Home » 5 redenen waarom goede olijfolie onmisbaar is in mijn keuken!

5 redenen waarom goede olijfolie onmisbaar is in mijn keuken!

Hallo thuiskok, gebruik jij al goede olijfolie? Elke supermarkt heeft een enorme selectie olijfolie. De ene fles is spotgoedkoop, de andere is prijzig en ziet eruit alsof ‘ie rechtstreeks van een zonovergoten Italiaanse boerderij komt. Misschien denk je: “Olie is toch gewoon olie?” Fout! Juist een goede olijfolie, en dan heb ik het over échte extra vierge, maakt het verschil tussen ‘gewoon een maaltijd’ en ‘wauw hoe heb je dit gemaakt?’

Houd je van koken en maak je graag indruk aan tafel? Dan is het tijd om die budget fles in te ruilen voor authentieke olijfolie van extra vierge kwaliteit.. Hier zijn vijf redenen waarom je écht voor topkwaliteit olijfolie moet kiezen!

goede olijfolie

1. Smaak, smaak en nog eens smaak!

Een goede olijfolie is veel meer dan alleen een vetstof. Het is een smaakmaker op zich! Een echte olijfolie extra vierge van de eerste persing zit vol geuren en smaken. Je proeft er de zon in, het gras, soms zelfs een beetje peper op het einde: die tinteling in je keel is een teken van de gezonde stofjes!

Tip: Natuurlijk gebruik je olijfolie om te bakken. Maar gebruik je beste olijfolie koud om de pure smaak te behouden. Denk aan: als dressing over een frisse salade, als finishing touch over je pasta, of simpelweg om een stukje warm, knapperig brood in te dopen met wat grof zeezout. Instant vakantie op je bord!

2. Gezondheid uit de natuur

Goede olijfolie is ontzettend gezond, en dat is geen mythe. Hij zit bomvol onverzadigde vetzuren. Dit zijn de ‘goede’ vetten die je helpen om je hart en bloedvaten gezond te houden. Een top olijfolie zit ook nog eens boordevol antioxidanten, zoals vitamine E en polyfenolen. Dit zijn superstofjes die helpen om je lichaam te beschermen.

Kies dus bewust: goedkope, geraffineerde oliën zijn vaak behandeld met hitte en chemicaliën, waardoor veel van deze gezonde stofjes verloren gaan. De dure fles is dus een investering in je gezondheid én in de smaak! Een van mijn favorieten is de olijfolie van Yakelos, die ik online bestel. 

3. Bakken? Geen probleem!

Er gaat een hardnekkig gerucht de ronde dat je niet zou mogen bakken in extra vierge olijfolie. Maar dat is niet helemaal waar. Je kunt er prima mee bakken, zolang je de olie maar niet laat walmen (roken). Dit gebeurt bij hele hoge temperaturen.

Bij bakken op middelhoge temperatuur (zoals om een uitje te fruiten of een stukje kip te bakken) is een extra vierge olijfolie perfect. Het geeft een heerlijk, subtiel smaakje mee aan je gerecht, veel lekkerder dan neutrale oliën. Zonde om die smaakloze oliën nog te gebruiken, toch?

honing-mosterd dressing

4. De perfecte basis voor dressings

Een goede olijfolie is de basis voor de meest fantastische sauzen, dressings en dips. Waar neutrale oliën vooral een gladde textuur geven, brengt een goede extra vierge olijfolie ook een rijke smaak. Door de unieke structuur en de volle smaak van de goede olijfolie krijg je in een handomdraai een prachtige emulsie: dat is het moment dat de olie en een andere vloeistof zoals azijn of citroensap perfect samenkomen. Het resultaat is een heerlijke, fluweelzachte saus.

Een van mijn favorieten: maak een simpele dressing van goede olijfolie, witte balsamicoazijn, een snufje zout en honing. Klop het krachtig. Het klinkt simpel, maar het is echt ontzettend smaakvol. Perfect voor over een salade met geitenkaas en walnoten!

5. De finishing touch van elk gerecht

Een goede olijfolie is de perfecte toevoeging voor bijna elk gerecht. Je kunt het echt bijna overal voor gebruiken. Ga je bijvoorbeeld aardappelen of groenten roosteren? Besprenkel ze dan voor het roosteren met olijfolie, zout, peper en rozemarijn. Je groenten komen goudbruin en heerlijk knapperig uit de oven, met die heerlijke Mediterrane smaak. Kook je soep? Giet dan een scheutje olijfolie over de soep net voor het serveren. De geur is verrukkelijk! En ook over gegrilde vis of vlees, net van de barbecue of uit de pan, is olijfolie de perfecte finishing touch: het geeft een prachtige glans en extra smaakboost.

Kortom, de investering in een kwalitatieve fles olijfolie is elke druppel waard. En geloof me: elke maaltijd wordt er beter door. Ben jij al overtuigd? Welke gerechten ga jij als eerste een upgrade geven met jouw goede olijfolie?

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*