Home » Zelf advocaat maken

Zelf advocaat maken

Ik had zelf advocaat maken al zooooo lang op mijn lijstje staan. Advocaat is volgens mij één van de eerste alcoholische drankjes die ik ooit ‘dronk’. Denk: een hele berg slagroom en een beetje advocaat. Fijne herinneringen aan mijn allerliefste oma die er helaas al te lang niet meer is.

Zelf advocaat maken

Wat mij altijd weerhield was het feit dat je er brandewijn voor nodig had. En om nou een hele fles te kopen van iets wat ik zelf nooit drink….Totdat ik een keer hoorde dat bakker Cees Holtkamp in zijn recept wodka gebruikt. Kijk, daar kan ik dan wel weer wat mee!

Eggnog recept

Zoete herinneringen

De hoeveelheid die ik maakte was precies genoeg voor mijn Mason Jar (400 ml). Heerlijke advocaat om te serveren in een glaasje met wat (vers geklopte) slagroom. Of gewoon een slagroomspuit, mag ook. Herinneringen smaakten nog nooit zo lekker en zoet! Maak ook eens de Amerikaanse versie (zonder alcohol): eggnog!

Eiwitten

En als je nu denkt, wat doe ik nou met die acht eiwitten die ik straks over heb? Naast dat je eiwitten prima kunt invriezen (doe dat bijvoorbeeld in porties van drie), kun je er ook de lekkerste recepten mee maken. Zoals meringue, Haagse bluf of lemon meringue tartelettes!

zelf advocaat maken

Zelf advocaat maken

Wat heb je nodig (ca. 400 ml advocaat)

  • 8 dooiers (ca. 175 gram)
  • 175 gram suiker
  • snufje zout
  • zakje vanillesuiker
  • 200 ml wodka

Au-bain-marie inzetpan (of metalen schaal die op een pan past)

Weeg de dooiers even af, eieren verschillen altijd erg in grootte. Je hebt 175 gram eierdooier nodig. Dat zijn er ca. 8. Gooi de eiwitten niet weg maar vries ze (per 4 stuks) in zodat je er een heerlijke pavlova mee kunt maken!

Zet een (afwas)bak met een laagje koud water klaar of doe een laagje koud water in je gootsteen.

Klop de dooiers met het zout, de suiker en vanillesuiker in een au-bain-marie inzetpan of schaal. Zet de schaal op een pan met een klein laagje kokend water en blijf roeren. Voeg de wodka toe en blijf roeren. Heb je een suikerthermometer, roer dan tot het mengsel 60 graden heeft bereikt. Zonder thermometer kan ook prima hoor, blijf kloppen tot de advocaat mooi gebonden is de dikte heeft van vanillevla.

Zet de schaal in de bak of gootsteen met koud water en laat de advocaat al roerende afkoelen. Doe over in een mooie fles of pot en bewaar in de koelkast.

zelf advocaat maken

Summary
recipe image
Recipe Name
Advocaat
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

8 Comments

  1. Dit zou wat voor mijn moeder zijn. Zij is er dol op!

  2. Opbouwend bedoeld : als je tot 62 graden verhit zijn de salmonella bacterien dood.

  3. Connie Dorjee

    Heb net jou advocaat gemaakt staat nu in devkoelkst ga morgen slagroom kopen heb al stiekem geprofd heerlijk dank je wel.
    Groetjes

  4. Greet de Boer

    Ga het binnenkort proberen!
    Lijkt me heerlijk!!
    Kun je me ook vertellen of het een versterkende werking heeft?
    ( bv mensen die moeten aansterken?)

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*