Voedsel weggooien

Ik heb een hekel aan voedsel weggooien. Weet niet waarom , het is niet dat ik de oorlog heb meegemaakt ofzo. Nu blijkt uit onderzoek dat de gemiddelde Nederlander 50 kilo voedsel per jaar weggooit. In een gemiddeld gezin is dit dus 200 kilo (goed!) eten per jaar. In de top 3 staan rijst, pasta en brood.

boodschappen

Milieu Centraal probeert hier wat aan te doen door op hun website de bezoeker op weg te helpen met tests, apps en tips. De tips richten zich op drie belangrijke zaken: koop op maat, kook op maat en slim bewaren. Bij koop op maat moet je denken aan het maken van boodschappenlijstjes en het goed letten op de houdbaarheidsdatum. Bij koken op maat wordt geadviseerd goed af te wegen wat je nodig denkt te hebben. Albert Heijn dacht hier onlangs aan mee te helpen door – samen met het voedingscentrum – het eetmaatje te introduceren. Op zich een goed initiatief, al kun je ook je vraagtekens zetten of het milieutechnisch nou zo’n goed idee is om 1 miljoen (!) plastic bakjes het milieu binnen te brengen….

AH eetmaatje

 

Slim bewaren geeft tips om te bewaren (afdekken, invriezen etc.) en adviseert om eerst restjes op te maken en dan pas nieuwe producten te gebruiken. En laat ik daar nou het perfecte recept voor hebben! Wanneer ik restjes in mijn koelkast aantref krijg ik spontaan trek in hartige taartjes! De ideale manier om vlees, vis, kaas en groente weg te werken en heerlijk te eten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*