Home » Pasta all’amatriciana
Pasta all'amatriciana

Pasta all’amatriciana

Lang lang geleden, toen ik als au-pair in Rome werkte, was éen van de eerste pasta’s die ik leerde maken pasta all’amatriciana. En laatst kwam ik er achter dat het recept voor dit heerlijke gerecht geeneens op mij blog staat! Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen.

Som der delen

Zoals met veel Italiaanse gerechten is pasta all’amatriciana een eenvoudig recept die bijzonder wordt door de som der delen. Ofwel: de juiste ingrediënten! Dat zijn in dit geval guanciale, San Marzano tomaten, rode peper en Pecorino kaas. Al moet ik bekennen dat ik – in plaats van guanciale – regelmatig pancetta gebruik. Dat is nu eenmaal wat makkelijker te krijgen in Nederland. De San Marzano tomaten koop ik vers via Crisp, net als de pancetta. Maar de San Marzano in blik zijn ook prima! Met pancetta maak je ook de heerlijke pasta carbonara! Ik zag laatst dat zelfs AH blokjes pancetta verkoopt. Nu de guanciale nog.

Pasta all'amatriciana

All’Amatriciana

Het recept is afgeleid van de herders van Amatrice, een klein stadje op de grens tussen de regio’s Lazio en Abruzzo. De naam Amatriciana is daarvan afgeleid. Meestal wordt de pasta gemaakt met spaghetti, maar in Rome zijn ook bucatini gebruikelijk. Ik gebruikte linguini, gewoon omdat ik die super lekker vind. De ui is ook een toevoeging die niet in het traditionele recept hoort, maar zeker niet mis staat en in Rome vaak wordt toegevoegd.

Pasta all'amatriciana

Pasta all’amatriciana

Pasta all'amatriciana

Pasta all'amatriciana

Een heerlijke Italiaanse pasta, gemaakt met de beste ingrediënten: San Marzano tomaten, guanciale en pecorino.
Afdrukken Pin
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: pastagerecht
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

Aan de slag!

  • Ontvel de tomaten door deze in te kruizen, te overgieten met kokend water en ze na een minuut of drie af te spoelen met koud water. Het vel laat zich nu makkelijk verwijderen. Snij de tomaten in blokjes. 
  • Snijd de guanciale of pancetta in reepjes en bak deze uit in een koekenpan met de olijfolie. Neem uit de pan en bewaar in een schaaltje.
  • Snipper de ui en snijd de peper in ringetjes. Bak deze in het spekvet een paar minuten aan.
  • Voeg de blokjes gepelde tomaat toe. Breng aan de kook, doe er een scheutje witte wijn bij en laat - met het deksel op de pan - ca. 10 minuten koken.
  • Kook intussen de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Voeg het spek toe aan de tomatensaus en proef of er nog zout bij moet (de pancetta/guanciale is al vrij zout). Is de saus te dik, voeg dan wat van het kookwater van de pasta toe. Giet de pasta af en voeg toe aan de saus.
  • Verdeel over de borden en serveer met vers geraspte pecorino.
Delen op Facebook

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Pasta all'amatriciana
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*