Nostalgie en eten – mijn mama!

Nostalgie en eten – mijn mama!

Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik gefascineerd ben door de geschiedenis van ons eten en een voorliefde heb voor nostalgie. Zo schreef ik bijvoorbeeld al eerder over de trends in eten en drinken van de jaren 60, 70, 80, 90 en 00. In de rubriek Nostalgie en eten laat ik twee keer per maand iemand anders aan het woord over zijn of haar culinaire (jeugd)herinneringen, inclusief een recept.

Deze week de culinaire herinneringen van mijn eigen moeder (69). Het is tenslotte Moederdag vandaag! Lijkt het je ook leuk om een keer aan deze rubriek deel te nemen? Stuur me dan een mailtje!

mama

Nostalgie en eten – Mama

Familie van 't Veer

Als je vroeger mocht kiezen wat er op tafel kwam, wat werd er dan gegeten?

Ik ben in 1947 geboren, kort na de oorlog. Kiezen wat je wilde eten was iets wat toen gewoonweg niet aan de orde was. Mijn ouders hadden het niet breed en ze hadden vier kinderen. Op zondag aten we sudderlappen en op woensdag een bal gehakt. Ook kregen we af en toe een ei.

Mijn lievelingskostje was bloemkool met een papje van maïzena. Nog steeds eet ik dit erg graag. Patat at ik voor het eerst toen ik ongeveer 12 jaar was. Een zak patat kostte een kwartje (25 cent). Heel veel geld maar ik had nog nooit zoiets lekkers geproefd. Toen ik 16 was at ik voor het eerst macaroni bij een vriendinnetje thuis. Toentertijd nog met een blikje tomatenpuree en een plak boterhamworst Ik vond het heerlijk!

koelkruimels

Je eerste zakgeld! Welk snoep kocht je daar van?

Op zaterdag kregen we een dubbeltje (10 cent) en dan kocht ik bij de Spar een spek en een zoute drop. Maar het lekkerste vond ik een zak koekkruimels, voor 10 cent had je dan een enorme zak vol!

Mama als kind

Je bent jarig! Wat kreeg je bij de koffie (of limonade) en welke hapjes stonden er op tafel?

Op verjaardagen was er voor zover ik weet wel gebak. Bij mooi weer kregen we oranje of groene limonade (Reine Claude). Van hapjes kan ik me niet veel herinneren. Er waren wel pinda’s en zoute koekjes.

Eten wat de pot schaft! Wat at je tegen heug en meug?

Wat ik echt niet lekker vond en vind is zuurkool maar mijn ouders waren niet zo erg streng. Ik kreeg dan gewoon wat anders.

braadpandiner

Welk product is – tot je grote verdriet – uit de supermarkt verdwenen en niet meer te koop?

Wat ik jammer vind is dat die maaltijden van Duyvis er niet meer zijn. Dyvis Milanees braadpandiner heette dat. We namen dat vroeger vaak mee op vakantie naar Oostenrijk. We hadden geen geld om elke dag in een restaurant te eten dus we kookten regelmatig zelf. Maar wat was het altijd gezellig met de buren. We waren buiten in de natuur en vonden alles lekker.

Eten in Oostenrijk

Welk recept heb je vanuit huis meegenomen wat nog steeds af en toe op tafel komt?

Een echt recept van mijn moeder heb ik niet, maar ik kook nog wel heel veel op de manier zoals zij dat ook deed. Mijn moeder kon wel heel goed bakken herinner ik mij ineens. Cake, brood en krentenbrood maar het allerlekkerste was haar tulband. Daar stond ze om bekend in de familie maar helaas heb ik daar geen recept van.

Bedankt lieve mama, zo leuk om te lezen allemaal. En die oude foto’s, fantastisch. Ik heb ook alleen maar goede herinneringen aan onze buitenmaaltijden in Oostenrijk!

Volgende keer lees je hier de culinaire jeugdherinneringen van Stephanie van Great Little Kitchen.

Ook lekker:

De poppenhuizen van mijn ouders Al zo lang ik mij kan herinneren (sinds 1984) maken mijn ouders poppenhuizen. Gewoon als hobby, mijn ouders hebben allebei altijd gewerkt. Maar wat be...
90 jaar HEMA: van tompouce tot rookworst Op 4 november 1926 opende het eerste filiaal van de HEMA aan de Kalverstraat in Amsterdam zijn deuren. 90 jaar HEMA in Nederland, wat een feest! Onlan...
Nostalgie en eten – Mara tegendraads Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik gefascineerd ben door de geschiedenis van ons eten en een voorliefde heb voor nostalgie. Zo schreef ik bijvoo...
Nostalgie en eten: Mama met een blog Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik gefascineerd ben door de geschiedenis van ons eten en een voorliefde heb voor nostalgie. Zo schreef ik bijvoo...
koken & tafelen algemeen

13 Comments

  1. Het is een heel leuk artikel geworden Anne Marie. Door diep na te denken over vroeger zijn er toch weer heel wat herinneringen naar boven gekomen. Wat is veel veranderd in die bijna 70 jaar van ons leven. En ook mede dank zij jou leren we nog steeds nieuwe gerechten te eten.
    Frits schuster recently posted…Nostalgie en eten – mijn mama!My Profile

  2. Wat leuk, je eigen moeder! Die zakjes koekkruimels, daar had mijn moeder het ook wel eens over. Voor een duppie op de markt op zaterdag.
    Esther recently posted…Chocolade cake met ganache laag en decoratie van Australian HomemadeMy Profile

  3. Wat een leuke manier om je mama zo in het zonnetje te zetten!
    Sandra recently posted…Smoothie met rode biet en banaanMy Profile

  4. Trudy postma

    Wat een leuk verhaal roept bij mij ook veel herinnering op .Vooral dat zakje frites 25 cent de mayonaise was in verhouding duur 10cent.

  5. Dit artikeltje raakt me echt. Waarom? Omdat kinderen vroeger zo tevreden waren. Heerlijk om te lezen dat ze zo genoot van een simpele macaroni. Met tomatenpuree en boterham worst. Was men tegenwoordig nog maar zo snel tevreden. Dan ben je echt een veel gelukkiger mens. Bedankt voor het delen van dit lieve stukje. 🎀 Liefs Cynthia.🎀
    Cynthia recently posted…De opvoeding van Karel, mijn huis rupsMy Profile

  6. Wat leuk om te lezen!! Haha patat op de 12e pas? Kindermishandeling haha grapje.. zo lekker! Ik kook oa. veel Indisch zoals ik van mijn oma en moeder heb geleerd.
    josine recently posted…borduur jeansMy Profile

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge