Home » Kookworkshop Siciliaanse keuken (+ recept crostini amandelpesto!)
kookworkshop Siciliaanse keuken

Kookworkshop Siciliaanse keuken (+ recept crostini amandelpesto!)

In november deed ik een kookworkshop bij Nicoletta van La Cucina del Sole. Nicoletta was afgelopen jaar een van de geinterviewde ‘women in foodbusiness’. In haar kookschool in Amsterdam geeft zij diverse kookworkshops en ook organiseert zij culinaire wijn & spijsreizen naar Puglia. Samen met mijn collega Brigit deed ik de kookworkshop Siciliaanse keuken.

kookworkshop Siciliaanse keuken

Kookworkshop Siciliaanse keuken

Na een aantal jaren in Italië te hebben gewoond kan ik wel zeggen dat ik aardig thuis ben in de Italiaanse keuken. Het is – samen met de Thaise & Indiase keuken – nog altijd mijn favoriet! Helaas kan ik – sinds mijn maagverkleining – niet zo goed meer pasta verdragen. Maar gelukkig bestaat de Italiaanse keuken uit zoveel meer dan pasta. Dat bewijzen de gerechten uit de kookworkshop Siciliaanse keuken wel.

kookworkshop Siciliaanse keuken

Zes verschillende gerechten

We waren met 16 personen en begonnen de workshop met een glas bubbels en uitleg van Nicoletta. Tijdens de workshop maakten we maar liefst zes verschillende gerechten. Of althans, we werden in groepjes van 2-3 verdeeld en maakten per groep een gerecht:

  • Crostini met amandelpesto uit het eiland Pantelleria
  • Arancini di riso (risottoballetjes met mozzarella, typisch ‘street food’ uit Palermo)
  • Pollo con capperi en olive (een stoofschotel van kip met witte wijn, kappertjes en olijven)
  • Caponata di melanzane e peperoni (aubergine-paprika stoofschotel)
  • Pomodori al forno (gevulde tomaten uit de oven)
  • Cassata Siciliana
kookworkshop Siciliaanse keuken
Arancini di riso

Arancini di riso

Brigit en ik kozen voor de arancini di riso. Hoewel ik het al eens eerder heb gemaakt is het een vrij bewerkelijk gerecht en daar hadden we wel zin in. We kwamen tenslotte om te koken! Tijdens het koken kon je ook rustig rondlopen en even bij de anderen meekijken, proeven of in de pan roeren. De keuken is klein maar efficiënt en het was er een heerlijke – typisch Italiaanse – chaos van tijd tot tijd.

kookworkshop Siciliaanse keuken
Best goed gelukt!

Tussendoor werd de wijn ruimschoots bijgeschonken en kon je snoepen van olijven en heerlijk brood met olijfolie.

kookworkshop Siciliaanse keuken

De eerste twee gerechten, de crostini en onze arancini, werden al geserveerd terwijl we nog aan het koken waren. De crostini waren echt verrukkelijk en ook onze arancini waren goed gelukt! Voor de overige gerechten werd de tafel gedekt en konden we gezellig met z’n allen aan tafel eten.

kookworkshop Siciliaanse keuken

A tavola!

Alle gerechten smaakten even goed. Vooral de stoofschotel met kip en kappertjes vond ik heerlijk!

kookworkshop Siciliaanse keuken

We sloten de maaltijd af met een heerlijk stuk cassata en een glaasje limoncello. Ik knapte bijna uit elkaar! We konden natuurlijk niet vertrekken zonder wat leuke (lekkere!) artikelen aan te schaffen. Zoals de heerlijke olijfolie en een fantantisch gnocchi plankje. Ook kregen we allemaal een handige tube tomatenpuree mee.

kookworkshop Siciliaanse keuken

Van Nicoletta mag ik het recept van de heerlijke crostini met amandelpesto delen.

Crostini con pesto pantesco (crostini met amandelpesto uit het eiland Pantelleria)

Voor ca. 6  personen

Ingrediënten:

  • 1 grote ciabatta
  • 125 gr. rijpe tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bosje basilicum
  • 1 klein bosje peterselie
  • 70 gr amandelen (met of zonder vliesje)
  • 70 gr geraspte pecorino (schapenkaas) olijfolie extra vergine
zout

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd het brood in sneetjes (niet al te dik), vet ze in met olijfolie (gebruik hiervoor een keukenkwast) en doe ze in de oven tot ze goudbruin worden.

Was de tomaten en snijd er een kruisje aan de onderkant.
Leg ze 30 seconden in kokend water, draai het vuur uit en haal ze eruit met behulp van een schuimspaan. Laat de tomaten even afkoelen en ontvel ze. Snijd ze eerst doormidden en verwijder de zaadjes.
 Snijd daarna het vruchtvlees in zeer kleine blokjes.

Hak de amandelen grof met een beetje zout in de mixer en doe ze in een ruime kom.
Doe de teentjes knoflook (gepeld), de pecorino kaas, de gewassen basilicumblaadjes en – beetje bij beetje – genoeg olijfolie in de mixer en maak er een dikke saus van.
Doe dit mengsel bij de amandelen, voeg de tomatenblokjes toe en breng op smaak met olijfolie en zout.

Was de peterselie en hak de blaadjes niet al te fijn.

Serveer de pesto op de crostini gegarneerd met peterselie.

Lijkt je dat ook wat zo’n kookworkshop Siciliaanse keuken? Nicoletta organiseert nog veel meer soorten kookworkshops én reizen in haar prachtige kookschool!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

4 Comments

  1. Wat leuk dat je die workshop hebt gedaan! Ik moet zulke dingen ook vaker doen, vind het zo leuk. Doe het eigenlijk alleen op vakantie soms.

  2. Anne-Marie, thanks a lot for the article post.Much thanks again. Fantastic.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*