Zonder pakjes en zakjes: hollandaise saus

Zonder pakjes en zakjes: hollandaise saus

Ik heb inmiddels al heel wat artikelen geschreven over nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Het leek me nu wel eens leuk om van veel voorkomende en populaire pakjes en zakjes de recepten op te schrijven. Zodat ook jij lekker kan koken en eten zonder teveel te betalen of een teveel aan suiker, zout of andere nutteloze ingrediënten binnen te krijgen. In dit deel van de rubriek Zonder pakjes en zakjes: hollandaise saus.

eggs benedict

Hollandaise saus

Als het aspergetijd is dan zijn de zakjes niet aan te slepen. Hollandaisesaus – ook wel botersaus genoemd – smaakt nu eenmaal perfect bij deze heerlijke groente (sorry, ik lust ze dus niet….). Maar ook op een stuk gebakken zalm of een gepocheerd eitje is hollandaisesaus een heerlijke én calorierijke traktatie.

Knorr saus voor asperges

Knorr saus voor asperges

Knorr noemt haar hollandaise saus in een zakje ‘saus voor asperge’. Wel zo makkelijk voor de consument die gewoon op zoek is naar – inderdaad – die lekkere botersaus voor op de asperges. Je hoeft alleen 250 ml water en 50 gram boter toe te voegen en aan de kook te brengen. Een kind kan de was doen! Een zakje bevat 42 gram poeder, kost 0,84 cent en is goed voor ruim een kwart liter hollandaise saus.

Wat zit er eigenlijk in?

Aardappelzetmeel, palmvet, melkwei 20%, zout, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, melksuiker, maltodextrine, melkeiwitten, citroensappoeder, aroma, kaliumchloride, specerijen, fructose, sojasaus, gistextract.

Mmm, een bedenkelijk lijstje. Veel bindmiddel en suiker vooral. En wat zijn in godsnaam gehydrolyseerde plantaardige eiwitten???

En dat terwijl hollandaise saus eigenlijk voornamelijk bestaat uit ei en boter. Met een zuurtje, in de vorm van azijn of citroensap. Maak deze eenvoudige versie in de blender (of met een staafmixer met hoge mengbeker). Dan ben je net zo snel klaar als met zo’n pakje! Martha Stewart laat je zien hoe simpel het is!

Zelf hollandaise saus maken

  • 100 gram boter
  • 1 eierdooier (maat L of XL) op kamertemperatuur
  • een theelepel water
  • 1 theelepel citroensap of azijn
  • zout

Smelt 100 gram boter in een pannetje totdat het helemaal gesmolten is (let op, laat niet bruin worden). Giet de gesmolten boter in een kannetje of maatbekertje.

Doe de eidooier in de blender. Voeg het water, citroensap of azijn en zout toe. Zet de blender aan. Nu giet je, terwijl de blender rustig aan staat , heel langzaam de gesmolten boter erbij. Echt heel heel langzaam. Je ziet de saus nu rustig aan dikker worden.

Foto’s hollandaise saus: Shutterstock
Summary
recipe image
Recipe Name
hollandaise saus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Ook lekker:

Nutteloze pakjes en zakjes uit de supermarkt #11 Zo gaan er tijden voorbij dat je niets bijzonders opvalt in de supermarkt of online, en het andere moment zie je de meest vreemde producten voorbij ko...
De meest nutteloze pakjes en zakjes #10 Het heeft even geduurd, een nieuwe aflevering in deze – goed gelezen – reeks over nutteloze pakjes en zakjes. Nu de consument beter etiketten leest en...
Nutteloze pakjes en zakjes uit de supermarkt #12 De laatste aflevering uit de reeks nutteloze pakjes en zakjes was alweer van een poosje geleden (december!). Kwam ik nou zo weinig tegen in de superma...
Zonder pakjes en zakjes: Chicken tonight kerrie an... Ik heb inmiddels al heel wat artikelen geschreven over nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Het leek me nu wel eens leuk om van veel voorkomen...

6 Comments

  1. Dat ga ik ook eens proberen Anna Marie. Want in tegenstelling tot jou zijn je vader en moeder gek op asperges. Op zich vind ik zo’n zakje saus niet eens zo verkeerd, het nadeel ervan vind ik dat het in de pan redelijk vast is, maar op je bord word het gelijk heel dun.
    Frits schuster recently posted…Zonder pakjes en zakjes: hollandaise sausMy Profile

  2. Ziet er heel goed uit!!!
    Cynthia recently posted…🎀Waar vrouwen blij van worden🎀My Profile

  3. Wat ziet dit er goed uit. Ik persoonlijk hou er erg van om alles helemaal zelf te maken, dan weet je precies wat er in zit. Ik maak zelfs mijn eigen likeur! https://carrieremamma.nl/2017/05/11/home-made-likeur-uit-eigen-tuin/

    Maar vanavond ga ik denk ik ook voor de asperges!

  4. Ziet er heel goed uit, dit ga ik binnenkort eens even uitproberen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge