingen tegen kwam viel mij...
Foodblogswap: fortune cookies Ik heb mijzelf wel een paar keer vervloekt hoor, de afgelopen week. Hoe in vredesnaam was ik er bij gekomen om me in december in te schrijven voor de ...
koken & tafelen algemeen

5 Comments

  1. Karin van Dam

    Lijkt me heerlijk en wat ziet de taart er mooi uit

  2. Wauw! Had deze taart inderdaad al eens langs zien komen op Pinterest, tof dat je hem nu ook hebt gemaakt. Ziet er prachtig uit!

  3. Wat een fantastisch idee! Het ziet er feestelijk uit, het is makkelijk te bereiden, het is gezond en ik denk dat het ook heel lekker is, als ik zo die ingrediëntenlijst bekijk.
    sunny mama recently posted…HEB JIJ WELEENS EEN MAALTIJDBOX BESTELD?My Profile

  4. Dat ziet er schitterend uit!
    Jo’s Daughter recently posted…Looking ForwardMy Profile

  5. Pingback: EETDAGBOEK | Anne-Marie (myhappykitchen.nl)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge