Weekendtip! Tentoonstelling ‘De wereld van de VOC’ in het Nationaal Archief

Weekendtip! Tentoonstelling ‘De wereld van de VOC’ in het Nationaal Archief

Bijna tweehonderd jaar lang heersde de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) over de specerijenhandel in het oostelijk deel van de wereld. De tentoonstelling De wereld van de VOC in het Nationaal Archief in Den Haag brengt die geschiedenis tot leven. De tentoonstelling is te zien van 24 februari 2017 t/m 7 januari 2018.

voc specerijen

Uniek boek met VOC-specerijen

Een van de blikvangers van deze expositie is een uniek boek met beschrijvingen en schitterende tekeningen van de gewassen en specerijen uit Oost-Indië. Specerijen en kruiden die niet meer weg te denken zijn uit de hedendaagse keuken.

De tekeningen en de uitgebreide beschrijvingen geven een goed beeld van belangrijke handelsproducten van de VOC, zoals nootmuskaat en kruidnagel.

Recepten

Samen met Go-Tan is een selectie gemaakt van de mooiste afbeeldingen uit deze verzameling en gebundeld in een set ansichtkaarten. Hierin worden enkele recepten gepresenteerd uit het boek De geur van witte rijst, een verzameling Indische eet- en kookherinneringen. In de recepten wordt gebruik gemaakt van verschillende VOC-specerijen. De ansichtkaarten zijn te koop in de winkel van het Nationaal Archief en online in de webshop.

De wereld van de VOC

De wereld van de VOC

Het Nationaal Archief bewaart 1,2 kilometer VOC-archief. Voor tientallen landen in Azië en zuidelijk Afrika is dit archief een belangrijke bron voor hun geschiedenis van de 17e en 18e eeuw. Dit is de reden waarom UNESCO in 2003 het complete VOC-archief heeft opgenomen in het Memory of the World Register.

Het Nationaal Archief brengt dit bijzondere materiaal nu voor het eerst samen in de tentoonstelling. Unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen nemen de bezoeker mee op ontdekkingsreis door 200 jaar geschiedenis.

Nationaal Archief
Prins Willem Alexanderhof 20
Den Haag

Ook lekker:

Weekendtip! Tentoonstelling ‘Ik kook, dus ik... Het Wereldmuseum in Rotterdam presenteert t/m 30 juli de tentoonstelling Ik kook, dus ik ben. Een reis door de keuken met Abdelkader Benali. Een inter...
Kerstvakantietip: kookboekententoonstelling museum... Een must-see voor iedere culi deze kerstvakantie: in museum Meermanno in Den Haag loopt nog t/m 31 januari de tentoonstelling ‘Aan tafel! Een boekje o...
Weekendtip! Fototentoonstelling The Future of Food... De fototentoonstelling The future of food is t/m 1 oktober 2017 te zien in het Museon in Den Haag. De expositie toont hoe de mens inspirerende en crea...
Museumtip: Eten in oorlogstijd In het Verzetsmuseum in Amsterdam vindt vanaf 15 oktober t/m 28 mei 2017 de tentoonstelling Eten in oorlogstijd plaats. Een interessante tentoonstelli...
Sale

One Comment

  1. Hou er ook van.. geschiedenis! Ga ik zeker onthouden.. om met mijn dochter een leuk uitje te plannen.
    Esmee recently posted…5x Wat maakt klussen juist leuk?!My Profile

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge