Smaken van de herfst: pizza met vijgen, ham en noten

Smaken van de herfst: pizza met vijgen, ham en noten

De smaken van de herfst, ik ben er dol op. Op de vijgen, noten, stoofpeertjes en wild. Paddenstoelen, ovenschotels, moet ik nog even doorgaan? Voor de makkelijke vrijdagavond maaltijd maakte ik een eenvoudig gerecht met herfstsmaken: een (plaat)pizza met vijgen, ham en noten.

pizza met vijgen, ham en noten

Pizzadeeg

Ik maakte het mezelf dit keer makkelijk en gebruikte kant-en-klaar pizzadeeg. Verkrijgbaar in zowel het koelvak als de diepvries. Wel probeer ik het vaak nog wat dunner uit te rollen, des te dunner de pizza des te lekker. Vind ik althans. Nog lekkerder, want dun, is het flammkuchendeeg van Tante Fanny. Helaas is dit alleen in de grotere supermarkten te koop. Je kunt natuurlijk ook zelf flammkuchendeeg maken!

pizza met vijgen, ham en noten

Herfstsmaken

Ik gebruikte Serrano ham voor deze pizza, maar je kunt natuurlijk ook Italiaanse Parmaham of Coppa gebruiken. Of pancetta, ook lekker. De pancetta kun je al vanaf het begin toevoegen. De ham voeg je de laatste 3 minuten pas toe. De pecannoten kun je ook vervangen door walnoten. En natuurlijk gebruik je verse vijgen. Wist je dat je vijgen gewoon met schil en al kunt eten?

pizza met vijgen, ham en noten

(Plaat)pizza met vijgen, ham en noten

Wat heb je nodig (2-3 personen)

  • Rol kant-en-klaar pizza- of flammkuchendeeg op bakpapier (koelvak)
  • 200 gram mascarpone
  • teentje knoflook
  • 150 gram Serrano ham
  • handje pecannoten
  • 2-3 takjes verse rozemarijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout en peper
  • 100 gram verse geitenkaas
  • 4 verse vijgen

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Rol het pizzadeeg – op het bakpapier –  uit op de bakplaat. Rol eventueel nog iets dunner uit. Roer de mascarpone los met de olijfolie en roer er een uitgeperst teentje knoflook door. Breng op smaak met flink wat zout en versgemalen zwarte peper. Bestrijk de pizzabodem met het mascarpone mengsel.

Snijd de vijgen in vieren, ris de takjes rozemarijn, verbrokkel de noten en de geitenkaas en verdeel alles over de pizzabodem.

Bak de pizza 12 minuten. Haal uit de oven en voeg de ham toe (ik probeer er meestal een soort roosjes van te draaien). Bak nog 3 minuten. Haal uit de oven en snijd in stukken. Serveer direct.

Summary
recipe image
Recipe Name
Pizza met vijgen, ham en noten
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Ook lekker:

Vadouvan curry met kip Onlangs maakte ik kennis met de kruiden uit die leuke blikjes van Jonnie Boer. Eén van die kruiden was Vadouvan. Dat kende ik nog niet? Vadouvan is ee...
Provencaalse stoofschotel Het grootste voordeel van de herfst? Dat de oven- en stoofschotels weer op tafel komen! Het ultieme feel-good voedsel, dat bovendien het hele huis lek...
Hartige soufflé met Rotterdamsche oude kaas Waar we eerst regelmatig kozen voor Old Amsterdam op ons kaasplankje, ligt er tegenwoordig steeds vaker Rotterdamsche Oude op de borrelplank. Of zoals...
Oostenrijk culinair week: Kaiserschmarrn De meeste mensen zullen de Oostenrijkse kaiserschmarrn wel kennen van de wintersportvakantie. Kaiserschmarrn is een variant op de Hollandse pannenkoek...
koken & tafelen algemeen

6 Comments

  1. Dit ziet er heerlijk uit. Dol op de combinatie van vijgen en ham (helemaal met mascarpone). Helaas moet ik de rauwe ham nu even laten staan maar anders zou ik het wel weten 😉

  2. Oh heerlijk! Ik ben ook dol op gedroogde vijgen. Verse heb ik eigenlijk nog nooit gegeten!
    Nancy Baten recently posted…WEDNESDAY WISHLIST WITH GAMISS (on Tuesday!)My Profile

  3. Heerlijk!!! en ga hem zeker een keer maken alleen maak ik de bodem van bloemkool dan 😉 mag geen gewoon deeg namelijk
    Rachel recently posted…Soort Q&A Make-upMy Profile

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge