Olijfolieproeverij door GreenBites

Olijfolieproeverij door GreenBites

Onlangs was ik te gast bij een heuse olijfolieproeverij georganiseerd door GreenBites. Een bijzondere en smaakvolle ervaring! Naast olijfolie en gerechtjes bereid met olijfolie kon er ook geproefd worden van heerlijke wijnen uit Piëmonte en de handgemaakte chocolade van Chove.

In de 'proefhouding' om de olie een beetje op te warmen....
In de ‘proefhouding’ om de olie een beetje op te warmen….

Olijfolieproeverij

Net als bij wijn wordt de smaak van olijfolie bepaald door vele factoren. De grond waarin de boom staat, het klimaat, de kruiden en planten die er om heen groeien, de wijze van plukken en verwerken. Olijfolie proef je door een slokje tussen je tanden door op te ‘slurpen’. En om niet beïnvloed te worden door de kleur van de olie zit deze in donkerblauwe glaasjes.

Aan de hand van een speciaal testformulier beschrijf je de smaak. En dat is best lastig. Zo kan een olie fruitig zijn, of grassig. Robuust of mild. Maar ook minpunten kun je benoemen, als muffig of ranzig. Goede olijfolie hoeft ook niet persé lekker te zijn. Smaak blijkt in dit geval toch persoonlijk. Sommige kostbare oliën smaakten mij gewoon echt te bitter. De olie met tartufo bianco (witte truffel) is echter to die for!

greenbites logo

GreenBites

GreenBites is de eerste biologische en duurzame OlijfOlie coöperatie in Nederland. Deze coöperatie faciliteert de distributie van biologische olijfolieproducten uit mediterrane landen. Fairtrade en ‘from farm to table’: GreenBites kent alle boeren persoonlijk en weet waar de olijven vandaag komen en hoe de olijfolie wordt geproduceerd. En de boeren ontvangen voor hun product een eerlijke prijs!

Olijfolieproeverij bij Greenbites

Lid worden

Met een eenmalige bijdrage van € 35,00 word je lid van de coöperatie. Je helpt daarmee de ambacht en eerlijke prijzen voor boeren te bevorderen. Bovendien krijg je op alle producten 15% korting en word je uitgenodigd voor proeverijen, kookworkshops en andere evenementen rondom heerlijk eten.

truffelolie

Webwinkel

Je hoeft niet persé lid te zijn van de coöperatie om te kunnen genieten van de producten in de webwinkel. Naast olijfolie vind je hier o.a. ook balsamico azijn en ansjovis.De hierboven afgebeelde truffelolie bevat maar liefst 4% witte truffels en is een heerlijke toevoeging bij paddestoelen, soep, pastasauzen en groente.

Ook lekker:

Women in foodbusiness: Homemade Queen Ik heb ontzettend veel bewondering voor vrouwen die hun droom volgen en de stap durven te nemen om voor zichzelf te beginnen. Niet meer werken voor ee...
De 18 leukste foodfestivals in september Er staan heel veel leuke activiteiten gepland in de maand september. Ook al zijn alle scholen weer begonnen en hebben de meeste mensen hun vakantie ac...
Museumtip: Eten in oorlogstijd In het Verzetsmuseum in Amsterdam vindt vanaf 15 oktober t/m 28 mei 2017 de tentoonstelling Eten in oorlogstijd plaats. Een interessante tentoonstelli...
De 10 leukste culi films & series + winactie ... De echte foodies onder ons weten dat voor sommige mensen gewoon alles om eten draait. Als je aan mij en mijn man vraagt hoe onze vakantie geweest is z...
koken & tafelen algemeen

3 Comments

  1. Karin van Dam

    Wat een leuke ervaring weer voor je en weer leuk geschreven

  2. Ik kan de truffel bijna ruiken … Ik ga me eens verdiepen in GreenBites. Dit soort initiatieven steun ik altijd graag!
    Esther recently posted…Easy Peasy bakken: slagroomhoorntjesMy Profile

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge