My happy kitchen leest: Margriet kookboek

Mijn oudste kookboek is het Margriet kookboek beknopte editie. Volgens het colofon samengesteld door ‘Marianne’ (zonder achternaam) met medewerking van de Voedingsraad. De eerste druk van dit kookboek verscheen al in 1953. Dit exemplaar is waarschijnlijk van midden jaren 60. Mijn moeder kreeg het van haar moeder en ik heb het weer van mijn moeder gekregen. Toch alweer zo’n 50 jaar oud dus. En dat is te zien. Het papier is vergeeld, de kaft valt uit elkaar.

Margriet kookboekEn te lezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de introductie van hoofdstuk 1, dat gaat over tafeldekken en tafeldienen:

“Daar de dagelijkse maaltijden – vooral wanneer ze in gezinsverband worden genoten – wel dé hoogtepunten van de dag vormen, spreekt het vanzelf, dat hieraan de nodige zorg moet worden besteed. Een slordige of met weinig zorg gedekte tafel kán niet de stemming scheppen, welke voor een gezellig en sfeervol samenzijn bij de dagelijkse maaltijden wordt vereist.”

Desalniettemin biedt dit boek een goede basis voor heel veel verschillende gerechten. Ouderwetse soepen, echte vleescroquetten (zo mooi met een q), ragout en bearnaisesaus, allemaal gerechten die we nog steeds graag eten maar niet vaak meer zelf klaarmaken.

Pagina uit Margriet kookboekZelfs aan de Indische keuken is al een heel hoofdstuk gewijd in dit kookboek! Er staan vier recepten in: voor nassi goreng (met 2 ss-en), saté, loempia’s en bami.
Bij de nagerechten veel ouderwetse toetjes als rijstebrij, karnemelksepap en hangop. Het mannetje dat onder de puddingvorm van de chocoladepudding uitkomt is een beetje dubieus…..
Uit dit kookboek komt het recept van de in de hele familie zo geliefde appeltaart. Maar ook de recepten voor mijn Haagse bluf, wentelteefjes, zandkoekjes, kletskopjes en kattetongen.
Mocht je ergens op een rommelmarkt of vrijmarkt een exemplaar op de kop kunnen tikken: doen!

Ook lekker:

My happy kitchen leest: Leon Van een lieve vriendin kreeg ik voor mijn verjaardag het prachtige kookboek “Leon, zoete waren & hartige zaken” cadeau. Leon is een keten van biol...
My happy kitchen leest: Miljuschka’s Food Trucks Er komen in deze tijd van het jaar ontzettend veel nieuwe kookboeken uit. Ideaal natuurlijk voor op de Sint- en Kerstverlanglijstjes. En daarnaast sta...
Supermarktbladen Ik ben dol op de bladen die door supermarkten worden uitgegeven. Het zijn vaak complete tijdschriften, gaan over koken en eten en zijn nog gratis ook!...
My happy kitchen leest: Less is more Na Down to earth (2013) en Back to basic (2014) is Less is more alweer het derde kookboek van het duo Boersma en De Boer. Driesterrenchef Jacob-Jan (r...

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge