Zonder pakjes en zakjes: champignonroomsaus

Zonder pakjes en zakjes: champignonroomsaus

Ik heb inmiddels al heel wat artikelen geschreven over nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Het leek me nu wel eens leuk om van veel voorkomende en populaire pakjes en zakjes de recepten op te schrijven. Zodat ook jij lekker kan koken en eten zonder teveel te betalen of een teveel aan suiker, zout of andere nutteloze ingrediënten binnen te krijgen. In dit deel van de nieuwe rubriek Zonder pakjes en zakjes: champignonroomsaus
knorr champignonroomsaus

Wat zit er eigenlijk in?

Voor een pakje champignonroomsaus van Knorr (300 ml – 3 porties ) betaal je € 1,38 en krijg je de volgende ingrediënten:

Water, champignon 12%, room 9,3%, plantaardige oliën (zonnebloemolie, palmolie), gemodificeerd maïszetmeel, zout, aardappelzetmeel, emulgator (E472e), sjalot, uien, suiker, aroma, verdikkingsmiddelen (E415, E412), champignonsapconcentraat 0,1%, gistextract.

Het meest opvallende (naast het hoofdingrediënt water…): de champignonsapconcentraat!! Van maar liefst 0,1%. Voor die lekkere volle smaak van champignons? Waarvan er maar liefst 12% van in zitten.

champignonroomsaus

Liever vers!

Nee, dan deze verse champignonroomsaus. Ietsje meer werk (maar echt niet veel!) en boordevol champignons (of andere paddestoelen naar wens). Romig, fluweelzacht en zonder toegevoegde suiker. En het is geeneens zoveel werk. Je kunt de saus ook al eerder op de dag bereiden, laten afkoelen en afgedekt wegzetten. Vlak voor serveren hoef je het dan alleen nog even op te warmen.

champignons

Champignonroomsaus

Wat heb je nodig (4-6 personen)

  • 250 ml slagroom
  • 200 ml runderbouillon (van een blokje en wat kokend water)
  • 1 sjalotje
  • 1 teen knoflook
  • 350 gram champignons (in plakken)
  • 1 eetlepel bloem
  • Bosje platte peterselie, fijngehakt (ca. 2 eetlepel)
  • Roomboter

Verhit een flink stuk roomboter in een diepe koekenpan en fruit hierin het fijngesneden sjalotje en de fijngesneden (of geperste) knoflook. Voeg de champignonplakjes toe en bak tot deze bruin en zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Voeg de bloem toe, laat even kort garen. Voeg nu de bouillon en slagroom toe en laat inkoken tot de gewenste dikte. Test nogmaals of er nog zout en peper nodig is.

Voeg voor serveren de fijngehakte peterselie toe.

Summary
recipe image
Recipe Name
Champignonroomsaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Ook lekker:

Groentechips In de Food we love box van april zaten Violet queen perupas aardappelen. En aangezien ik dit kwartaal nog de groentechips op mijn food bucketlist had ...
Zonder pakjes en zakjes: hollandaise saus Ik heb inmiddels al heel wat artikelen geschreven over nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Het leek me nu wel eens leuk om van veel voorkomen...
Hummus met koriander en limoen In een eerdere blogpost schreef ik al dat ik verzot ben op bonen! Bruine bonen, kikkererwten, linzen, ik eet ze vaak en graag. Bonduelle was zo attent...
Nutteloze pakjes en zakjes #9 Het lijkt erop dat de Nederlandse consument steeds bewuster wordt van wat hij koopt en eet. Programma's als De Keuringsdienst van Waarde en recentelij...
koken & tafelen algemeen

6 Comments

  1. Dit moet ik onthouden voor Kerst, mijn ouders zijn dol op champignon roomsaus. Dit klinkt veel beter dan het zakje. 🙂
    Lianne recently posted…Geboorte Tiramisu met vanille koekenMy Profile

  2. Champignonsaus zonder pakjes/zakjes maak ik al jaren. Veel lekkerder en uiteraard veel gezonder. Op deze manier ken ik her recept nog niet, maar lijkt me zeker het proberen waard.

  3. Dit ziet er veeeel beter uit dan zo’n saus uit een pakje. Ben dol op champignons!
    Tanja recently posted…Bladerdeeghapje kip kerrie met doperwtenMy Profile

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge