Provencaalse stoofschotel

Het grootste voordeel van de herfst? Dat de oven- en stoofschotels weer op tafel komen! Het ultieme feel-good voedsel, dat bovendien het hele huis lekker en knus doet ruiken. Je hebt wel wat tijd nodig, maar als je toch een regenachtig zondagmiddag thuis doorbrengt, waarom dan niet met deze heerlijke stoofschotel op het vuur?


Provencaalse stoofschotel


Het is ook heel leuk om de stoofschotel te serveren in van die kleine eenpersoons ovenschaaltjes met deksel. Je koopt deze vrij goedkoop bij o.a. Xenos.


Stoofschotel in eenpersoonspotje


Wat heb je nodig (4 personen):

  • 2 uien 
  • 3 teentjes knoflook 
  • 1 grote winterwortel 
  • 50 gram boter 
  • 150 gram spekblokjes gerookt 
  • 1 kilo runderlappen 
  • 1/2 fles rode wijn 
  • 1 blik gepelde tomaten 
  • 1 eetlepel gedroogde provencaalse kruiden 
  • 2 blaadjes laurier 
  • 3 kruidnagels 

Ingrediënten voor de stoofschotel

Pel de uien en snijd ze in vieren. Pel de knoflook en snijd ze in plakjes, Snijd de wortel in plakjes. Snijd de runderlappen in blokjes. Verhit de boter in een grote braadpan en bestrooi het vlees met zout en peper. Bak het vlees enkele minuten aan en schep het uit de pan op een bord. Bak het spek, de ui, wortel en knoflook in dezelfde pan. 
Schenk de wijn erbij en voeg de gepelde tomaten toe. Breng het geheel aan de kook en schep het vlees er weer door. Doe er de provencaalse kruiden, laurier en kruidnagels bij. Laat het geheel op heel laag vuur ca. 2 1/2 tot 3 uur stoven. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met gekookte aardappelen of aardappelpuree.

Heb je geen provencaalse kruiden meer? Een mix van gelijke delen tijm, oregano, basilicum en rozemarijn mag ook!

Ook lekker:

Rendang daging (met zelfgemaakte boemboe) Ik heb eindelijk een nieuwe staafmixer gekocht. Mijn oude deed het nog prima maar was heel basic, enkel en alleen de staafmixer dus. En ik wilde er ju...
Lasagna di casa mia Ik bedacht me laatst dat mijn ‘signature dish’ nog niet op mijn blog is verschenen: lasagna di casa mia. Mijn lasagna is de grote favoriet onder vrien...
Flammkuchen ‘easy style’ of ‘all... Eerder schreef ik al enthousiast te zijn over de flammkuchen van Dr. Oetker. Mijn favoriete Duitse ‘pizza’ snel kant-en-klaar vanuit de vriezer. Maar ...
Oostenrijk culinair week: Berner würstl In de Oostenrijk week kan een worst recept natuurlijk niet ontbreken. Daarom vandaag het (eenvoudige) recept voor Berner würstl. De naam Berner würstl...

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge