Trends in eten en drinken – de jaren 80

Dit is deel 2 uit de serie over eten en drinken in de afgelopen decennia. In deze aflevering de trends in eten en drinken – de jaren 80. 

Buckler bier

De warme maaltijd


Het aantal eenpersoons huishoudens stijgt. En daarmee de behoefte aan makkelijk te bereiden eenpersoons maaltijden. De grootschalige introductie van de magnetron halverwege de jaren 80 zorgt er voor dat opwarmen snel en makkelijk gaat. En dus verschijnen er steeds meer kant-en-klare (magnetron)maaltijden op de markt (Struik, Maggi magnetronmenu). Mag ik Maggi magnetron menu van u?

 

 


We leerden ook steeds meer buitenlandse eetculturen kennen. Knorr springt in op de vraag naar zowel buitenlands eten als gemak en brengt in 1982 het eerste Wereldgerecht op de markt. De lasagna bolognese is vandaag de dag nog steeds hun succesnummer.

Het nieuwe fruit dat eind jaren 70 zijn weg naar Nederland vond (kiwi, lychee!) levert ‘nieuwe’ gerechten in onze keukens op als schol met kiwi (de beroemde schol Picasso) en kip met ananas.

Dol op sausjes zijn we nog steeds, maar we willen niet meer knoeien met zakjes poeder en mayo. Maak plaats voor de sauzen van Calvé in glazen flessen. “Zoveel smaken op een rij, uw smaak is er zeker bij!”.

En toe? Mona breidde haar assortiment aan puddingen uit met bavarois. Zo lekker, ik herinner me die cappuccino bavarois nog goed! 
En Domo vla natuurlijk, in die makkelijke pakken…. “Oehoe, ahaa, we maken domo vla. Oehoe, ahaa, hopjes, vanille en chocola”. Zing je mee?

 
 

 

Nieuw & trendy


Gelatine was hot, van gelatinepudding en bavarois tot kaasmousse en terrines. Ook lagen er in de schappen andere soorten pasta dan macaroni en spaghetti. Vlindertjes, wokkeltjes, het werd nog gezellig aan tafel.



Met de grootschalige introductie van aspartaam als zoetstof kwamen er halverwege de jaren 80 veel light producten op de markt. Light chips, light frisdrank, light yoghurt. Vanaf nu kon iedereen op gewicht komen zonder te moeten afzien. Dus bestelde je nog maar een hamburger bij je cola light…. Er verschenen de meest vreemde light varianten: zelfs van pindakaas, chips en roomkaas.

Uit eten


Uit eten gaan werd – met de komst van Griekse, Mexicaanse en Balkan restaurants – steeds meer een culinair avontuur. Eindelijk kon je de smaak van de vakantie thuis voortzetten!

Oriëntal palace, bron: ANP-archief


In 1988 bouwde de Chinese ondernemer Dave Wong voor 30 miljoen het Oriëntal Palace in Breukelen. In het Groene Hart verrees een vijftien meter hoog gebouw in rood, groen en goudgeel, met draken op de muren en een dak met duizenden uit China geïmporteerde dakpannen. Alleen voor de happy few, want zowel de kamers als de loempia’s waren onbetaalbaar. Na 3 maanden was het hotel/restaurant failliet. Het werd daarna overgenomen door Van der Valk. Iedere Nederlander wilde wel een kijkje nemen in dit curieuze gebouw dus stonden in de begindagen de auto’s soms geparkeerd op de vluchtstrook van de A2.



Een avondje stappen was in de jaren 80 niet compleet zonder te eindigen bij de shoarmazaak. Een broodje shoarma (in zo’n houten schaaltje) met ladingen knoflooksaus. Die smaak en adem als je de volgende ochtend wakker werd is het enige wat ik definitief zou willen vergeten van dit decennium…..

Door de opkomst van de nouvelle cuisine kon culinair Nederland ook in eigen land ‘fatsoenlijk’ uit eten. Er werd verser en lichter gekookt en gerechten werden mooi opgemaakt. Al lag er soms wel heel weinig op dat prachtige bord. Ober: “Hoe vond u de biefstuk mijnheer?” Klant: “Achter het slablaadje”.

Drinken en hapjes


In 1984 werd Coca Cola light geïntroduceerd in Nederland. En in 1988 het eerste alcoholvrije biertje. Letterlijk op het randje van de jaren 80 (tijdens de oudejaarsconference 1989 van Youp van ’t Heck) begon tevens de ondergang van Buckler, het eerste alcohol vrije biertje van Heineken.

 


We dronken Taxi, Tjolk, Punica en 3-es cola. En aten buggles chips met kaas uit een tube, toastjes met Paturain of Boursin en borrelnootjes.

Zoetigheden


In de jaren 80 was veel snoep hetzelfde als nu maar heette het anders: Raider (nu Twix), Bonitos en Treets (nu M&M’s zonder en met pinda), 3 musketiers (vergelijkbaar nu met Curly Wurly). En we propten ons vol met kleurstoffen en suiker (ADHD bestond nog niet….) met snoep als Dummies, vliegende schotels, snoepschelpen en –lippenstiften. En knettersnoep!



Onze eerste kwarktaarten maakten we uit een pak van Baukje (nu Dr. Oetker). 

En we kauwden onze kaken lam op Bubblicious (mega bellen!) en Ben Bits (kaneelsmaak!).


We aten – net als in de 70’er jaren – ijs van het Mexicaantje met de oranje hoed, Caraco ijs. Geweldig goed! Dit Nederlandse ijsmerk hield in 1996 op te bestaan. 



Wat zijn jouw culinaire herinneringen aan de bruisende jaren 80?

In deze serie verschenen ook de jaren 60jaren 70de jaren 90 en de jaren 00.

Ook lekker:

Trends in eten en drinken – de jaren 90 Dit is deel 3 uit de serie over eten en drinken in de afgelopen decennia. Benieuwd naar de jaren 70 en jaren 80? In deze aflevering neem ik je mee naa...
Albert Heijn en ik – onze geschiedenis en Zaanse r... Ik ben geboren thuis bij mijn oma in Westzaan maar woon vanaf mijn geboorte in Zaandam. Vanuit mijn slaapkamertje zag ik het immense (inmiddels voorma...
Nostalgie en eten – Duizenden1dag Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik gefascineerd ben door de geschiedenis van ons eten en een voorliefde heb voor nostalgie. Zo schreef ik bijvoo...
De geschiedenis van Verkade Eerder schreef ik over de geschiedenis van Albert Heijn, over hoe ik vanuit mijn kinderbedje naar het immense hoofdkantoor van de Zaanse grootgrutter ...

16 Comments

  1. Deze serie vind ik echt zó leuk! De jaren '80 nog niet heel bewust meegemaakt maar herken toch wel een aantal dingen, super leuk 😀

  2. Nog even geduld voor de jaren 90, en de jaren 00 heb ik ook bijna af!

  3. Ben benieuwd naar de jaren 90 serie haha!

  4. Zo grappig om te lezen. Mijn buurman was tandarts en had als snoep alleen ben bits thuis. Ik kan me die dropsmaak nog zo goed herinneren.

  5. Wat een ontzettend leuk stukje is het geworden, leuk ook met die bijbehorende reclamefilmpjes. Mijn complimenten! 🙂

  6. Ja voor zo'n jonge blom als jij valt er nog niet zo veel te herkennen nu 🙂

  7. Ja, die drop- en die kaneelsmaak, die herinner ik mij ook heel goed. Lekker kauwgom was het!

  8. Dank je lieve zus! En jij ook bedankt voor het meedenken!

  9. Zo een leuk idee om de trends van de jaren '80 te schetsen! 😀
    Spijtig genoeg net van voor mijn tijd maar dat maakt het zeker niet minder interessant om te lezen!

  10. Dank je Elien! Houd de site in de gaten voor de jaren 90!

  11. is de serie van de jaren 90 af?

  12. Pingback: Dit waren de foodtrends van de jaren '80

  13. Pingback: De blogger en de blog: My happy kitchen - Mama met een Blog

  14. Wat leuk dit! Deels herkenbaar, deels ook helemaal niet :).
    Hilde recently posted…Turks BroodMy Profile

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge