Pompoensoep met gember, sinaasappel en wortel

Pompoensoep met gember, sinaasappel en wortel

Samen met mijn hond Noor wandel ik er iedere dag gezellig op los. Afhankelijk van het weer gaan we dan naar het bos of strand. Maar in de herfst is het bos wel een beetje mijn favoriet. De blaadjes krijgen dan van die mooie kleuren. Al die verschillende kleuren door en naast elkaar, prachtig om te zien! Het is dan ook zo heerlijk om door de bergen gevallen blaadjes te sloffen. Ik geniet dan echt van de prachtige kleuren, de paddenstoelen, de geur in het bos.

Ook al is het niet altijd het lekkerste weer, het buiten zijn doet mij goed. Daarbij ontmoet je, tijdens die wandelingen met de hond, veel mensen. Ze zeggen niet voor niets: ben je eenzaam, neem een hond! Doordat de honden met elkaar gaan spelen, raak je aan de praat met hun baasjes, heel leuk. Hierdoor ontmoet je mensen, die je waarschijnlijk anders nooit had leren kennen. En had ik deze pompoensoep met gember, sinaasappel en wortel wellicht nooit gemaakt!

Pompoensoep met gember, sinaasappel en wortel

Essentiële olie

Nu was ik laatst niet zo lekker, verkouden, iets wat een beetje hoort bij dit wisselvallige weer. Toen kreeg ik van de bazin van Jippe, grote vriend van mijn hond Noor, een klein flesje met een essentiële olie. Dit kon ik innemen om mijn weerstand te verhogen. Het hielp!

Na wat gesprekken over en kennismaking met verschillende essentiële oliën , kwam ik er achter dat het geheel natuurlijk is en dat er met essentiële olie – mits goedgekeurd om in te nemen – ook gekookt kan worden. Dat vond ik heel leuk en ik was natuurlijk meteen nieuwsgierig. Dus ik heb ik het bij een paar gerechtjes uitgeprobeerd.

Als eerste heb ik een heerlijke, iets gebonden, pompoensoep met gember, sinaasappel en wortel gemaakt. Lekker na een lange wandeling, past echt bij dit jaargetijde. De soep is natuurlijk ook heerlijk zonder de essentiële olie. In het recept vind je ingrediënten voor het gebruik met of zonder de olie.

Pompoensoep met gember, sinaasappel en wortel

Pompoensoep met gember, sinaasappel en wortel

Wat heb je nodig (4 personen)

  • 1 (fles)pompoen
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels arachide olie
  • 500 gram geschilde bospeen
  • 3 druppels Wild-orangeolie of 1 sinaasappel
  • 3 druppels gemberolie of 2 cm verse gember
  • 2 geschilde aardappels
  • 1,5 eetlepel curry madras (Euroma Jonnie de Boer)
  • 2 groentebouillon tabletten
  • 4 eetlepels zure room

Was de pompoen en halveer deze. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant met een lepel. Snij de pompoen, de bospeen en de aardappels in stukjes van 2 cm. Snipper de uien. Schil en rasp de gember.

Verhit de olie in een soeppan en fruit de pompoen, ui, knoflook, gember en de curry madras 3 minuten op een laag vuur. Voeg dan 2 liter water, de bouillonblokjes, aardappel en wortelstukjes toe. Breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur 15 minuten koken. Roer het geheel regelmatig even door.

Schil ondertussen de sinaasappel. Verwijder het witte vlies en snij de partjes sinaasappel in stukjes. Hierdoor kun je makkelijk het vruchtvlees uit het vlies los maken. Voeg, na 15 min koken, het vruchtvlees van de sinaasappel toe en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken.

Neem de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Breng de soep verder op smaak met wat peper en zout. Voeg nog wat water toe als de soep te dik is.

Schep bij het opdienen van de soep een 1 eetlepel zure room er op. Heel lekker om er ook nog wat gebakken uitjes en fijngesneden koriander op te doen.

Maak je gebruik van de essentiële olie dan kun je deze het beste als laatste aan de soep toevoegen.

Eet smakelijk!

Summary
recipe image
Recipe Name
Pompoensoep met gember, sinaasappel en wortel
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 7 Review(s)

Ook leuk om te lezen:

4 Comments

  1. Wat een heelrijk recept! Ik gebruik heel soms essentiële oliën in recepten, ik heb er verschillende recepten maar deze lijkt me ook bijzonder lekker! Wat die trouwe viervoeters al niet teweeg kunnen brengen 🙂
    FabulousHeidi recently posted…Review: Streek Eet- & DrinklokaalMy Profile

  2. Dieneke van der Waal

    Wat leuk, Heidi! Koken met is essentiële oliën vind ik heel lekker & handig. Met kleine hoeveelheden krijg je heerlijke smaken.
    Inderdaad brengen onze trouwe viervoeters meer dan een dagelijkse wandeling en een frisse neus 😉

  3. ik lust pompoen maar heb nog nooit de soep ervan gegeten dus ik neem je recept mee en gaat het een keer maken 😀
    Rachel recently posted…HandletteringMy Profile

  4. Dieneke van der Waal

    Leuk, Rachel! Hoop dat je hem lekker vindt…eet smakelijk 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge