Mandarijnenmarmelade

Nu nu de Sinterklaastijd er weer aan komt leek het me wel leuk om een marmelade te maken van mandarijntjes. Mandarijntjes zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met december en Sinterklaas. Een gezonde traktatie tussen alle pepernoten en marsepein door. Naast heel erg lekker is een potje van deze mandarijnenmarmelade ook ontzettend leuk om cadeau te doen op pakjesavond!

mandarijnenmarmelade

Zelf jam maken is een heerlijke bezigheid. Terwijl de jam op een zacht vuurtje staat te pruttelen ruikt je hele huis naar citrus en vanille. Aangezien de marmelade zo’n 2 ½ uur moet koken is dit de ideale bezigheid voor een regenachtige woensdagmiddag of een luie zondag. Een heerlijk geurend huis en een aantal potten heerlijke marmelade zijn je beloning.

Toast met mandarijnenmarmelade


De marmelade is heerlijk op brood maar kun je ook goed serveren bij een stuk vlees (of wild) of over ijs. Voor de kerstdagen krijg je nog een recept van me waarin ik ook deze marmelade gebruik.

Wat heb je nodig (ca. vier potten mandarijnenmarmelade):

  • Beetje boter
  • 1 kilo clementines
  • rasp van 1 citroen
  • 1 kilo fijne kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
 

Besmeer de bodem van een ruime pan met een beetje boter (tegen het aanbranden). Boen de schil van de mandarijntjes schoon, verwijder de kroontjes en halveer. Snijd daarna in dunne plakjes (ca. 3 mm). Halveer het vanillestokje en schraap met een scherp mesje het merg eruit. Doe de plakjes mandarijn, de rasp van de citroen, het vanillemerg en de suiker in de pan en breng aan de kook.

 
Roer goed om met een pollepel en blijf roeren totdat het kookt. Zet op een laag vuur (bij voorkeur op een vlamverdeler) en laat zo ca. 2 ½ uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe om.

Maak de potten goed schoon (in de vaatwasser of met kokend water en een scheutje soda, daarna op z’n kop laten drogen op een schone theedoek). Vul de potten tot de rand met de marmelade, sluit af en zet op zijn kop om af te koelen (alleen in het geval van schroefdeksels, weckpotten laat je gewoon zo afkoelen). Bewaar de marmelade op een koele en donkere plaats. Na opening bewaren in de koelkast.

Ook lekker:

Dennenappels roomkaas Op Pinterest - een enorme culi-inspiratiebron – kwam ik vorig jaar al een foto tegen van dennenappels roomkaas. Zo leuk, die moest ik een keer maken! ...
Pina colada taart Er is er één jarig, hoera, hoera, dat kun je wel zien dat ben ik! Op maandag jarig zijn is natuurlijk helemaal niks dus heb ik het gisteren al gevierd...
Kerst merengueschuim Leuk om cadeau te doen aan de gastvrouw of -heer deze kerst. In een mooi transparant zakje of cadeaudoosje. Maar ook heerlijk om op tafel te zetten bi...
Truffelrisotto Naast ultiem comfortfood is risotto ook nog eens een heerlijk bijgerecht. En mag het wat chiquer, bijvoorbeeld voor een speciaal dinertje of Kerst, se...

2 Comments

  1. Wat leuk om mandarijnen te gebruiken, dat heb ik nog nooit gedaan. Zelf ben ik wel stapel op sinaasappel marmelade. Heerlijk op een bakje naturel kwark 😀

  2. Het is echt de moeite waard om het een keer met mandarijnen te maken. Goed idee om door de kwark te doen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge