Home » Foodtour door heerlijk Amersfoort!
Foodtour door heerlijk Amersfoort

Foodtour door heerlijk Amersfoort!

Vorige week was ik uitgenodigd voor een foodtour door heerlijk Amersfoort. Een voor mij nog onbekende stad, dus altijd leuk! En een stad waarvan ik nu weet dat ik er nog zeker vaak terug zal komen! Een prachtige historische binnenstad, leuke winkels en echt de allerlekkerste culinaire adresjes! Ik heb geprobeerd een kaartje te maken van onze wandeling die middag. Wandel je met me mee?

route-foodtour

We bezochten maar liefst acht verschillende culinaire adresjes. De gemeenschappelijke deler? Passie, liefde voor het vak en trots. Je kunt bij deze adresjes echt niet weggaan zonder iets te kopen. Ik ben thuis nog dagen aan het nagenieten van deze tour met truffelkaas, truffelworst met Parmezaan (herken je hier een thema?), vers volkorenbrood en chocolade met lavendel.

Wat mij het meest is bijgebleven is hoe al deze kleine en trotse ondernemers elkaar weten te vinden en door samenwerking nog betere producten leveren. Zo gebruikt het friteshuis in de Amersfoortse kroket het vlees van scharrelslager Jochem Diekerhof en wordt het broodkruim van het paneerlaagje gemaakt door bakker Boersma. Bierwinkel HOP maakt samen met Sweet Sisters de lekkerste beer pairing combinaties en opent Kaas met liefde & ambacht binnenkort haar tweede winkel vlakbij slager Diekerhof.

Foodtour door heerlijk Amersfoort

Buuf in de serre

Buuf in de Serre

Aan de Kleine Haag 2, bij het prachtige oude klooster de Mariënhof, vind je Buuf in de Serre. Bij Buuf in de Serre staat taart centraal. Hartige en zoete taart, gemaakt met streekproducten. Puur, natuurlijk en zo min mogelijk toegevoegde kleur- en smaakstoffen. We proefden er deze heerlijke chocoladetaart. Die er zwaar en machtig uit ziet maar desondanks heerlijk licht en luchtig smaakte. Dat is nog eens wat ze noemen een goed begin!

Bakker Boersma

Ambachtelijke bakker Boersma

Een stukje lopen brengt ons naar – volgens velen – de beste bakker van Amersfoort. Aan de Zuidsingel 60 bakt ambachtelijke bakker Boersma al sinds 1921 iedere dag vers brood. En dat is dus niet afbakken van brood dat al dagen geleden is klaargemaakt. Brood bakken vanuit deeg dus. En voor het lekkerste volkoren brood maalt hij – in de winkel – zijn eigen meel. De liefde voor het vak van brood en banket is groot en dat proef je. Vol passie vertelt hij over zijn vak. En ondertussen lopen de klanten af en aan. Een winkel die iedere stad en dorp zal moeten hebben!

Kaaswinkel met Liefde en Amba

Kaas met liefde & ambacht

Ga je door de oude Kamperbinnenpoort dan vind je in de eerste straat rechts (Muurhuizen 137b) de kleine maar oh zo fijne kaaswinkel ‘Met liefde & ambacht’. Wat een genot voor iemand (ik, ik!) die van kaas houdt. Eigenaresse Robin – dochter van een kaasboer op de markt – is jong, enthousiast en vakkundig. Binnenkort opent zij zelfs haar tweede zaak in Amersfoort. In deze zaak verkoopt zij (m.u.v. Parmezaanse kaas) alleen Hollandse kazen. Zoveel mogelijk duurzaam, regionaal en biologisch. Kiezen is zoooo moeilijk! Ik ging naar huis met een heerlijk stuk truffelkaas.

Vlaams Friteshuis Van Gogh

Vlaams friteshuis ‘Van Gogh’

Een klein stukje verderop, aan de Langestraat 143, zit Vlaams friteshuis ‘Van Gogh’. Naast echte verse frites verkoopt Van Gogh ook de heerlijkste kroketten. Aan zijn eerste kroket – de Amersfoortse kroket natuurlijk – werkte hij maar liefst negen maanden. Toen het perfecte recept eindelijk voltooid was, heeft hij dan ook aangifte van de ‘geboorte’ gedaan op het stadhuis. En werden er geboortekaartjes verstuurd! Inmiddels serveert hij o.a. ook (geweldige!) wildkroketten en een vegetarische variant met spinazie, feta en zongedroogde tomaatjes. En vergeet de lekkere sauzen niet! Tip en persoonlijke favoriet: frites met stoofvlees.

Bierwinkel Hop

Bierwinkel HOP

We wandelen een stukje door kleine schattige straatjes om uit te komen bij Achter het oude stadhuis. Op nummer 2 vind je hier Bierwinkel Hop, een paradijs voor liefhebbers van speciaal bier. Meer dan 500 soorten bier uit alle landen van de wereld. Van Amersfoort tot Brazilië! Met de meest fantastisch etiketten en smaken, je kijkt je ogen uit. Iedere laatste vrijdag van de maand organiseert HOP bierproeverijen. We proefden hier o.a. het Amersfoortse bier Jauk en een heel bijzonder porter bier met chocolade. What’s not to like?

Sweet Sisters

Sweet Sisters

Een stukje verderop, aan de Krommestraat 3, beland je in de zoete oase van Sweet Sisters. Chocolade, fudge, snoep, bonbons. Hier geen Verkade of Tony, maar chocolade van bijzondere kleine merken in de meest uiteenlopende smaken. Ik proefde er pure chocolade uit Litouwen (net die dag binnengekomen!) en kocht een reep van chocolade met lavendel. Ik moest m’n portemonnee diep in mijn zak houden om ook niet te bezwijken voor de vele soorten fudge…..

Scharrelslagerij Jochem Diekerhof

Scharrelslagerij Jochem Diekerhof

Na al het zoet was het tijd voor een stukje lopen en iets hartigs. En de perfecte zaak hiervoor is de scharrelslagerij van Jochem Diekerhof aan de Utrechtseweg 56. Wat een paradijs voor liefhebbers van goed en eerlijk vlees. Specialiteit van Jochem is het dry-aged vlees. Rundvlees eten wij eigenlijk altijd vers. Maar om de werkelijke smaak van het vlees te beleven moet het – net als vroeger op de boerderij – enkele weken gerijpt worden. Dit rijpen gebeurt tegenwoordig in speciale koelcellen en wordt ook wel dry-aging genoemd.

We begonnen met een plakje gerookte rib-eye en een heerlijk glas wijn, terwijl buiten op de green-egg entrecotes en hamburgers van dry-aged vlees voor ons werden bereid. Mag ik hier nog een paar uurtjes blijven? En wat is Jochem een leuke gepassioneerde man! Ik ging naar huis met een truffelsalami met Parmezaanse kaas maar had de hele winkel wel leeg willen kopen….

Son of a croque

Son of a croque

Eindpunt van de tour was bij Son of a croque aan de Arnhemsestraat 2. Ik stel je graag voor aan Sonny, Sonny Croque. Sonny is de zoon van Monsieur Croque en Madame Croque en hét gezicht van restaurant Son of a Croque. Op de kaart de lekkerste tosti combinaties. Kies je favoriete croque aan de wand met alle smaakcombinaties. Scheur ‘m af, lever in aan de bar en wacht vol spanning op wat gaat komen.

Ik proefde o.a. de original (no.1) met bechamelsaus en mosterd en de no.36 met zachte geitenkaas, tomaatjes, tijm en bloemenhoning. Maar helemaal verliefd werd ik op de zoete croques. Echte aanraders zijn wat mij betreft de no. 90: roggebonk met verse bosbessen, boerenbrie, balsamico en poedersuiker en de no. 99: homemade chocolade cookies, nutella en gebrande marshmallows. Maak me gek!!

zoete croque

Heerlijk Amersfoort

Conclusie: Amersfoort is een mooie maar vooral heerlijke stad! Nog een tip: koop voor maar € 12,50 bij de VVV de Amersfoort citycard. Hiermee krijg je eenmalig toegang naar keuze bij 4 van deelnemende attracties en bespaar je op entreekosten of krijg je extra voordeeltjes op vertoon van je pas bij attracties, horeca en winkels.

Bedankt Krista van Stoer en Smaak en Femke van citymarketing Amersfoort voor deze heerlijke middag!

Tags

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

7 Comments

  1. Wat veel lekkers in deze post, de taart, het brood en de zoete croques. Ziet er echt heerlijk uit! 🙂

  2. Ziet er heel gezellig uit deze tour 🙂

  3. Wat een fantastische foodtour zeg. Ziet er ontzettend leuk uit!

  4. Wat een heerlijkheid! En juist die lokale ondernemers maken echt de heerlijkste producten.

  5. Je hebt het oude adres gebruikt van Hop. Het goede adres is Achter het oude stadhuis 2.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*