Home » Pina colada taart
Pina colada taart aangesneden

Pina colada taart

Er is er één jarig, hoera, hoera, dat kun je wel zien dat ben ik! Op maandag jarig zijn is natuurlijk helemaal niks dus heb ik het gisteren al gevierd. En maakte ik een taart die al een poosje op mijn ‘to bake lijstje’ stond: de pina colada taart!

pina colada taart

Pina Colada taart met vier verschillende lagen

Er zijn soms van die bakprojecten die ik steeds maar voor me uitschuif. Vanwege lastige ingrediënten, moeilijke baktechnieken of gewoon te veel werk. Deze pina colada taart viel daar ook wel een beetje onder. Hij bestaat namelijk uit maar liefst vier verschillende lagen en bevat een ‘lastige’ kooktechniek: Italiaans schuim maken. Ik zag ‘m voorbij komen bij Rudolph’s patisserie op 24kitchen en was meteen verlief op deze ananas kokostaart, door mij tot pina colada taart gedoopt.

Pina colada taart aangesneden

Heerlijke taart

Omdat ik voor mijn verjaardag echt wilde uitpakken besloot ik toch deze taart te gaan maken. En het viel reuze mee! Okay, je hebt er wel wat apparatuur voor nodig, een roestvrijstalen beslagkom, een gasbrander en een suikerthermometer bijvoorbeeld. En tijd, want de verschillende lagen vragen om behoorlijk wat bak-, afkoel- en opstijftijd. Maar dan heb je uiteindelijk wel een schitterende taart, die ook nog eens fantastisch smaakt!

Ook zo’n fan van kokos? Ik zette de 10 lekkerste recepten met kokos (zoet en hartig) voor je op een rij!

Pina colada taart

Wat heb je nodig:

Wener bodem:

  • 300 gram bloem
  • 200 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 1 ei

Kokoslaag

  • 150 gram suiker
  • 150 gram kokosrasp
  • 2 eieren
  • 1 eierdooier

Kokos-ananas cremeux

  • 200 gram ananas (uit blik, verse ananas gaat niet goed samen met gelatine!)
  • 4 blaadjes gelatine
  • 300 ml kokosmelk
  • 1 citroen
  • 4 eetlepels suiker
  • 5 eierdooiers
  • 150 gram boter, in kleine blokjes

Italiaans schuim:

  • 4 eiwitten
  • 100 ml. water
  • 375 gram suiker

Verder nog nodig: springvorm 30 cm, gasbrander, suikerthermometer, staande mixer met rvs kom, gasbrander

Kneed de bloem, boter, suiker en ei snel tot een samenhangend deeg (gewoon met de hand). Verpak het in plastic folie en leg een half uurtje te rusten in de koelkast

Bestuif je werkblad met bloem, rol het deeg uit en snijd uit het deeg een cirkel ter grootte van de bodem van de springvorm (op het deeg leggen en even rondsnijden met een mesje). Vet de taartvorm in, leg het deeg op de bodem en prik er met een vork gaatjes in.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Meng de suiker met de kokosrasp en de eieren + extra dooier, kneed goed dooor en verdeel dit over de bodem van de taart. Bak nu de bodem in ca. 30 minuten goudbruin en gaar. Laat volledig afkoelen op een rooster.

Snij de ananas in kleine dobbelsteentjes en verdeel over de afgekoelde taartbodem. Week de gelatine in ruim koud water.

Pina colada taart bodem

Rasp de citroenschil en pers de citroen uit. Doe de citroenschil en sap met de kokosmelk in een pannetje en breng aan de kook. Klop in een kom de eierdooiers schuimig met de suiker. Giet hier de kokende kokosmelk op, roer door en giet weer terug in de pan. Laat nog even een paar minuutjes wat dikker worden op laag tot middelhoog vuur, zonder het te laten koken!

Haal de pan van het vuur, roer er de uitgeknepen gelatine door en laat afkoelen. Je kunt dit versnellen door het pannetje in een bak met koud water te zetten. Laat afkoelen tot lauwwarm en roer en de boter in kleine blokjes door.

Vet de rand van de springvorm in en giet de cremeux op de taartbodem. Laat ca. 2 uur opstijven in de koelkast.

Klop in een staande mixer met roestvrij stalen beslagkom de eiwitten stijf. Zet de mixer even uit. Breng in een steelpan het water en de suiker aan de kook. Het belangrijkste: niet roeren, het komt vanzelf goed. Doe een suikerthermometer in de pan en laat koken tot het de 121 graden heeft bereikt. Neem van het vuur, zet de mixer weer aan en giet in een dun straaltje de suikersiroop bij het eiwitschuim. Blijf kloppen tot het schuim is afgekoeld tot lauwwarm. Het is dan stevig en glanzend met mooie pieken.

Haal de rand van de springvorm en verdeel het schuim met een spatel over de taart. Rooster de randjes van het schuim goudbruin met een gasbrander.

Summary
recipe image
Recipe Name
Pina colada taart
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

7 Comments

  1. Karin van Dam

    Allereerst van harte gefeliciteert xxx Wat is de taart mooi geworden zeg maar wat een werk pff wat zullen jullie gesmuld hebben.

  2. Veel werk maat dan heb je ook wat! Gefeliciteerd met je verjaardag!

  3. FabulousHeidi

    Gefeliciteerd!!! xxx
    Dit is zeker wel een taart waarmee je grootst hebt uitgepakt, lijkt me zalig!! Ik snap dat wel van die “projecten” haha! Meestal valt het dan mee maar ik kan er ook weleens tegenop zien, maar het resultaat mag er met deze taart echt wezen!

  4. Gefeliciteerd! Leuk bakproject en lekker zomers, mag wel met dit weertje. 🙂

  5. Nog gefeliciteerd !
    Wat een werk deze taart, maar hij lijkt me wel helemaal de moeite waard.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*