Lebkuchenharten

Lebkuchenharten

Als fan van Duitse kerstmarkten heb ik ze al voorbij zien komen in alle soorten en maten: lebkuchenharten. En hoewel ik – kleine bekentenis – ze eigenlijk helemaal niet zo lekker vind, ben ik wel dol op de looks van deze Duitse lekkernij. Het hoort gewoon onlosmakelijk bij de december maand!

lebkuchenharten

 

Ik heb helaas geen verfijnde hand, ben toch meer iemand van het grove werk. De versiering had dan ook wel wat mooier gekund. En wacht ook even tot de koeken volledig zijn afgekoeld, het suikerglazuur vloeit dan niet uit op de nog warme koek (tja, geduld heb ik ook al niet echt). Toch werd ik blij van mijn eigen lebkuchenharten. En als je ze – net als ik – niet lekker vind, hang je ze toch gewoon in de boom?!

Ik gebruikte de onderkant van een mini hartvormige springvorm. Maar je kunt ook koekuitstekers gebruiken of een malletje van een hart maken van karton.

Lebkuchenharten

Wat heb je nodig (ca. 6 medium harten)

  • 250 gram volkorenmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 1 eetlepel koekkruiden
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 75 ml melk
  • 1 ei
  • 40 gram poedersuiker
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • 125 gram honing

Voor het glazuur:

  • 1 eiwit
  • 150 gram poedersuiker

Meng het volkorenmeel, amandelmeel, bakpoeder, kruiden, citroenrasp en zout met de poedersuiker. Voeg hieraan de melk, honing en het ei toe en kneed tot een deeg. Rol het deeg in plastic folie en laat een uurtje liggen in de koelkast zodat alle smaken kunnen intrekken.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit tot ca. 1 cm dikte en snijd of steek hier harten uit. Leg ze op de bakplaat en bak ze in de oven in 10 minuten gaar. Haal uit de oven en maak er een gaatje in met een saté-prikker zodat je later kunt ophangen. Laat volledig afkoelen.

Klop het eiwit stijf en meng met de poedersuiker. Maak een mini spuitzakje van bakpapier en decoreer hiermee de koekharten. In sommige bakwinkels kun je ook kant-en-klare glazuurstiften kopen.

Summary
recipe image
Recipe Name
Lebkuchenharten
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Ook lekker:

Pindakaas kookboek en recept voor kokos-pistache i... Wil je wel geloven dat ik pas op volwassen leeftijd pindakaas ben gaan eten? Als kind gruwelde ik er echt van. Mijn zusje at stapels boterhammen met p...
Kletskoppen bakken Koekjes bakken is dankbaar werk. Het is niet moeilijk en het resultaat eigenlijk altijd goed. Zelfs het meest eenvoudige koekje smaakt fantastisch als...
Salame di cioccolato of Arretjescake Een oer-Hollands recept of een Italiaanse klassieker? De Hollandse Arretjescake en de Italiaanse salame di cioccolato bevatten dezelfde ingrediënten e...
Glas in lood hartenkoekjes voor moederdag Afgelopen kerst probeerde ik voor het eerst glas-in-lood koekjes te bakken. Een ogenschijnlijk ingewikkelde techniek die uiteindelijk reuze mee bleek ...
koken & tafelen algemeen

2 Comments

  1. Ohhhh ik ken dit nog niet! Thanks, ik ga eens op zoek naar ze! xxx
    Amina recently posted…Personal | De Bucketlist Tag 2016My Profile

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge