Home » Melvita bijenlunch & urban beekeeping

Melvita bijenlunch & urban beekeeping

Op een zonnige vrijdagmiddag ging ik op uitnodiging van Melvita honing naar Amsterdam voor een heerlijke bijenlunch en een introductie op urban beekeeping. Dit keer niet als blogger maar omdat ik had meegedaan aan een prijsvraag op Facebook (receptje met honing) en had gewonnen!

Hangop met honingraat

Ik besloot gezellig mijn vader uit te nodigen voor deze middag en om 12.00 uur werden we welkom geheten in een prachtig grachtenpand aan de Herengracht. Samen met nog 9 andere prijswinnaars kregen we eerst een heerlijke lunch voorgeschoteld met allerlei lekkere kleine gerechtjes waarin (natuurlijk) Melvita honing was verwerkt.

Broodjes vegetarische kip
Hangop
Zalige broodjes (vegetarische) kip met rucola, honing, limoenmayo en viooltjes, pompoensoep, broodjes humus, schaaltjes hangop met vers fruit en stukjes honingraat, bladerdeegflapjes met geitenkaas en honing, salade met rabarber, linzen en honing en ga zo maar door. Erbij dronk ik een heerlijke witte honingwijn met kruiden.

Tijdens de lunch kregen we een cultureel intermezzo in de vorm van het theaterverhaal ‘Door het Oog van de Bijen’ van Sonne Copijn. Een unieke theatervertelling met beeld en geluid door een gepassioneerd imker. Sonne leert ons dat bijen – en andere bestuivende insecten als hommels en vlinders – de basis zijn voor ons hele voedselketen. Zij zorgen al miljoenen jaren voor 75% van het al het voedsel voor mens en dier. Omdat de populatie van bijen wereldwijd achteruit gaat is het zaak hier nu iets aan te veranderen. Stichtingen als Bijen & Bedrijf en Bee Agenda maken zich hier hard voor en geven tips (plant bloemen en planten), lezingen, high-teas en rondleidingen.

We zijn met informatie overspoeld deze middag, ik beperk me voor jullie even tot de leukste wetenswaardigheden:

Bijen geven informatie aan elkaar door over voedselbronnen door in bepaalde patronen te dansen. Met haar bewegingen kan de bij aangeven hoever een voedselbron zich van het nest bevindt en in welke richting.

Honingbijen

 

Ongeveer een week na haar geboorte vertrekt de koningin op haar ‘bruidsvlucht’. De hoofdtaak van de darren is dan: paren met een koningin! Tijdens de vlucht paart de koningin met 10 tot 20 darren! Ze ontvangt bij elke paring ongeveer 6 miljoen zaadcellen en is daarmee voor de rest van haar leven bevrucht…. Voor de darren loopt dit avontuurtje een stuk minder leuk af. Na de paring breekt zijn geslachtsorgaan af (au!) en sterft hij (dubbel au!). De volgende dar staat dan alweer klaar voor zijn ‘suïcide mission’, verwijdert het geslachtsorgaan van zijn voorganger en…..enfin, vul maar in.

Eénmaal bevrucht kan de koningin eieren gaan leggen. Een zware dobber, ze legt er wel 1500 per dag! Uit een bevrucht ei komt een vrouwtjes bij, uit een onbevrucht ei een mannetje. Bijzonder eigenlijk, dat het dna van een mannetjes bij is opgebouwd uit 100% vrouwelijk dna. Transgenderbij?

Omdat er in Nederland steeds meer groen verdwijnt – en de groene akkers en grasland voor koeien bieden helaas geen voedingsbronnen voor de bijen – wordt groen in de steden steeds crucialer voor het behoud van de bijen. Stadsparken, bomen, tuinen, de (grote) stad is voor de bijen een gezonde habitat geworden. En daarmee ook het bijen houden in de stad!

Bijenkasten
Na een korte introductie over deze zogenoemde urban beekeeping gingen we de tuin in. De enorme stadstuin van dit grachtenpand biedt namelijk plaats aan een aantal bijenkasten. Met een heuse imkerjas met hoed en gaaskap aan mochten we een kijkje nemen in de kast. Na het prachtige verhaal van Sonne was het super om de honingbijen daadwerkelijk aan het werk te zien!
Imkeren
papa de imker
❤️ papa!
Na nog een drankje (pfff wat was het warm die dag!), een groepsfoto en een goed gevulde goodiebag (honing! speltstroop!) gingen we weer huiswaarts. Een hele ervaring rijker! Bedankt Melvita honing voor deze fantastische middag.
Groepsfoto prijswinnaars
Ik ben de vierde van links, met de gestippelde witte jurk

6 Comments

  1. Zo te lezen een meer dan geslaagde dag! Leuke weetjes én wat een fijne hapjes zie ik hmm wat is honing toch een lekker veelzijdig product

  2. Kim Buining

    Wat super interessant om eens mee te maken 🙂

  3. Ja, ben dol op honing! en het was idd een geslaagde dag

  4. Zeker weten! Ga je toch heel anders tegen zo'n potje honing aan kijken 🙂

  5. Frits Schuster

    Voor mij was het ook een bijzondere ervaring dat ik door mijn oudste dochter was uitgenodigd voor deze bijeenkomst. Zoals op de foto is te zien, was ik als imker verkleed om zonder risico in de bijenkast te kunnen kijken.
    De bijenluch was zondermeeer uniek en als vleesliefhebber heb ik voor het eerst genoten van vegetarische gerechten

  6. En ik vond het weer super om een dag met mijn vader op pad te zijn!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*