Home » Nostalgie en eten: Out mijn keuken
bruine koek

Nostalgie en eten: Out mijn keuken

Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik gefascineerd ben door de geschiedenis van ons eten en een voorliefde heb voor nostalgie. Zo schreef ik bijvoorbeeld al eerder over de trends in eten en drinken van de jaren 60, 70, 80, 90 en 00. In de rubriek Nostalgie en eten laat ik twee keer per maand iemand anders aan het woord over zijn of haar culinaire (jeugd)herinneringen, inclusief een recept.

Deze week de culinaire herinneringen van Esther (45) van de blog Out mijn keuken. Lijkt het je ook leuk om een keer aan deze rubriek deel te nemen? Stuur me dan een mailtje!

Esther Out

Nostalgie en eten – Out mijn keuken

gegrilde kip

Als je vroeger mocht kiezen wat er op tafel kwam, wat werd er dan gegeten?

Kippenpoten! Ik ben er nog steeds gek op. Mijn moeder bakte ze gewoon met peper en zout in een koekenpan met boter. Zelf eet ik ze tegenwoordig het liefst gegrild. Hierdoor wordt het velletje lekker knapperig en het vlees gaart heel rustig en blijft dus lekker mals. Het leuke is dat mijn jongste (13) er net zo gek op is als ik ben. We eten ze vaak als mijn man niet mee-eet, want die is er juist weer niet zo van gecharmeerd … het hele kluiven gedoe staat hem wat tegen.

Reclame-Stimorol-300x298

Je eerste zakgeld! Welk snoep kocht je daar van?

Ik kom uit een klein dorp waar weinig ongezien gekocht kon worden. Binnen een kwartier wist je moeder wat je had uitgevreten. Het ‘snoepen’ begon dus pas later. Toen ik – begin jaren ’80 – naar de middelbare school ging kocht ik in de pauze regelmatig saucijzenbroodjes, worstbroodjes of (qua zoet) gevulde koeken. Verder had ik steevast Stimorol (voor de frisse adem, want ja: ik begon op mijn 14de met roken) en bubbelgum (heette dat toen ook al Hubba Bubba?) voor enorme roze kauwgum ballonnen op zak.

Je bent jarig! Wat kreeg je bij de koffie (of limonade) en welke hapjes stonden er op tafel?

Mijn moeder kocht vaak tompoucen en bakte soms zelf een cake. Op tafel stonden plakjes worst, blokjes kaas en zoutjes. Verder haalden mijn ouders steevast een citroenjenevertje voor opa in huis en sherry voor de ladies. Voor de kids was er meestal ranja en op speciale dagen mocht ik een glaasje 7Up.

Eten wat de pot schaft! Wat at je tegen heug en meug?

Ik was niet zo gek op rode bietjes (inmiddels wel hoor!) en wat ik nog steeds echt niet lekker vind zijn krenten en rozijnen. Onze hond lag tijdens het eten wel vaak zo’n beetje onder mijn stoel, dus er zijn ongetwijfeld meer dingen geweest waar ik op die manier van afkwam.

Welk product is – tot je grote verdriet – uit de supermarkt verdwenen en niet meer te koop?

Caraco ijs! ♫ Mexicaantje oranje hoed, Caraco ijs geweldig goed ♫ Het ijs zat op een stokje in een kartonnen koker en die drukte je tijdens het eten naar boven. Ik kocht het altijd in het zwembad. Heerlijk, maar mierzoet! Gompie ijs kocht ik ook wel eens. Het zag eruit als een badminton shuttle en er zat een gekleurde kauwgombal onderin. Bestaat dat nog?

bruine koek

Welk recept heb je vanuit huis meegenomen wat nog steeds af en toe op tafel komt?

Mijn moeder was niet zo’n keukenprinses. Ze kon het wel goed, maar had er gewoon niet zoveel plezier in als ik. Mijn moeders kippensoep maak ik nog heel vaak (vooral als mijn vader op bezoek is) en ze bakte af en toe een koek die wij tegenwoordig Oma Elly’s bruine koek noemen. Helaas leeft ze niet meer. Ieder jaar op haar geboortedag bak ik deze koek.

Zo leuk, ik ging het Caraco ijs liedje meteen meezingen. Toch maar even het filmpje erbij gezocht. Stimorol at ik ook vaak als kind. Ik kreeg dat dan van mijn vader en vond dat mega stoer.

Volgende keer lees je hier (op Moederdag) de culinaire jeugdherinneringen van mijn eigen moeder!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

  1. Ik ben echt benieuwd naar die van volgende week:-D

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*