Zelf mayonaise maken

Het stond al een poosje op mijn food bucketlist: zelf mayonaise maken. Ik had dat dus echt nog nooit gedaan. En op een of andere manier leek het me super lastig. Maar na wat Youtube filmpjes te hebben bestudeerd kwam ik er al snel achter dat je twee methodes hebt. De snelle (met de staafmixer) en de langzame (zelf kloppen). En juist de snelle methode bleek – in de filmpjes althans – zo foolproof, dat moest gewoon lukken! 

 
Zelf mayonaise maken

Zo gezegd, zo gedaan. En het mirakel gebeurde: in luttele seconde had ik zelf mayonaise gemaakt! Wat is dit leuk en gemakkelijk om te doen! En je kunt de mayonaise vervolgens zelf naar eigen smaak afmaken. Iets meer mosterd, iets meer citroensap. Wat knoflook (aioli). Ik maakte er onder andere mijn favoriete mayo van: citroen koriander mayonaise


Wat heb je nodig (basis recept)

  • 1 ei
  • 2 dl. Zonnebloemolie
  • 1 tl. Mosterd
  • 1 eetlepel citroensap
  • Zout/peper
  • Staafmixer


Het is heel belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Bewaar je normaal gesproken je eieren in de koelkast? Haal ze dan ruim tevoren er uit. Hetzelfde geldt voor de mosterd.

Doe de eierdooiers, de zonnebloemolie, mosterd en citroensap in een hoge smalle kom en zet de staafmixer erin. Je ziet al snel dat het ei en de olie begint te ‘emulgeren’. Je hebt mayonaise! Trek de staafmixer langzaam omhoog en mix tot alle olie vermengd is.

 
Breng op smaak met zout en peper en maak je eigen variant met bijvoorbeeld een handje korianderblaadjes en nog wat extra citroensap!
 
Voila: zelfgemaakte mayonaise!

Ook lekker:

My happy kids: gezonde traktaties Hoewel de meeste kinderen bij een feest of verjaardag denken aan taart, snoep en chips, denken de meeste scholen daar anders over. Logisch misschien w...
3 x borrelhapjes voor oudejaarsavond Voor ons dit jaar geen borrelhapjes voor de buis. Sinds een aantal jaren vieren wij – als het even kan - oud- en nieuw in het buitenland. En dan bij v...
Homemade corndogs Corndogs. Warme worst op een stokje in een jasje van deeg. We aten ze voor het eerst op Pier 39 in San Francisco. Zonnetje op ons gezicht, geur van ze...
Vier de lente met deze cheesecake strawberries! Hoera, het is lente! Ik ben een echt lente mens, word blij van de eerste zonnestraaltjes, krokussen en narcissen! Weg met de ovenschotels en de stampp...

4 Comments

  1. Dit staat ook al een behoorlijke tijd op mijn kook-to-do lijstje maar nog nooit van gekomen. Goed idee om de staafmixer te gebruiken! Is het ook een stuk lekkerder dan 'gewone' mayonaise? Ben benieuwd 🙂

  2. Op mijn blog heb ik ook een receptje over zelf mayonaise maken. Ik maak 'm al jaren zelf (omdat ik de Nederlandse mayo niet lust) en nog nooit heb ik de ingrediënten op kamertemperatuur laten komen.
    Ik maak 'm op ongeveer dezelfde manier als jij en in al die jaren is ie slechts een enkele keer mislukt. Dus aan die kamertemperatuur zal het niet liggen, denk ik.

  3. Tja, er zijn zoveel soorten mayonaise, lekkere en minder lekkere. Ik vind de Nederlandse vaak iets te zoet. Maar als het zelf maakt heb je er uiteraard wat meer controle over!

  4. Goed om te weten, omdat het de eerste keer was heb ik veel recepten vergeleken en vrijwel overal werd benadrukt dat alles op kamertemperatuur moest zijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge