Foodblogswap: mediterrane quiche

Voor de Foodblogswap van deze maand mocht ik koken van de website van ikbakerietsvan.com En hoewel ik daar de meest lekkere dingen tegen kwam viel mijn keuze vreemd genoeg direct op een recept….van een andere Foodblogswap! Marcella had van het oorspronkelijke recept (Polpette alla Napoletana) zo’n heerlijk uitziende hartige taart gebakken, die moest ik gewoon proberen. 

 
 Mediterrane quiche


Ik heb op mijn beurt de taart een meer mediterrane draai gegeven door lamsgehakt te gebruiken, de peterselie te vervangen door verse tijm, kaneel toe te voegen en de hoeveelheid rozijnen en pijnboompitten te vergroten. De taart was echt heerlijk en viel bij iedereen goed in de smaak. Een blijvertje in ons familie repertoire!
 

Serveer een kwart taart met een heerlijke groene salade of verse tzatziki en je hebt een lekkere maaltijd met een zomers tintje. Of serveer in kleine puntjes bij een picknick! Laat die lente maar komen!

Wat heb je nodig:

  • 200 gr bloem
  • mespuntje bakpoeder
  • snufje zout
  • 100 gr koude boter
  • 50 ml water
  • 400 gr lamsgehakt
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 4 tomaten
  • 50 gr rozijnen
  • 50 gr pijnboompitten
  • theelepel kaneel
  • Paar takjes verse tijm
  • Ca. 10 blaadjes munt
  • 2 eieren
  • 100 ml slagroom
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • zout en peper 
  • paneermeel
  • olijfolie


(spring)vorm van ca. 24 centimeter

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Meng in een kom de bloem met het bakpoeder en zout. Snijd de boter in kleine stukjes en wrijf deze met je vingertoppen door de bloem. Voeg dan het water toe en kneed het snel tot een samenhangend deeg. Laat het – gewikkeld in folie – even rusten in de koelkast.

Verhit olijfolie in een pan en bak het gehakt rul. Snijd de uit fijn en bak deze even mee. Als de ui glazig is voeg je de fijngehakte knoflook toe. Doe de tomatenpuree bij het gehakt en bak deze even mee. Snijd 8 dunne plakken van de tomaten en leg deze apart. Snijd de rest in kleine blokjes en bak deze ook mee met het gehaktmengsel. Voeg dan een theelepel kaneel, de rozijnen en ongeveer de helft van de pijnboompitjes toe. Breng verder op smaak met zout en peper. Haal de pan van het vuur en laat een beetje afkoelen.

Rol het deeg uit en bekleed de bodem en de rand van de vorm. Prik gaatjes in de bodem en bestrooi met wat paneermeel. Klop de eieren los met de slagroom. Hak de munt fijn, ris de blaadjes van de tijm en doe de kruiden bij het eiermengsel. Voeg ook de geraspte kaas toe. Breng op smaak met zout en peper.

Verdeel het gehakt/tomaten mengsel over de taartvorm en giet de eierroom erover.

Mediterrane quiche bovenaanzicht
 

Leg de plakjes tomaat op de taart en bestrooi met de rest van de pijnboompitjes. Bak de taart in ca. 40 minuten gaar in het midden van de oven.

Ook lekker:

Tartelletes met gezouten karamel Je hebt ze vast wel voorbij zien komen , als je tenminste één van de 2,5 miljoen kijkers bent van het tv-programma 'Heel Holland bakt': de tartelletes...
Chocolade-karamel plaatkoek Vorige week liet ik al een recept van pompoensoep zien waarin ik gebruik maakte van essentiële olie. Voor het tweede recept waarbij ik gebruik heb gem...
Singapore Food Fair + recept rendang curry chicken... Afgelopen zaterdag vond in de Kookfabriek in Amsterdam de Singapore Food Fair 2015 plaats. Samen met een aantal prijswinnaars van mijn blog én met col...
Spaghetti carbonara Zoveel mensen zoveel manieren om een gerecht klaar te maken. Dit is de manier zoals ik geleerd heb van mijn au-pair familie toen ik in Rome woonde en ...

4 Comments

  1. Zo'n leuk concept dat foodblogswap! Hoop zelf ook volgende maand mee te kunnen doen 🙂 . Deze taart ziet er echt goddelijk lekker uit hmm! Vast ook lekker om -als er een restje is 😉 – deze mee te nemen voor lunch 🙂

  2. Ziet er lekker uit, maar ik zou deze zelf niet maken. Ik eet geen lam en hou niet van slagroom, dus die combi sla ik helemaal over 😉

  3. Wat een heerlijk recept! Deze maand heb ik 'm gemaakt als mijn eerste foodblogswap :). Het was ook bij mij en mijn familie een groot succes, dankjewel!

  4. Fijn dat je het lekker vond. Ik maak 'm zelf ook nog regelmatig!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge