Home » Ierse uiensoep
Ierse uiensoep

Ierse uiensoep

Voor de foodblogswap van september mocht ik koken van de blog ‘De keuken van de zoete inval’. De blog van Catharina, moeder van maar liefst vier kinderen! Druk als zij is met gezin, baan en huishouden weet zij toch nog lekker te koken en een blog bij te houden. Respect! Ze inspireerde mij tot het maken van deze Ierse uiensoep.

uien

Uiensoep

Tijdens het zoeken naar een leuk recept viel mijn oog op de uiensoep met kaas. Geen recept van Catharina zelf overigens, maar een soep van Jamie Oliver. Tijdens onze vakantie vorig jaar in Ierland at ik een heerlijke Ierse uiensoep met Guiness bier. Deze soep leek mij wel een mooie basis om hiermee te experimenteren.

stout bier

Stout bier

Stout bier is een biersoort die wordt gekenmerkt door een donkerbruine kleur en ietswat branderige bittere smaak. De bekendste stout bier wordt gemaakt door de Ierse bierbrouwer Guiness. Je kunt voor deze Ierse uiensoep natuurlijk ook een ander soort stout bier gebruiken.

Ierse uiensoep

Ierse uiensoep

  • 50 gram roomboter
  • 1,5 kilo uien,
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels bloem
  • flesje Guiness bier
  • 1 liter runderbouillon (van een blokje of zelfgemaakt)
  • 3 laurierblaadjes
  • Worchestersaus
  • Zout en peper
  • 4 plakken ciabatta of ander brood
  • 150 gram Cheddar of oude kaas

Snijd de uien in ringen. Snijd de knoflook fijn. Verhit de boter in een pan en fruit de uien en de knoflook op heel laag vuur. Des de langer, des te beter (ca. half uur). De uien moeten helemaal glazig en zacht zijn. Roer af en toe om zodat de uien niet blijven plakken.

Voeg de bloem toe en laat even meegaren. Giet er het flesje Guiness bij en roer totdat er geen klontjes van de bloem meer zijn. Breng aan de kook. Voeg nu de bouillon toe en breng opnieuw aan de kook. Breng op smaak met zout, peper en een scheutje Worchestersaus. Voeg de laurierblaadjes toe en laat op een laag vuur ca. 30 minuten sudderen.

Verwarm de oven met bovenwarmte of grill voor tot 225 graden. Rooster de sneetjes brood onder de grill. Doe de soep in ovenvaste kommen, leg een stuk brood op iedere kom en bestrooi ruim met geraspte oude kaas. Zet nog even onder de grill zodat de kaas mooi gratineert. Serveer de Ierse uiensoep direct!

Summary
recipe image
Recipe Name
Ierse uiensoep
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 7 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

10 Comments

  1. Ziet er heerlijk uit die uiensoep ga ik van de winter ook een keer maken voor papa en mij. Weet je nog hoe we dat vroeger ook geregeld aten met geroosterd brood erbij.
    Jij en Sharon waren daar ook dol op.

  2. Dat klinkt lekker zeg! Ik maak graag uiensoep, maar bier heb ik nog nooit toegevoegd. Dit recept ga ik onthouden!

  3. ziet er heerlijk uit en lijkt mij ook heerlijk!! neem het recept wel mee alleen mag ik het niet omdat er bloem doorheen gaat 🙁 maar misschien kan ik daar iets vervangends op vinden 😉

  4. Klinkt heerlijk Anne-Marie en zo ziet het er ook uit. Heerlijk soepje voor in de herfst. Het stokbrood met kaas maakt de uiensoep echt af. 🙂

  5. Oh zo lekker! Ik maakte laatst ook uiensoep met bier. Sowieso kook ik graag met bier, lekkerder dan wijn vind ik! Met deze versie met Guinness zou ik manlief heel blij maken 😉

  6. Ik zag ‘m al bij je op Social media voorbijkomen, wat lijkt me dit een heerlijk variant, ziet er ook zo lekker uit! Proef je de Guiness goed terug in de soep?

  7. Het is ochtend en ik krijg er trek van!! Ik ben echt dol op uiensoep en het lijkt mij zo heerlijk op een gure avond, ergens in de herfst. Ik kom hiervoor nog bij je terug!! Bedankt voor het delen.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*