Basterdsuiker, kristalsuiker, poedersuiker, alles over suiker!

Basterdsuiker, kristalsuiker, poedersuiker, alles over suiker!

Als je van bakken houdt dan weet je dat er veel verschillende soorten suiker zijn. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen en wat gebruik je het beste waarvoor? En wat zijn nu precies geraffineerde en wat natuurlijke suikers? My happy kitchen duikt in de archieven en zet alles over suiker voor je op een rij! NB. Ik doen geen uitspraken over wat gezond is of wat niet. Daarover zijn de meningen te talrijk en verdeeld!

alles over suiker: bruine suiker

Alles over suiker: geraffineerde suikers

Geraffineerde suikers zijn de verzamelnaam voor bewerkte suikers. In de fabriek worden uit het sap van de suikerbiet of suikerriet alle mineralen en vitamines gefilterd. Wat overblijft is zuivere suiker. Dit proces heet raffineren. Hieronder de bekendste geraffineerde suikers:

Kristalsuiker

De allerbekendste, staat in ieders keukenkastje. Lost goed op in warme vloeistof. Wordt gebruikt om dranken en gerechten zoet(er) te maken. Er is een fijnere variant die fijne kristalsuiker of ook wel fijne tafelsuiker wordt genoemd. Fijne tafelsuiker kun je preciezer afwegen en lost sneller op, gewone kristalsuiker zorgt voor een knapperig effect.

Poedersuiker

Poedersuiker is fijngemalen kristalssuiker met zetmeel. Omdat het makkelijk oplost is het ideaal om te gebruiken in bijvoorbeeld botercreme of glazuur.

Basterdsuiker

Basterdsuiker krijg je door gezeefde kristalsuiker te mengen met een zgn. invertsuikeroplossing. Dit laatste is een (ingewikkelde scheikunde) mengeling van fructose en glucose.

Wanneer je hier karamel aan toevoegt wordt de basterdsuiker donker van kleur. Des te donkerder, des te vochtiger de basterdsuiker is. Het zorgt ervoor dat gebak minder snel uitdroogt en langer vers blijft. Donkere basterdsuiker geeft bovendien een donkerdere kleur en diepere smaak aan je baksel. Denk maar eens aan carrot cake! Maar ook aan lekkere smeuïge brownies (inderdaad, dankzij de basterdsuiker!).

Tip: is je basterdsuiker hard geworden? Doe een stukje brood of een schijfje appel in de zak en de volgende dag is de suiker weer zacht. Heb je haast? Verwarm dan de suiker, samen met een stukje vochtig gemaakt keukenpapier, in de magnetron voor ca. 25 seconden.

Rietsuiker

Rietsuiker wordt gewonnen uit suikerriet (ipv suikerbiet zoals bij kristalsuiker). Om het verschil duidelijk te maken wordt er melasse aan toegevoegd en daardoor heeft de rietsuiker een bruinere kleur. Melasse is overigens een stroopachtig bijproduct van de winning van rietsuiker. Is verder te gebruiken als kristalsuiker.\

alles over suiker: kandijsuiker

Kandijsuiker

Klontjes gekristalliseerde suiker, eventueel donker gemaakt met karamel. Wordt vaak gebruikt bij koffie of thee of als decoratie (denk bijvoorbeeld aan ontbijtkoek)

Geleisuiker

Kristalsuiker waaraan pectine en citroenzuur is toegevoegd. Wordt gebruikt om jam te maken. Met geleisuiker wordt de jam steviger en is langer te bewaren.

Agave siroop

Deze siroop wordt gewonnen uit de agave, een cactusachtige plant. Agave is licht- tot donkerbruin en iets dunner dan honing. En hoewel er in de agaveplant vitamines en mineralen zitten, verdwijnen die na filtering, net als bij kristalsuiker. Het is dus ook een geraffineerde suiker.

Alles over suiker: Natuurlijke suikers

Bij natuurlijke suikers zijn de voedingsstoffen niet uit het product gefilterd. Denk bijvoorbeeld aan fruit (vers en gedroogd), dadels of honing. Ook biologische stropen, palmsuiker en kokosbloesemsuiker worden tot de natuurlijke suikers gerekend, ook al zijn ze licht bewerkt.

Palmsuiker

Palmsuiker wordt gewonnen uit het sap van verschillende soorten palmen. Het is minder zoet dan kristalsuiker en kan variëren van licht tot donkerbruin. Palmsuiker heeft een lagere glycemische index dan kristalsuiker. Des te hoger de glycemische index des te sneller je bloedsuikerspiegel stijgt. Of dat ook slecht voor de gezondheid is niet of onvoldoende bewezen. Desondanks beschouwen veel mensen palmsuiker daarom als gezonder.

Kokosbloesemsuiker

Deze suiker wordt gewonnen uit kokosbloesem. De nectar wordt verhit tot een karamelachtige substantie en nadat de karamel zich heeft gevormd tot suiker wordt deze fijngemalen. Ook deze suiker heeft een lage glycemische index. Kokosbloesemsuiker is vooral erg duur, je betaalt in de winkel rond de 6 euro voor een pot van 200 gram.

alles over suiker: honing

Honing

Honing is “natuurlijk” de meest bekende natuurlijke suiker. Bijen halen de nectar uit de bloemen, door het toevoegen van enzymen en door verdamping wordt nectar omgezet in honing. Honing zit vol vitaminen en mineralen en is zoeter dan kristalsuiker, waardoor je er minder van nodig hebt. En verkrijgbaar in vele varianten, met ieder net weer een eigen specifieke smaak. Denk bijvoorbeeld aan lindehoning, tijmhoning, heidehoning en acaciahoning. Honing is vooral lekker in thee. Of in dressings voor salade.

Ahornsiroop (maple syrup)

Ahorn(esdoorn)siroop wordt uit de ahorn(esdoorn)boom getapt. Uit het sap wordt vocht onttrokken waarna siroop ontstaat. Heerlijk op de pannenkoeken!

Om te koken en bakken wordt op veel zgn. ‘health’sites tegenwoordig alleen nog gebruik gemaakt van natuurlijke suikers. Houd er echter rekening mee dat – afgezien van wat extra mineralen en vitamines – ook dit uiteindelijk gewoon suikers zijn. Gezonde cupcakes of gezonde taarten zijn een fabel. Wil je minder suiker eten? Eet dan gewoon minder suiker!

Ook lekker:

My happy kitchen essentials: de bakring Alweer een jaar geleden ben ik een nieuwe rubriek gestart: My happy kitchen essentials. Maar na de beslagkom en de keukenmachine bleef het stil….Tijd ...
La Vialla Zo’n twee keer per jaar bestel ik – samen met collega Brigit (die overigens fantastisch kan koken!) Italiaanse producten bij de biologische boerderij ...
Koken met verse kruiden Koken met kruiden maakt echt het verschil. En met verse kruiden is het helemaal feest. Ieder gerecht fleurt op van een vers blaadje groen.    Het ...
De 10 lekkerste cadeautjes door de brievenbus Je kunt natuurlijk die jarige collega feliciteren via Facebook. Je zieke moeder een sms’je sturen en een what’s appje om je broer succes te wensen met...

5 Comments

  1. Interessant lijstje! Goede tip van die basterdsuiker die kende ik nog niet. Meestal denk ik dat 'ie oud is als 'ie hard is en koop ik een nieuwe, volgende keer eens proberen 🙂

  2. Ik ben zelf inderdaad niet zo'n voorstander van onnatuurlijke suikers en ik denk dat het ook uiteindelijk wel scheelt op de weegschaal welke je gebruikt. Dat merk ik nu ook, want ik mag wel honing tijdens mijn detox dieet. Mijn man is ernstig suiker verslaafd en kickt nu ook echt af, dus dat is best een teken aan de wand ;).

  3. Wat is er scheikundig ingewikkeld aan een “mengeling van fructose en glucose”? Een mengsel van de suikers fructose en glucose opgelost in een beetje water, dat is alles.

  4. Pingback: Pepernoten bakken - TwenteNannies

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge