Home » Culinair Limburg

Culinair Limburg

Dat je voor een culinaire trip niet altijd naar een wereldstad hoeft is mij laatst wel weer duidelijk geworden. Het mooie Limburg heeft mij getrakteerd op heerlijke vlaai, prachtige wandelingen, lekkere wijn en sappige asperges. Ik neem je mee naar culinair Limburg!

wijnvelden

Culinair Limburg

We waren voor een familieweekend in Hotel Ons Krijtland. Eerlijk gezegd hadden we er niet heel veel van verwacht maar het was een heerlijk hotel met echte zuidelijke gastvrijheid. Ook op culinair gebied heeft het hotel genoeg te bieden. Restaurant Heimans biedt een uitgebreide kaart met Limburgse specialiteiten zoals Zuurvlees of op z’n Limburgs: Zoervleisj. Het aspergeseizoen was net begonnen dus mijn keuze was niet moeilijk. Heerlijk op de klassieke manier met ei, ham en kriel en met lokale witte wijn.

asperges

Limburgse specialiteiten

De volgende dag zijn we vanuit het hotel een prachtige (maar enigszins zware) wandeling gaan maken. Om de inspanning de moeite waard te maken hadden we als bestemming Boscafé ’t Hijgend Hert. Ook hier weer echte Limburgse specialiteiten zoals Poetes (bloedworst met appel), een Limburgs kaassplankje of wat dacht je van een Kuusjplankje. Een plank met diverse vleeswaren van het Limburgs varken. Uiteraard kan dit vergezeld worden met een van de vele Limburgse bieren die op de kaart staan. En naast het feit dat het een prachtige plek is waar je lekker kan eten, waren ook de kinderen zeer tevreden. Er is een kinderboerderij en een speeltuin.

Limburgse wijn

Limburgse wijn

In de buurt van het hotel, in Vlijmen, is wijngaard St Martinus het bezoeken waard. Hier produceert Stan Beurskens met zijn team verschillende wijnen die zo duurzaam mogelijk zijn en waar geen bestrijdingsmiddelen bij worden gebruikt. Vanuit een prachtig wijnkenniscentrum vertelt hij gepassioneerd over het vak. Uiteraard ga je de wijnvelden in en is er van alles te proeven. Rondleidingen worden van april tot en met oktober elke woensdag, vrijdag en zaterdag om 14.00 uur gegeven. Deze rondleiding duurt ongeveer 2 uur en kost € 15 waarbij je 3 wijnen mag proeven.

vlaai

Vlaai!

Helaas had ik het hele weekend nog geen tijd gehad om Limburgse vlaai te eten en aan het einde van de middag waren ze al op in het hotel. Ik ben zelf niet zo’n fan van de rijste- en appelvlaaien maar sinds dat een oud-collega kruisbessenvlaai meenam uit Limburg was ik fan. Deze zure bessen worden vaak gecombineerd met zoete meringue. Het hotel bakt alle vlaaien zelf. De kruisbessen was zonder meringue maar nog steeds erg lekker.

En gastvrij dat de Limburgers zijn, kregen we een stukje mee naar huis. De volgende keer als we hier verblijven, boeken we direct een workshop ‘vlaaien bakken’ erbij. Want terugkomen zullen we zeker doen!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

4 Comments

  1. Leuk om te lezen! Zoervleisj maak ik meestal zelf met het recept van opa. “Kroosjele vlaai” oftewel kruisbessen lust ik absoluut niet, of ja, als kind lustte ik het niet en ik heb het nooit meer geprobeerd.

    • Leuk Tamara! Ik ben benieuwd naar het recept! Kroosjele vlaai (onuitspreekbaar voor mij als Westerling) is vooral lekker zuur. Houd je van citroentaart oid, zou ik het zeker nog een keer proberen.

  2. Zo af en toe kom ik ook in Limburg, mijn schoonouders staan daar wel eens op een camping. Lijkt wel alsof je dan even in het buitenland bent, zo mooi! En ja, ook lekker hihi! xx

    • Ja Josine, ik vind het echt genieten. Maar Nederland heeft ook zo veel te geven. Zowel qua natuurschoon als qua lokale heerlijkheden. Waar een klein land groot in kan zijn.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*