De zomer is het perfecte moment om te genieten van een goede barbecue. Met de juiste kruiden voeg je extra smaak toe aan je vlees, vis of groenten. Kruiden zorgen namelijk voor smaak, maar ook voor geur en kleur. Met verschillende handige combinaties kom je al een heel eind, ongeacht of je nu gedroogde of verse kruiden gebruikt. In deze blog vertellen we je er meer over.
Klassiekers die altijd van pas komen
Er zijn een aantal basiskruiden die niet mogen ontbreken bij je barbecue. Dit zijn kruiden zoals oregano, tijm en rozemarijn. Dit worden ook wel de mediterrane kruiden genoemd. Deze komen goed tot hun recht bij kip, varken of lam.
Wil je het vlees sappig houden tijdens het kruiden? Maak dan met deze kruiden een marinade door olijfolie en fijngesneden knoflook toe te voegen. Ook bij gegrilde groenten passen deze kruiden heel erg goed.
Frisse toevoegingen met munt en koriander
Niet iedereen is gek op de zware en rokerige smaken van een barbecue. Daarom kun je munt of koriander toevoegen. Dit kun je bijvoorbeeld verwerken in een marinade of in salades. Koriander past daarnaast goed bij vis of in een salsa. Deze kruiden geven een frisse twist aan je gerechten.
Een vleugje pit met chili en gember
Ben je dol op pittige gerechten? Dan zijn chili en peper een goede aanrader. Chilipeper zorgt voor een pittige smaak, dit gaat goed samen met de smaak van vlees van de barbecue. Gember zorgt juist voor een kruidige smaak die goed past bij garnalen of kip. Wil je een Aziatische marinade maken? Meng dan eens wat chilipeper, gember en wat sojasaus voor een heerlijke marinade.
Kruidenboter
Je voegt heel eenvoudig kruiden van vanbeekumspecereijen.nl aan je barbecue toe door een kruidenboter te maken. Je kunt hier alle kanten mee op. Begin met een basis van roomboter en voeg hier verschillende kruiden aan toe, zoals bieslook, knoflook en peterselie. Je kunt hier ook zeezout of citroen aan toevoegen voor een subtiele twist. Kruidenboter smeer je over je stokbrood, maar serveer je ook met een lekkere gegrilde steak.
Je kunt de boter ook goed vervangen door een olie. Zo ontstaat er een kruidenolie. Voeg tijm, rozemarijn en knoflook toe en smeer je groenten en vlees er voor het grillen mee in.
Marinades
Marinades zijn de populairste manier om kruiden te gebruiken tijdens een barbecue. Een marinade bestaat vaak uit een basis van olie en citroensap. Hier voeg je vervolgens kruiden naar wens aan toe.
Daarnaast kun je ook een rub maken. Dit is een mengsel van droge kruiden die je direct over het vlees of over de vis wrijft. Rubs bestaan vaak uit verschillende kruiden. Denk aan paprikapoeder, komijn, peper en knoflookpoeder.
Kruiden en groenten combineren
Veel mensen denken bij barbecueën direct aan vlees. Maar ook groenten mogen zeker niet ontbreken op de grill. Champignons, paprika, aubergine en courgette krijgen een lekkere smaak als je ze laat marineren in kruidenolie. Of kies juist voor een maiskolf die je combineert met wat kruidenboter. Alles is mogelijk!