My happy kitchen test: Danone Oikos

De reclame is duidelijk. “Je hebt trek. Serieuze trek. Zo’n trek waarbij je echt heel snel iets wilt eten. Gelukkig heb je altijd een tussendoortje bij je. Maar om nou te zeggen dat je daar een voldaan gevoel van krijgt…Daarom is er nu Danone Oikos, de yoghurt die steviger is dan je trek.” Steviger dan MIJN trek? Dat moeten we proberen!

Danone oikos


Wat is het?
Danone Oikos is een yoghurt op een frisse fruitlaag, waarbij dubbel zoveel melk gebruikt is als bij gewone yoghurt. Dit maakt Oikos rijk aan proteïnen, lekker stevig en vol van smaak. Oikos is er in de smaken passievrucht, bosbes, perzik en aardbei. De varianten aardbei en passievrucht zijn ook nog eens 0% vet. Je vindt ze in het zuivelschap.

Wat zit er allemaal in?
yoghurt (melk) 0% vet, passievrucht 9,3%, suiker, verdikkingsmiddelen (gemodificeerd maïszetmeel, pectine, guargom), geconcentreerd citroensap, zuurteregelaar (natriumcitraat), natuurlijke aroma, melkmineralen en lactose (melk).
Voedingswaarden (per 100 gram):
  • Energie 351 kJ/ 83 kcal
  • eiwit totaal 8.1 g
  • koolhydraten totaal 12.2 g (waarvan suikers 11.7 g)
  • vet totaal 0.1 g (verzadigd 0.1 g)
  • zout 0.2 g
  • calcium 110 mg


Ik probeerde Oikos passievrucht 0%. En?
Oikos, Grieks voor huis of gezin, smaakt lekker. De yoghurt heeft een dikke, haast romige structuur. Dit lijkt niet op een o% vet yoghurt! En de fruitlaag van passievruchten is heerlijk fris zuur en zoet tegelijk. Wat smaak betreft dus prima in orde! Maar stilt het je trek? Als je de voedingswaarde vergelijkt met een ander 0% yogurt product van Danone, Vitalinea, dan valt me op dat er 2x zoveel kcal in zitten (wat ook te verklaren valt als er dubbel zoveel melk gebruikt is). En dat dus ook het aantal gram eiwitten (proteinen) inderdaad dubbel zoveel is. Het calciumgehalte in Vitalinea is echter hoger (140 mg versus 110 mg). Je kunt dus feitelijk ook gewoon twee yoghurtjes van Vitalinea eten. Ik denk dat met name de verdikkingsmiddelen in dit product de illusie van ‘rijk’ en ‘stevig’ geven.
Conclusie: lekker yoghurtje, maar om steviger dan mijn trek te zijn moet je toch echt van betere huize komen!

Ook lekker:

My happy kitchen test: Agroposta limonadesiropen Als je regelmatig op websites over eten en drinken rondzwerft kom je de leukste en lekkerste producten tegen. Kleinschalige (familie)bedrijfjes bijvoo...
‘Hollandse’ aardbeien Vandaag is het 5 mei en vieren we Bevrijdingsdag. Een mooie gelegenheid om eens een keer ‘Hollandse’ aardbeien te maken. Ik heb ze al vaak voorbij zie...
Stoofperencrumble (al dan niet met een restje pepe... Het is tijd om alvast te gaan oefenen voor het kerstdiner. Maak gewoon iedere week één of twee gerechten vast een keer klaar. Je kunt dan nog ingredië...
Apple crumble dessert Het is weer tijd voor de maandelijkse foodblogswap: een heerlijk recept voor apple crumble! Deze maand mocht ik koken van de blog Bakken zonder beeste...

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge