Helemaal Lagom: de borrelplank op vrijdagavond!

Helemaal Lagom: de borrelplank op vrijdagavond!

Ken je het boek Lagom al? Het boek over de Zweedse kunst van een leven in balans? Sinds ik het heb gelezen ben ik helemaal in de ban van de ‘niet te veel, niet te weinig, precies goed’ gedachte. Die je kunt toepassen op alle aspecten van het leven. En dus ook in de keuken. De beste uiting hiervan? De borrelplank op vrijdagavond!

borrelplank

Fredagsmys

Fredagsmys is voor de Zweden een combinatie van het vrijdaggevoel en gezellig relaxen met de mensen van wie je houdt. Mys betekent dan ook ‘gezelligheid’. Het ideale eten tijdens de fredagsmys? De borrelplank. Want: lekker makkelijk, niet te lang in de keuken, voor ieder wat wils en ideaal voor de televisie. Of je nu kiest voor een Netflix-marathon, een gezellige film een goed boek of een spelletje, de borrelplank is altijd goed!

De perfecte borrelplank

Een recept voor de perfecte borrelplank is er natuurlijk niet. Want iedereen heeft zo zijn eigen smaak en voorkeuren. Wel wil ik je graag wat tips geven van wat er op zo’n plank kan komen te liggen. Van kaas tot noten en van vis tot groente.

Borrelplank 2

Kaas

Kaas is natuurlijk ALTIJD goed. Blokjes, plakjes, maar ook voorgesmeerd op een toastje of lekker stuk stokbrood of Turks brood. Varieer in soorten, denk bijvoorbeeld aan Spaanse manchego, Deense blauwe brokkelkaas, oude geitenkaas of puntjes brie.

borrelplank

Vlees

Het is altijd handig om (droge) worst in huis te hebben. Zoals de worst van Stegeman, die je kunt krijgen in naturel maar ook in knoflook/basilicum en peper. Snijd in dunne plakjes en serveer in een mooi schaaltje. Ook lekker: paté, toastjes filet american, en rolletjes parmaham of spek gevuld met roomkaas.

Olijven, peppadews, eieren of dadels

Iets zacht en smeuigs, zoet, zout of pittig, combineert altijd lekker op een borrelplank. Denk bijvoorbeeld aan olijven, peppadews met roomkaas en dadels, omwikkeld met spek of gevuld met roomkaas. Of natuurlijk allebei. En in de categorie ouderwets maar oh zo lekker: gevulde eieren!

Borrelplank 3

Noten

Een handje of schaaltje noten, gezouten of ongezouten, doet het altijd goed op de borrelplank. Ik ben vooral dol op een mix van gezouten pecannoten, cashews en macadamia’s.

Fruit

Verse vijgen en druiven. Maar ook gedroogd fruit als dadels en abrikozen. Het oogt niet alleen heel mooi, maar de zoete smaak combineert ook nog eens fijn met bijvoorbeeld kaas of worst.

borrelplank

Zoute koekjes en chips

Voor de lekkere bite vul je de borrelplank aan met zoute koekjes, kaaskoekjes en chips. Vooral groentechips zijn bij mij favoriet momenteel!

Brood

Ciabatta, Turks brood, stokbrood, lekker brood dus, met smeerseltjes als hummus, aioli, verse kruidenboter of tapenade.

Groente

Voor de gezonde touch vul je de plank aan met bijvoorbeeld plakjes komkommer, radijsjes, worteltjes met hummusdip of bleekselderij gevuld met roomkaas of hummus.

Wie heel goed is in het maken van borrelplanken is gastblogger Dieneke! Voor haar cateringbedrijf D E C O Bites maakt ze de beste plankjes op. Neem eens een kijkje voor inspiratie! Ook op de site van Stegeman vind je een heleboel inspiratie voor leuke borrelplanken.

Ook geïnteresseerd in de Zweedse levenskunst Lagom? Bestel hier het boek, echt een aanrader!

Voor deze blogpost heb ik producten toegestuurd gekregen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Ook lekker:

Groentechips In de Food we love box van april zaten Violet queen perupas aardappelen. En aangezien ik dit kwartaal nog de groentechips op mijn food bucketlist had ...
(Zon)ovengedroogde tomaatjes Op het geweldige blog van Koken met Karin kwam ik dit recept voor ovengedroogde tomaatjes tegen. Bij gebrek aan Italiaanse zon drogen wij onze tomaatj...
Zelf mayonaise maken Het stond al een poosje op mijn food bucketlist: zelf mayonaise maken. Ik had dat dus echt nog nooit gedaan. En op een of andere manier leek het me su...
Kaastengels van Sandy In juni was het alweer een jaar geleden dat mijn collega Sandy – veel te jong – is overleden. Het leven is soms zo oneerlijk. Ik herinner mij Sandy al...
koken & tafelen algemeen

6 Comments

  1. Karin van Dam

    Ik zit hier nu om 7 uur in de ochtend naar te kijken maar krijg er nu al trek in gelukkig is het vrijdag dus vanavond een borrelplank op tafel.

  2. hier kan je mij dus echt weer voor wakker maken he 😀 en niet alleen als borrelplank maar eet dit ook wel eens als avond eten 😀
    Rachel recently posted…Deze is lekker!!My Profile

  3. Wat een leuk woord: ‘Fredagsmys’, zie je ook echt ons woord vrijdag in terug. Ik ben altijd meer van de zoetigheid, dus niet echt voor de borrelplank. Als ik er een zou maken is dat met chips, kaasstengels, worst, toastjes met heksenkaas en bittergarnituur. 🙂
    Lianne recently posted…Chocolate chip cookie cheesecakeMy Profile

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge