Provencaalse stoofschotel

Het grootste voordeel van de herfst? Dat de oven- en stoofschotels weer op tafel komen! Het ultieme feel-good voedsel, dat bovendien het hele huis lekker en knus doet ruiken. Je hebt wel wat tijd nodig, maar als je toch een regenachtig zondagmiddag thuis doorbrengt, waarom dan niet met deze heerlijke stoofschotel op het vuur?


Provencaalse stoofschotel


Het is ook heel leuk om de stoofschotel te serveren in van die kleine eenpersoons ovenschaaltjes met deksel. Je koopt deze vrij goedkoop bij o.a. Xenos.


Stoofschotel in eenpersoonspotje


Wat heb je nodig (4 personen):

  • 2 uien 
  • 3 teentjes knoflook 
  • 1 grote winterwortel 
  • 50 gram boter 
  • 150 gram spekblokjes gerookt 
  • 1 kilo runderlappen 
  • 1/2 fles rode wijn 
  • 1 blik gepelde tomaten 
  • 1 eetlepel gedroogde provencaalse kruiden 
  • 2 blaadjes laurier 
  • 3 kruidnagels 

Ingrediënten voor de stoofschotel

Pel de uien en snijd ze in vieren. Pel de knoflook en snijd ze in plakjes, Snijd de wortel in plakjes. Snijd de runderlappen in blokjes. Verhit de boter in een grote braadpan en bestrooi het vlees met zout en peper. Bak het vlees enkele minuten aan en schep het uit de pan op een bord. Bak het spek, de ui, wortel en knoflook in dezelfde pan. 
Schenk de wijn erbij en voeg de gepelde tomaten toe. Breng het geheel aan de kook en schep het vlees er weer door. Doe er de provencaalse kruiden, laurier en kruidnagels bij. Laat het geheel op heel laag vuur ca. 2 1/2 tot 3 uur stoven. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met gekookte aardappelen of aardappelpuree.

Heb je geen provencaalse kruiden meer? Een mix van gelijke delen tijm, oregano, basilicum en rozemarijn mag ook!

Ook lekker:

De R is het seizoen: Tijd voor mosselen! Het is weer tijd voor mosselen! Mosselen eten vind ik super gezellig. Lekker een pannetje voor je neus vol heerlijk geurende mosselen met groente en w...
Italiaanse hartige taart met kip en citroen Deze Italiaanse hartige taart met kip en citroen staat al een aantal jaar bij ons op het menu en komt oorspronkelijk uit de Allerhande. Een hartige ta...
Indiase lamscurry (Gosht kari) Ik at deze Indiase lamscurry voor het eerst in…Zuid-Afrika. Door het koloniale verleden heeft dit land een rijke en diverse eetcultuur. Tijdens geen e...
Maaltijdsalade met notenrijst en gerookte forel Deze maaltijdsalade is ideaal om mee te nemen als lunch op werk of school. Het recept is voor twee personen maar je kunt de hoeveelheden gemakkelijk h...

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge