Zelf advocaat maken

Zelf advocaat maken

Ik had zelf advocaat maken al zooooo lang op mijn lijstje staan. Advocaat is volgens mij één van de eerste alcoholische drankjes die ik ooit ‘dronk’. Denk: een hele berg slagroom en een beetje advocaat. Fijne herinneringen aan mijn allerliefste oma die er helaas al te lang niet meer is.

Zelf advocaat maken

Wat mij altijd weerhield was het feit dat je er brandewijn voor nodig had. En om nou een hele fles te kopen van iets wat ik zelf nooit drink….Totdat ik een keer hoorde dat bakker Cees Holtkamp in zijn recept wodka gebruikt. Kijk, daar kan ik dan wel weer wat mee!

De hoeveelheid die ik maakte was precies genoeg voor mijn Mason Jar (400 ml). Heerlijke advocaat om te serveren in een glaasje met wat (vers geklopte) slagroom. Of gewoon een slagroomspuit, mag ook. Herinneringen smaakten nog nooit zo lekker en zoet!

Zelf advocaat maken

Wat heb je nodig (ca. 400 ml advocaat)

  • 8 dooiers (ca. 175 gram)
  • 175 gram suiker
  • snufje zout
  • zakje vanillesuiker
  • 200 ml wodka

Au-bain-marie inzetpan (of metalen schaal die op een pan past)

Weeg de dooiers even af, eieren verschillen altijd erg in grootte. Je hebt 175 gram eierdooier nodig. Dat zijn er ca. 8. Gooi de eiwitten niet weg maar vries ze (per 4 stuks) in zodat je er een heerlijke pavlova mee kunt maken!

Zet een (afwas)bak met een laagje koud water klaar of doe een laagje koud water in je gootsteen.

Klop de dooiers met het zout, de suiker en vanillesuiker in een au-bain-marie inzetpan of schaal. Zet de schaal op een pan met een klein laagje kokend water en blijf roeren. Voeg de wodka toe en blijf roeren. Heb je een suikerthermometer, roer dan tot het mengsel 60 graden heeft bereikt. Zonder thermometer kan ook prima hoor, blijf kloppen tot de advocaat mooi gebonden is de dikte heeft van vanillevla.

Zet de schaal in de bak of gootsteen met koud water en laat de advocaat al roerende afkoelen. Doe over in een mooie fles of pot en bewaar in de koelkast.

Summary
recipe image
Recipe Name
Advocaat
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Ook lekker:

Homemade kaneellikeur Sinterklaas is weer in het land. Daar moet op gedronken worden! En na mijn geslaagde experimenten met aardbeienlikeur en frambozenlikeur had ik zin om...
Homemade ginger ale Voor de foodblogswap van oktober kreeg het Engelstalige blog Onapona’s kitchen* toegewezen. Sonja (van kinds af aan al Onapona genoemd) is een Belgisc...
Iced caramel macchiato In de zomer drink ik graag een ijskoffie. Het is de ideale combi van een drankje en een dessert. Helaas verschillen de ijskoffies die je geserveerd kr...
My happy kitchen test: Agroposta limonadesiropen Als je regelmatig op websites over eten en drinken rondzwerft kom je de leukste en lekkerste producten tegen. Kleinschalige (familie)bedrijfjes bijvoo...

2 Comments

  1. Dit zou wat voor mijn moeder zijn. Zij is er dol op!
    Cynthia recently posted…Zó creëer jij jouw eigen PaasnagelsMy Profile

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge