Matses!

Matses (of matzes) horen voor mij onlosmakelijk bij Pasen. Volgens mij aten we ze vroeger ook alleen maar rond die periode. Dik besmeerd met roomboter en bestrooid met een dikke laag suiker. Mmmm! Maar wat zijn matzes eigenlijk en horen ze ook echt bij het Paasfeest?

Matses






Matses horen eigenlijk bij het Joodse Pesach. Met Pesach viert men in het Jodendom de bevrijding uit de slavernij in Egypte. Volgens de Thora moesten de joden vlak voor hun vertrek uit Egypte in opdracht van God snel brood bakken zonder daar zuurdesem aan toe te voegen. Het brood kon dus niet rijzen. Matse betekent ‘brood der ellende’.

 

Voordat Pesach begint wordt het gehele huis gereinigd, zodat er geen resten van gerezen brood meer aanwezig zijn. Tijdens de Pesach week eten religieuze en traditionele joden alleen maar matses en geen gerezen brood, om zo de herinnering aan de slavernij en de bevrijding door God te gedenken.
Matses


Hollandia Matzes uit Enschede is sinds 1933 één van de weinige zelfstandige familiebakkerijen in Nederland. Het bedrijf levert vooral aan Joodse instellingen en voldoet aan de Joodse spijswetten (koosjer).


Matzes bevatten géén zout, géén suiker, géén conserveermiddelen, géén kleurstoffen, géén smaakstoffen. Er zit eigenlijk niks in zo’n Matze. Toch zijn Matzes een traktatie! De slogan van Hollandia is dan ook: Niks is zo lekker! Eten jullie weleens matses? Ook als het geen Pasen is?

Ook lekker:

5 x last minute Sinterklaas cadeaus Sommige mensen doen echt alles op het laatste moment. En velen van ons presteren juist het best onder een beetje gezonde druk. Maar er zijn natuurlijk...
My happy kitchen goes international! Langzamerhand begin ik zelfs over de landgrenzen een beetje naamsbekendheid te krijgen. Vandaag staat mijn blog namelijk ‘in the spotlight’ op het blo...
Nutteloze pakjes en zakjes #5: over de kleine (en ... Vandaag een iets andere insteek van de serie ‘nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt’. Ik wil het dit keer namelijk met jullie hebben over zogena...
Word jij ook een Pasta Maestro? Toen ik in 1993 in Den Haag kwam wonen werkte in ik één van mijn eerste uitzendbaantjes een aantal maanden bij Gran Food, bekend van o.a. Grand’Italia...

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge