Home » Zalig kerst met Allerhande: over het kerstfestival, feitjes en lekkers!
Zalig kerst met Allerhande

Zalig kerst met Allerhande: over het kerstfestival, feitjes en lekkers!

Er is bijna geen Nederlander die niet een keer gekookt heeft uit de Allerhande of een keer kerstboodschappen gedaan heeft bij Albert Heijn. De grootste supermarkt van ons land pakt met kerst flink uit, te beginnen met alweer de derde editie van het Allerhande Kerstfestival. My happy kitchen was erbij! Vandaag o.a. een sfeerverslag, facts & figures over ons kerstdiner en een overzicht van producten uit de supermarkt die mij het meest zijn opgevallen. Een zalig kerst met Allerhande!

Zalig kerst met Allerhande

Het Allerhande Kerstfestival

Drie dagen lang was het Spoorwegmuseum in Utrecht omgetoverd tot een waar kerstparadijs. Het Allerhande Kerstfestival is een must do & see voor kerst (en Albert Heijn!) fans zoals ik. Je kijkt je ogen uit bij de prachtige en sfeervol versierde ruimtes. Het spoorwegmuseum leent zich natuurlijk bij uitstek voor een dergelijk festival, de nostalgie druipt er vanaf!

Het festivalterrein is onderverdeeld in verschillende ‘pleinen’. Van ontbijt tot voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. En uiteraard mogen het borrelplein en de steeds populair wordende winter bbq niet ontbreken.

Ik begon de dag al vroeg (08.00 uur!) met een overheerlijke ontbijt voor de pers (blijft bijzonder hoor, om met zo’n perskaart rond te lopen). De directeur van Albert Hein hield een openingswoord en toonde ons de nieuwe kerstcommercial. Hou jij het droog?

Vervolgens mochten we ook nog eens aanschuiven bij een korte workshop waarin een eenvoudiger versie werd gemaakt van de meringue krans van de Allerhande kerstcover. We leefden ons flink uit met de macarons, slagroom en rood fruit.

Zalig kerst met Allerhande
‘Kokkerellen’ met Marina van Marina’s Bakery

Een perfect kerstdessert wat mij betreft. Of je nu de meringue zelf maakt of kant-en-klaar koopt. Vooral de versie met chocolade en zoute karamel spreekt mij bijzonder aan! Al lijkt de krans stiekem wel heel erg op mijn krans van vorig jaar, vind je ook niet?

Zalig kerst met Allerhande

Tijdens de opening buiten begon het ook nog eens te sneeuwen. Mooier hadden ze het toch niet kunnen regelen?

Foto: Jorrit Lousberg
Foto: Jorrit Lousberg

Ik heb nog tot in de middag rondgelopen op het festivalterrein en zo veel lekkere dingen geproefd. En alles door elkaar hè, van pulled pork tot champagnetruffels. Volgend jaar ben ik er zeker weer bij.

Zalig kerst met Allerhande

Hieronder nog wat leuke feitjes over het festival:

  • 33000 bezoekers
  • 7000 m2 festivalterrein
  • 480 Albert Heijn- medewerkers
  • 430 busritten van en naar het festival
  • 245 kerstbomen
  • 180 kookworkshops en demonstraties
  • 150 leveranciers
  • 1 kerstman
Foto: Jorrit Lousberg
Foto: Jorrit Lousberg

Zalig Kerst met Allerhande

Wist je dat meer dan 1,5 miljoen huishoudens deze Kerst een gerecht uit de Allerhande op tafel zetten? Ervan uitgaande dat er gemiddeld 4-6 personen aan de kersttafel zitten (bij ons wel 10!) eten er dus 6 miljoen mensen deze kerst uit de Allerhande.

Maak jij misschien de geitenkaastruffel van avocado? Of die prachtige gepofte knoflooksoep? Of waag je je dit jaar eindelijk een keer aan een heuse kalkoen? Of wat dacht je van de moderne – en vegetarisch – versie van een klassieker: biet Wellington?

Op ah.nl werd in 2016 het meest gezocht naar de volgende gerechten:

  1. Garnalencocktail
  2. Tiramisutaart
  3. Stoofperen
  4. Vitello tonnato
  5. Rollade
  6. Chocolademousse
  7. Gevulde kalkoen
  8. Beef Wellington
  9. Kersttulband
  10. Hertenbiefstuk in rode portsaus

Prachtige kersttompoucen

Het lekkerste uit de supermarkt

 Tijdens het festival kun je natuurlijk vooral veel proeven. En ze zijn echt niet zuinig met de porties die je krijgt. Ik zat dan ook veel sneller dan mij lief was vol. Onderstaand een aantal producten die mij echt opvielen en die nu in de winkel liggen:

champagnetruffels

Witte champagne truffels

Zo groot en lekker, je zou ze zelfs als dessert kunnen serveren, aangevuld met tropisch fruit. Acht stuks voor € 4,99

tonijncarpaccio

Tonijncarpaccio

Een bijzonder en lekker voorgerecht, bijvoorbeeld geserveerd met limoenpesto en pistache! € 4,99 voor 100 gram.

kaas in 't bakkie

Kaas in ’t bakkie kaasfondue

Hou het lekker makkelijk tweede kerstdag, en eet deze verrukkelijke kant-en-klare kaasfondue. Verkrijgbaar als Hollandse kaasfondue of geitenkaasfondue. Ik proefde ‘m al dit voorjaar tijdens de culiperslunch en hij is echt heel goed. Heerlijk met (afbak)ciabatta en veel verse groente. € 6,99 voor 400 gram.

stroopwafellikorette

Stroopwafellikorette

Ik proefde deze likeur op het festival en kreeg meteen visioenen van tiramisu met koekkruimels van de markt en deze likeur. Ook heerlijk om een scheutje in de warme chocolademelk te doen. En natuurlijk puur, lekker bij de koffie. € 5,49 voor 0,35 liter.

Zalig kerst met Allerhande

Soesjesspektakel

Geen keukenprinses? Koop dan dit soesjesspektakel, te vinden in het vriesvak. Een compleet pakket om een prachtige soesentoren te bouwen. Met 32 soesjes, saus, decoratie én standaard voor maar € 6,99

IMG_0387

Ik ging naar huis met één ‘souvenier’, deze fantastische kerstbal. Hamsteren! Ben jij wel eens op het Allerhande kerstfestival geweest?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

14 Comments

  1. Dat klinkt leuk zeg! Ik hou wel van hapjes proeven en het lijkt me heel sfeervol in het openluchtmuseum. Is dit een evenement dat ook voor mensen zonder perskaart toegankelijk is?

    Josephine recently wrote….Zo maak je zelf een victoriaanse kerstkrans
    https://www.myinnervictorian.nl/zelf-een-victoriaanse-kerstkrans-maken/

  2. Lijkt me een geweldig event! Ik denk dat ik voor het kerstmenu ook een meringues krans ga maken! Ik ga in ieder geval jou aardappeltorentjes en portsaus maken! Nu nog een voorgerecht! Suggesties?

    • In de categorie simpel maar goed: carpaccio (wel van de slager, niet zo’n pakje uit de supermarkt) met parmezaanvlokken, rucola, pijnboompitjes en een goede olijfolie of nog lekkerder: burrata (Lidl heeft goede & goedkope!) op een bedje van veldsla met wat truffelolie en honing. Serveren voor ca. 4 personen met wat ciabatta brood erbij.

  3. Wat leuk! Ik kon zelf helaas niet aanwezig zijn maar het ziet er ook dit jaar weer fantastisch uit en die sneeuw… wat een timing 😉

  4. wat super leuk!! ben zelf gek op hapjes proeven 😀

  5. Wat ziet het er leuk uit! Ik kon er helaas niet bij zijn, maar ik wil volgend jaar zeker gaan. Die stroopwafellikeur lijkt mij echt geweldig! 🙂

  6. Nog nooit geweest (shame on me), maar eerlijk gezegd heb ik de tranen nog in mijn ogen staan van het filmpje. Het raakt mij echt. Dit is een grote groep mensen (ouderen) die vergeten worden en best heel eenzaam kunnen zijn. Zeker in deze kerstperiode. Waarom doe ik er zelf ook niet wat aan, vraag ik mij nu af? Goede trigger.

  7. Karin van Dam

    Als het mij lukt ga ik er zeker volgend jaar naar toe

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*