Het beste kerstcadeau voor culi’s: De grote Kleyn

Het beste kerstcadeau voor culi’s: De grote Kleyn

Ben je nog op zoek naar een mooi kerstcadeau voor je moeder, collega, vriendin of man? En houdt diegene ontzettend veel van koken en lekker eten? Twijfel dan niet langer en koop De grote Kleyn van Onno Kleyn. Een beter cadeau kun je deze Kerst niet geven of krijgen!

de-grote-kleyn-cover

 

De grote Kleyn

Waar begin je met vertellen over een boek dat maar liefst 1008 pagina’s omvat? Dat er veel lekkere recepten in staan natuurlijk. 125 maar liefst, inclusief bijpassend wijnadvies. Maar veel leuker nog is de enorme lading aan  kennis die in het boek staat. Essentieel voor iedereen die van eten houdt. Het boek wordt dan ook wel een culinair compendium (red: handboek met een samenvatting van de kennis op een bepaald terrein) genoemd.
Informatie over ingrediënten, technieken, smaken, achtergronden, geschiedenis, keukens van diverse landen en etiquette. Een boek dus dat je altijd bij de hand wilt hebben, steeds weer oppakt, om er verticaal, horizontaal en diagonaal door heen te bladeren.

Onno Kleyn is al 28 jaar culinair journalist. Hij publiceerde meer dan 40 boeken, is oprichter van de Academie Culinair schrijven en geeft colleges over culinaire geschiedenis. Hij heeft vaste rubrieken in de Volkskrant (Volkskeuken)

Culinaire bijbel

Ik wilde eigenlijk pas een recensie schrijven wanneer ik het hele boek zou hebben gelezen. Maar dat is geen doen. Want dit boek van ruim 2 kilo blijft nog wel een hele poos naast mijn bank liggen. Waar ik het iedere keer weer even oppak om in te bladeren. Geen gortdroge verzameling van feiten, maar kennis, heel veel kennis, afgewisseld met persoonlijke anecdotes en geschreven in een heerlijke, nuchtere stijl. Onno schrijft zoals die lievelingsleraar geschiedenis van vroeger. Die kennis wist over te brengen op zo’n manier dat je het als een spons wil opslurpen. En zo alles te weten komt over de aardappel, pasta en peulvruchten. Over gisting, conserven en smaak. Over technieken en een ontnuchterende kijk op gezondheidsclaims. Het enige nadeel? Het is best een grote en zware pil, bijna een soort bijbel wat je iedere keer op schoot hebt liggen. Al zit daarin ook wel weer de mooie bevestiging dat je met dit boek echt dé culinaire bijbel te pakken hebt!

Hardcover
Auteur: Onno Kleyn
Titel: De grote Kleyn. Culinair compendium
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
ISBN: 9789038803470

Ook lekker:

Bakken en braden met Barbie In januari bezocht ik de leuke kookboekententoonstelling in Museum Meermanno in Den Haag. Daar zag ik tot mijn grote verrassing een oud kookboek ligge...
My happy kitchen leest: Het Grote Sinterklaas Kook... Deze zomer al lag hij opeens op mijn deurmat: dit prachtige grote boek met rode linnen kaft. Het zal toch niet……..Het Grote Sinterklaas Kookboek was p...
My happy kitchen leest: Wedden dat het lekker is! ... Mijn kind is een alleseter. En dat is een zegen, vooral als je graag kookt en bakt. Want niets is zo fijn als je kind te zien genieten of hem (of haar...
Koch! Duitse keuken anno nu Zoals je gisteren al hebt kunnen lezen ben ik een groot fan van de Duitse keuken. Toen ik onlangs op internet dit kookboek tegen kwam aarzelde ik geen...
Sale

3 Comments

  1. Misschien leuk om te weten dat dit boek nog een eervolle vermelding kreeg bij de Kookboek van het jaar- verkiezing dit jaar. Hij was hier erg trots op (terecht) en vertelde ook dat het schrijven van de boek heel veel tijd heeft gekost. Alles moest erin staan. Ik heb het boek ingezien en het is zeker een prachtig boek!
    Ellen recently posted…Fabulous jaaroverzicht, deel 1My Profile

  2. Wauw, wat een heerlijk boek lijkt me dit…zoals een make up bijbel voor mij hahahaha! 🙂 xxx
    Amina recently posted…Fashion | Hier shop je jouw party dress voor de beste prijs!My Profile

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge