Mijn ideale kerstontbijt? Scones met clotted cream!

Sinds jaar en dag eten we bij ons thuis op tweede kerstdag scones als ontbijt. Het loont zeker de moeite om een half uurtje eerder op te staan: versgebakken smaken ze het aller-, allerlekkerst! Serveer de scones met jam, lemon curd en clotted cream. 

 
Scones met clotted cream en jam
Kun je geen clotted cream vinden? Als alternatief kun je ook een mengsel van mascarpone en crème fraiche gebruiken (in een verhouding van ongeveer 2 op 1, dus op 200 ml. mascarpone 100 ml crème fraiche). 

Of je maakt ook de clotted cream gewoon zelf (wel even de dag ervoor maken)!
Homemade sconesWat heb je nodig (voor ca. 15 scones, goed voor 4 personen)

  • 350 gram cakemeel of zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram boter
  • snufje zout
  • 1,5 dl. karnemelk
  • 1 ei

Verwarm de oven voor op 190 graden. Voeg de boter het zout bij het meel. Snijd de boter met twee messen door het meel tot een kruimelige massa ontstaat. Klop het ei los en meng het door de karnemelk. Schep dit mengsel door het meel. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van ca. 1 cm. dik. Steek met een glas rondjes van 5 cm. diagonaal uit het deeg. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak de scones in de oven in ca. 12 – 14 minuten goudbruin en gaar.

Homemade clotted cream

 
Schenk 1 1/2 liter slagroom in een ondiepe ovenschaal en zet 2 uur in een voorverwarmde oven van 90 graden. Laat afkoelen en zet 24 uur in de koelkast tot er een korst op het oppervlak ontstaat.

2 Comments

  1. Super lekker ontbijtje! Wat een handige tip om zelf clotted cream te maken, die kende ik nog niet! Fijne dagen 🙂

  2. Oh wat lekker! Ik verzorg dit jaar het ontbijt niet, maar als ik dat wel zou moeten doen, zou ik deze denk ik wel maken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge