Zonder pakjes en zakjes: zelf appelmoes maken

Zonder pakjes en zakjes: zelf appelmoes maken

Ik heb inmiddels al heel wat artikelen geschreven over nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Het leek me nu wel eens leuk om van veel voorkomende en populaire pakjes en zakjes de recepten op te schrijven. Zodat ook jij lekker kan koken en eten zonder teveel te betalen of een teveel aan suiker, zout of andere nutteloze ingrediënten binnen te krijgen. In dit deel van de rubriek Zonder pakjes en zakjes: zelf appelmoes maken.

elstar appel voor appelmoes

Appels

Het is nu weer tijd voor de heerlijkste Hollandse appels. Zoals Elstars bijvoorbeeld. Ik kreeg een zak vol van deze heerlijke rode appels in de Verse Oogstbox herfst. Lekker om zo uit het handje te eten. Er een heerlijke appeltaart mee te bakken. Of om er het bij- of nagerecht mee te maken wat echt iedereen wel lekker vindt: appelmoes!

hak appelmoes

Appelmoes. Wat zit er eigenlijk in?

Ik moet bekennen: dat valt dus heel erg mee. Want in een gemiddeld pot appelmoes, bijvoorbeeld de Hak appelmoes extra kwaliteit, zitten de volgende ingrediënten:

Appelen, suiker, citroensapconcentraat, antioxidant (vitamine C).

Waarom dan toch zelf maken? Omdat zelf appelmoes maken gewoon lekkerder is! En omdat je heerlijk kunt variëren. En meer of minder suiker kunt toevoegen. Niet iedere appel smaakt namelijk even zoet. En niet ieder mens is een even grote zoetekauw. Onderstaand recept (je kunt het bijna geen recept noemen) is dan ook een basis recept.

Variatie

Een basis om op te variëren dus. Want wil je ‘m met brokjes en stukjes (dan heet het eigenlijk compote) of wil je een fijne moes. En je kunt er natuurlijk van alles aan toevoegen. Zoals rozijnen. Of kaneel. Of – als er geen kinderen mee-eten – een lekkere scheut rode port. Serveer koud of warm (=lekkerder!).

zelf appelmoes maken

Zelf appelmoes maken

Wat heb je nodig (4 personen)

  • Ca. 10 appels
  • Suiker naar smaak (richtlijn: twee eetlepels)
  • Zakje vanillesuiker
  • 150 ml water

Schil de appels, verwijder de klokhuis en snijd in stukjes. Breng alle ingrediënten aan de kook in een pan. Proef of er voldoende suiker in zit. Voeg eventueel naar wens meer toe. Kook de appelmoes op laag vuur in ca. 20 minuten tot alle appels zacht zijn. Roer regelmatig door. Stamp de appels naar wens fijn.

Voeg desgewenst kaneel of een kaneelstokje toe. Vervang 75 ml water door 75 ml rode port.

Summary
recipe image
Recipe Name
Zelf appelmoes maken
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Ook leuk om te lezen:

TIP: Neem een kijkje in mijn webshop voor de leukste foodgadgets, -fashion en stationary!

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen, dat vind ik echt super!

6 Comments

  1. Ja heerlijk! Ik doe er niet eens suiker in. Ik kook steeds meer zonder zakjes, op een gegeven moment vind je het gewoon vies!
    Nancy Baten recently posted…CLASSIC TWEED JACKET & FANCY FRIDAY LINKUPMy Profile

  2. Lekker! Ik maak ook het liefste zelf appelmoes. Zo moeilijk is het niet en je verwerkt ook nog eens de enkele appel die niet meer zo mooi is. En het leukst is als je ze zelf van de boom hebt geplukt!

    Zelf hou ik het meeste van een naturel recept. Het liefste met goudrenetten (en dan maar 4 stuks), met een klein beetje suiker en kaneel. Heerlijk! (Aan vanille als toevoeging had ik trouwens nog niet gedacht!)

    Josephine recently posted…Victoriaans interieur: De woonkamer
    https://www.myinnervictorian.nl/victoriaans-interieur-woonkamer/

  3. Oh ja, van die warme appelmoes. Ik vind dat toch zo heerlijk. Maar te lui om te bereiden. Dan maar hak..
    Cynthia recently posted…Geluk in eenvoud – Even terug naar de basisMy Profile

  4. toen ik het nog kon eten maakte ik het ook altijd zelf !!Heerlijk. zonder suiker maar met lekker veel kaneel 😀
    Rachel recently posted…#VLOG..Ik heb mijn angst overwonnen ….oke beetje dan maar begin is er!!My Profile

  5. Karin van Dam

    Heerlijk ik ga het van de week maken met een beetje kaneel erdoor ik ruik de lucht al helemaal

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge