Kletskoppen bakken

Kletskoppen bakken

Koekjes bakken is dankbaar werk. Het is niet moeilijk en het resultaat eigenlijk altijd goed. Zelfs het meest eenvoudige koekje smaakt fantastisch als je het zelfgebakken hebt. Kletskoppen zijn harde dunne knapperige koekjes die voor een groot deel uit suiker bestaan. De luxe variant bevatten amandelen, de goedkopere vaak (ongezouten) pinda’s.

kletskoppen

De naam van de kletskop heeft een wat minder smakelijke associatie. Het uiterlijk van het koekje komt namelijk overeen met de huidziekte flavus die zich vroeger met name bij kleine kinderen voordeed. De ziekte werd ook wel zeer hoofd genoemd, vandaar de bijnaam voor deze koekjes: zere hoofdjes. In Leiden worden ze ook wel Van Speykjes genoemd, afgeleid van kanonneerbootcommandant Van Speyk.

De kletskoppen smaken heerlijk bij de koffie of thee maar zijn ook leuk om te gebruiken als ijswafeltjes in en dessert. Serveer dan een bolletje ijs tussen twee kletskoppen in.

Tenzij je een enorme oven hebt moeten deze koekjes in delen worden gebakken. Het is handig als je twee bakplaten hebt, dan kun je de volgende bakplaat met bolletjes deeg al klaar hebben liggen. Varieer een beetje met de grootte van de deegbolletjes. Maak je ze klein dan moet je de baktijd iets verkorten, maak je groter dan moeten ze iets langer in de oven. Blijf gewoon even in de buurt, je ziet de koekjes vanzelf uitvloeien en kleuren.

Wat heb je nodig (40-50 kletskoppen)

  • 125 gram boter, op kamertemperatuur
  • 200 gram bruine suiker
  • 50 gram suiker
  • mespunt kaneel
  • 125 gram bloem
  • 125 gram gepelde amandelen of ongezoute pinda’s
  • snufje zout

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Meng de beide soorten suiker, kaneel, zout en boter door elkaar met een handmixer of in de keukenmachine. Meng er in gedeeltes de bloem door. Hak de amandelen of pinda’s fijn en werk ze door het beslag. Maak kleine balletjes en leg ze op ca. 6 cm. afstand van elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier.

kletskoppen deegballetjes

Bak ze in de oven totdat ze uitlopen in circa 8-10 minuten. Laat even afkoelen en schep ze met een spatel of gebakschep op een rooster of bord om verder af te koelen en knapperig te worden.

Summary
recipe image
Recipe Name
Kletskoppen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Ook lekker:

Pindakaas kookboek en recept voor kokos-pistache i... Wil je wel geloven dat ik pas op volwassen leeftijd pindakaas ben gaan eten? Als kind gruwelde ik er echt van. Mijn zusje at stapels boterhammen met p...
Pepernoot of kruidnoot? Plus natuurlijk het recept... Pepernoten zijn een Nederlandse traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de 16e eeuw. In die tijd krijgen kinderen bij het Sinterklaasfeest peperno...
Melted snowman chocolate bark Ik kwam deze chocolade van ‘gesmolten sneeuwpop’ tegen op Pinterest en wist direct: die moet ik maken! Ik verzamelde alle benodigdheden en ging op een...
My happy kids: American chocolate chip cookies Er gaat eigenlijk niets boven verse zelfgebakken koekjes. Die geur in je huis, die smaak van verse koekjes, het gemak waarmee je ze eigenlijk maakt. B...
koken & tafelen algemeen

7 Comments

  1. Vroeger was ik echt verslaafd aan kletskoppen, haha. Vind ze nog steeds heel lekker, misschien weer eens maken/eten 😀
    Mariska recently posted…Nep wimpers voor 1 euroMy Profile

  2. Yum it looks delicious! 🙂
    Carol and Vero recently posted…Nutella!My Profile

  3. Oehhh lekker! Ik vind kletskoppen altijd een heerlijk koekje, eigenlijk nog nooit gekaamkt, moet ik toch ’s doen! Grappig waar de naam vandaan komt, nooit geweten. Misschien niet erg smakelijk maar gelukkig de koekjes zeker wel, leuk recept!
    FabulousHeidi recently posted…Zalige stoofpeertjes met Lamsoor honing van deBijZaakMy Profile

  4. ziet er erg lekker uit, ga het zeker een x proberen!
    Reshma recently posted…HEALTHBOX MAART | UNBOXING + WINACTIEMy Profile

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge