Als culinair liefhebber weet je dat de juiste combinatie van voedsel en drank een wereld van verschil kan maken in je eetervaring. Vooral als het gaat om vlees, kunnen de juiste drankjes de smaak versterken en een gerecht nog beter maken. In dit artikel behandelen we verschillende soorten vlees en zetten we de verschillende soorten drankjes die je hierbij kunt serveren uiteen.
Rundvlees en rode wijn
Rundvlees en rode wijn zijn een klassieke combinatie. Het vette, rijke karakter van rundvlees wordt perfect aangevuld door de robuuste, volle smaak van rode wijn. Van een krachtige Cabernet Sauvignon tot een zijdezachte Merlot. Je kunt veel variëren als het gaat om rode wijn. Over het algemeen helpt rode wijn om de diepe smaken van rundvlees naar voren te brengen en zorgt voor een harmonieuze combinatie.
Kip en witte wijn
Kip is een veelzijdig vlees dat goed samengaat met verschillende drankjes. Maar een lichte, frisse witte wijn is vaak de beste keuze. De subtiele, zachte smaken van kip worden versterkt door de heldere, fruitige noten van witte wijn. Een Chardonnay of Pinot Grigio kan bijvoorbeeld de sappigheid van de kip benadrukken en een evenwichtige smaakcombinatie creëren. Het gaat er vooral om op welke manier de kip bereid is. Gaat het om gegrilde of gebakken kip? Dan is Chardonnay een goede keuze. Heb je de kip een finishing touch gegeven van citroen? Ga dan eerder voor een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc. Ook een lichte rode wijn is een optie voor een kruidig kipgerecht.
Varkensvlees en bier
Varkensvlees heeft een zoete, hartige smaak die goed samengaat met verschillende soorten drankjes. Je kunt voor zowel rode, witte als rosé wijn gaan. Varkensvlees kun je ook erg goed combineren met bier. Een donker bier is bijvoorbeeld perfect voor een goed gekruid stuk varkensvlees. Deze rijke smaken versterken elkaar goed. Je kunt gaan voor een fruitig biertje of een frisse rosé om de fruitige en zoete smaak van een stukje varkensvlees te versterken.
Lamsvlees en sterke drank
Lamsvlees heeft een uitgesproken, bijna wildachtige smaak die goed samengaat met verschillende soorten dranken. Denk aan een rijke rode wijn, maar ook een lichte witte wijn en zelfs sterke drank. Hierbij kun je denken aan Bourbon of Whiskey. Sommige chefs werken bij de bereiding van lamsvlees met een klein scheutje drank waardoor het lamsvlees extra vol van smaak wordt.
De juiste dranken kopen
Bij elk diner is het belangrijk om de juiste drankjes op tafel te zetten. Het maakt niet uit of het nu gaat om wijnen, bier, sterke drank of zelfs non-alcoholische opties. Het is een goede tip om je dranken online te bestellen bij groothandels zoals compliment.nl. Zo weet je zeker dat je altijd iets geschikts in huis hebt. Het belang van de juiste drank bij gerechten mag niet onderschat worden. Op die manier geef je een maaltijd net dat beetje extra en laat je alle smaken goed tot zijn recht komen.