Pretzels bakken

Pretzels bakken

Altijd als ik in Duitsland ben koop ik er wel eentje bij de bakker of een kraampje op straat: een heerlijke verse Duitsel pretzel. Knapperig van buiten, zacht van binnen, en met die heerlijke grove zoutkorrels op de buitenkant. Zelf een keer pretzels bakken stond al een poos op mijn verlanglijst. En laat het nu helemaal niet moeilijk zijn om ze te maken!

Pretzels bakken

Een pretzel is een soort zoute krakeling gebakken in de vorm van een gedraaide knoop. Pretzels bestaan er in allerlei formaten en komen oorspronkelijk uit Duitsland waar ze ook wel Brez’l worden genoemd, een kleine Brezen. De naam voor een soort gebak dat bij de bakker verkocht wordt en vaak als middagmaaltijd wordt gegeten.

De pretzels die ik bakte hebben mijn zoontje en ik die avond – samen met wat komkommer en broccoli – opgegeten met een heerlijke Zwitserse kaasfondue. Ik kan je vertellen dat we gesmuld hebben. Nu ik weet hoe makkelijk het is zal ik zeker wel vaker pretzels bakken. Ze lijken me ook heerlijk bij bijvoorbeeld een picknick of soepbuffet.

Wat heb je nodig (ca. 10 pretzels)

  • 400 gram bloem
  • 250 ml. handwarm water
  • 1 zakje droge gist (=7 gram)
  • 1 theelepel suiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 eierdooier, losgeklopt
  • grof zeezout (korrels of vlokken)

Handig: bakpapier, bakkwastje

Doe de bloem, suiker, zout, bakpoeder en gist in een kom en schenk hier het warme water bij. Kneed in ca. 8 minuten tot een soepel deeg. Gewoon lekker met je handen doen, voelt zo heerlijk ambachtelijk. Leg een theedoek over de kom en laat het deeg 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 225 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg nogmaals goed door en verdeel het in 10 gelijke stukken. Ik vind het vaak handig om daarvoor een weegschaal te gebruiken, ik had bolletjes van ca. 70 gram per stuk. Maak van het bolletje een rolletje van ca. 40 cm. lang. Breng de uiteinden bij een, draai die een slag om elkaar heen en duw de uiteinden vast in de bocht van de u-vorm. Maak zo ook de andere pretzels. Leg ze op de bakplaat, bestrijk ze met de losgeklopte eierdooier en bestrooi met het zeezout. Laat nog een keer 10 minuten rijzen en bak ze dan in circa 15 minuten in het midden van de oven bruin en gaar. Laat afkoelen op een rooster.

Summary
recipe image
Recipe Name
Pretzels
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Ook lekker:

Pepernoot of kruidnoot? Plus natuurlijk het recept... Pepernoten zijn een Nederlandse traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de 16e eeuw. In die tijd krijgen kinderen bij het Sinterklaasfeest peperno...
Wiener Sachertorte Vorig jaar zomer – tijdens mijn vakantie in Oostenrijk – plaatste ik een aantal typisch Oostenrijkse recepten zoals Wiener Schnitzel en  Kaiserschmarr...
Kwarkbolletjes (foodblogswap) Het is weer tijd voor de maandelijkse foodblogswap. Mijn keuze voor deze maand? Kwarkbolletjes van comeoffthecouch.nl Al meerdere keren heb ik tijdens...
Bramenkwarktaartjes Op de markt wist ik alweer een poosje geleden twee doosjes met bramen voor 1 euro te scoren! Super rijp en om direct op te eten maar ik wist al meteen...
koken & tafelen algemeen

13 Comments

  1. Ik vind zelf brood bakken super leuk maar nog nooit zelf pretzels gemaakt. Zie zien er heerlijk uit vooral die grove zoutkorreltjes, lekker!

  2. Heerlijk, ik heb een keertje een stedentripje naar Berlijn gedaan en toen heb ik die ook zo vaak gegeten 🙂
    Lianne recently posted…Stoofperen weckenMy Profile

  3. Hey dat ziet er lekker uit! Ik heb mezelf voorgenomen om meer te gaan bakken en deze gaat zeker op het lijstje!

  4. Cheese and Chinese

    Wat gaaaaf! Dit staat al zo lang op ons lijstje om te maken, wil het echt een keer proberen!

  5. Dat klinkt heel makkelijk! Heb al tijden zin om brood te bakken. Deze ga ik voor de woensdagmiddag lunch uitproberen. Dankjewel!
    Jeske recently posted…7 redenen waarom jij elke dag 1 avocado zou moeten eten!My Profile

  6. Ik vind een pretzel ook zo heerlijk! Ik ga dit recept zeker een keer proberen. Leuke blog trouwens! Heerlijke recepten! -x-

  7. Pingback: Warm uit de oven - De Mama Company

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge