Gin-tonic taart met lemoncurd en gekonfijte citroen

Gin-tonic taart met lemoncurd en gekonfijte citroen

Omdat mijn zoon Kevin graag een gin-tonic drinkt, wilde ik graag voor zijn 25ste verjaardag een gin-tonic taart maken. Eigenlijk hou ik zelf niet zo van gin en ook niet van tonic. Maar ik ben wel dol op lemoncurd dus…..ik dacht misschien vind ik een gin-tonic taart met lemoncurd wel lekker. Het is in ieder geval al leuk om de taart een keertje te maken!

gin-tonic taart

 

Mijn zoon vond de taart erg lekker. Ik vond hem ook heel lekker, vooral de lemoncurd. Aan de siroop moest ik even wennen, die is best heftig. Maar in combinatie met de taart toch ook heel lekker.Ben benieuwd wat jullie er van vinden. Ik ga hem zeker nog een keer maken.

Gin-tonic taart

Wat heb je nodig (12 personen):

Lemoncurdvulling

  • 300 gram kristal suiker
  • 8 eieren + 4 eidooiers
  • 250 gram blokjes roomboter (kamertemperatuur)
  • Rasp + sap van 3 citroenen & 1 limoen
  • 2 theelepels jeneverbessen
  • 4 blaadjes gelatine

Klop de eieren + eidooiers, boter, de citroenrasp + sap en de jeneverbessen door elkaar in een hittebestendige kom. Zet dan de kom op een pan met zacht kokend water. Zorg er voor dat de bodem van kom het water niet raakt. Verwarm de lemoncurd au bain-marie al roerend 8–10 min, tot de lemoncurd bindt.

Week ondertussen de 4 gelatineblaadjes 5 minuten in koud water. Knijp dan de gelatineblaadjes uit en roer ze door de lemoncurd tot ze helemaal zijn opgelost.

Zeef hierna de jeneverbessen en eventuele klontjes uit de lemoncurd. Doe de lemoncurd in een kom en dek deze af met plasticfolie. Zorg er voor dat het plasticfolie direct op de lemoncurd ligt. Hierdoor voorkom je dat er een vel ontstaat. Laat de lemoncurd vervolgens ± 2 uur afkoelen in de koelkast.

gin-tonic taart

Amandeldeegbodem

  • 50 gram fijngemalen amandelen
  • 185 gram bloem
  • 40 gram poedersuiker
  • 125 gram ijskoude blokjes roomboter
  • 1 eidooier + ½ losgeklopt ei (om te bestrijken)
  • 1 theelepel vanille extract
  • ± 2 eetlepels ijskoude tonic
  • Steunvulling
  • springvorm van 22 cm Ø

Doe de gemalen amandelen, suiker, boter en bloem in de keukenmachine en laat dit tot kruimelig beslag draaien. Al draaiende de eidooier en de vanille extract toevoegen. Voeg daarna beetje bij beetje de tonic toe, net zoveel totdat het een samenhangende deegbal wordt.

Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in. Druk het deeg over de bodem en de randen van de springvorm uit (een dikte van ± 3 mm.)

Zet de springvorm met het deeg 30 min in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. Snij eerst, voordat het deeg de oven gaat, de rand van het deeg op 3-4 cm af. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg dan een stuk bakpapier op de bodem en doe daar de steunvulling op. Bak dan het deeg voor 20 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder het bakpapier en de steunvulling en smeer de bodem in met het losgeklopte ei. Bak vervolgens de bodem nog 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Verdeel de lemoncurd over de deegbodem en laat deze vervolgens 4 uur opstijven in de koelkast.

gin-tonic taart

Gekonfijte citroenschijfjes

  • 330 gram kristalsuiker
  • 250 ml tonic
  • 2 citroenen & 1 limoen
  • 4 eetlepels gin

Hiervoor verwarmen jd in een steelpan met dikke bodem de suiker met de tonic op matig vuur. Breng het al roeren tot het kookpunt. Als alle suiker is opgelost voeg je de citroen & limoenschijfjes toe. Draai het vuur dan laag en laat het geheel 40 minuten zachtjes doorkoken. Roer de citroenschijfjes wel af en toe even om. Na de 40 minuten haal je de schijfjes eruit en leg deze op een vel bakpapier om af te koelen. Bestrooi ze even met suiker. Kook de siroop nog 5 minuten in. Laat de siroop iets afkoelen en voeg de tonic toe. Garneer de taart met de gekonfijte citroen/limoen schijfjes. Besprenkel de taart vlak voor het uitserveren even met wat siroop.

Dit artikel bevat affiliated links. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

 

Ook lekker:

Salame di cioccolato of Arretjescake Een oer-Hollands recept of een Italiaanse klassieker? De Hollandse Arretjescake en de Italiaanse salame di cioccolato bevatten dezelfde ingrediënten e...
Bûche de noël met pepermuntcreme Voor de foodblogswap van november mocht ik koken van de blog Deb’s bakery & kitchen. Tot mijn grote plezier mag ik wel zeggen, want bijna alles wa...
Zelf roomborstplaat maken Al een aantal jaar op rij heb ik geprobeerd om zelf roomborstplaat te maken. En iedere keer opnieuw mislukte dat. Maar aangezien het één van mijn favo...
Week van de zomerkoninkjes: tropische aardbeienmil... Ken je die plaatjes van die ‘over-the-top’ milkshakes die je voorbij ziet komen op Pinterest en Instagram? Waarbij de saus langs de randen van het gla...

5 Comments

  1. Wat leuk dat je dit zo zelf bedacht hebt. Zelf ben ik ook niet zo van de gin en tonic, maar ik hou wel erg van lemon curd. Maar de gin en tonic kunnen denk ik ook vrij makkelijk vervangen of weggelaten worden?

    • Dieneke van der Waal

      De taart is zeker heel goed te maken zonder de gin & tonic. De gin zit alleen door de siroop, daarin kan je gin & tonic vervangen door water. En de tonic in het beslag van de bodem door melk of water.
      Bak ze!

  2. He wat lijkt me dit verschrikkelijk lekker! Ik zag ‘m al op Insta voorbij komen. Ik ben dol op gin-tonic! Ik ga ‘m ff opslaan 😀
    FabulousHeidi recently posted…Welk kleurtype ben jij?My Profile

  3. Leuk zeg, ben verzot op lemoncurd!! Er gaan wel veel eitjes in … 🙂
    Jo’s Daughter recently posted…A Smooth(ie) ToastMy Profile

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge