Home » Bakken en braden met Barbie
Bakken en braden met Barbie

Bakken en braden met Barbie

In januari bezocht ik de leuke kookboekententoonstelling in Museum Meermanno in Den Haag. Daar zag ik tot mijn grote verrassing een oud kookboek liggen dat ik ook als kind heb gehad: Bakken en braden met Barbie. Ik was het boek compleet vergeten maar de voorkant riep meteen weer allerlei leuke herinneringen op. Thuisgekomen ben ik meteen online op zoek gegaan naar dit boek en vond een exemplaar bij Antiquariaat Klikspaan in Leiden. Voor slechts 3 euro was Bakken en braden met Barbie weer in mijn gelukkige bezit!

Bakken en braden met Barbie

Bakken en braden met Barbie

Bakken en braden met Barbie is een uitgave van Mattel inc. uit 1958. Het binnenwerk is zwart-wit met getekende illustraties en het boek heeft een geplastificeerde cover met kleurenfoto van Barbie in de keuken. Op de achterflap staat “Barbie geeft op een gezellige manier haar lievelingsrecepten voor feestelijke ontbijten, slaatjes, hapjes, smulschoteltjes en “happy-endings” (zo noemt Barbie haar lekkerste toetjes). Misschien wil je je Moeder eens verwennen met een van de Moederdag-recepten? Zelfs wie nog nooit in haar leven in de keuken heeft gestaan, zal zich aan Barbie’s recepten durven en willen wagen.

Binnenzijde bakken en braden met barbie

Flashbacks

Terwijl ik het boek doorlees en de recepten zie krijg ik direct flashbacks van mijn jeugd. Melk met ei en vanillesuiker, hoe vaak heb ik dat wel niet gedronken? Melk met een rauw ei inderdaad, in de jaren 70 was er nog geen salmonella…..

Maar ook de roggebrood zebra’s (een soort borrelhapjes van laagjes roggebrood en kaas crème) en de pindakaas koekjes brengen mij weer even bijna 40 jaar terug in de tijd. Leuk!!

Receptje

Deze ouderwetse macaroni-schotel uit dit boek wil ik toch even met jullie delen. Al is het maar om nog een keertje die fantastische macaroni uit je jeugd te eten. Ik weet het, behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst…..Maar proberen kan altijd toch?

Macaronischotel

 • klein blikje tomatenpuree
 • 3 eetlepels gehakte ui
 • 1/2 paprika
 • 1 eetlepel boter
 • 1/2 theelepel suiker
 • 1/2 theelepel zout
 • 4 knakworstjes
 • 1 1/2 kopje ongekookte macaroni

Snijd de paprika doormidden, haal de witte zaadjes en de steel eruit en hak de halve paprika in heel kleine stukjes. Hak de ui fijn. Doe de boter, de paprika, de ui, de tomatenpuree, zout en suiker in een pan. Breng aan de kook en laat het dan verder op een heel laag pitje 15 minuten sudderen met het deksel op de pan. Snijd de knakworstjes in stukjes en kook de macaroni zoals aangegeven op de verpakking. Doe de worstjes in de pan met saus en laat 10 minuten met de saus meesudderen. Giet de macaroni af, doe in een verwarmde schaal en giet de saus met worstje er overheen. Dien de schotel meteen op.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

11 Comments

 1. Wat geniaal dat je dit boek gewoon weer gevonden hebt, ik baal er echt van dat ik mijn eerste kookboek kwijt ben en niet meer weet hoe het heette. Er stonden heerlijke koekjes in , dat weet ik nog goed. Maakt toch wel indruk als je jong bent! Ik moest trouwens echt heel hard lachen om de Happy Endings, maar ook dat was (net als een eitje in je melk) misschien gewoon prima geaccepteerd in de seventies hahaha!

 2. Oude kookboeken zijn geweldig, veel bak en braad plezier met Barbie gewenst!

 3. Ik ben dol op oude kookboeken, vooral de manier van schrijven vind ik vaak hilarisch. Enigszins streng en soms ietwat achterhaalt, heerlijk. Super dat je een boek uit je jeugd hebt kunnen vinden voor maar 3 euro, geweldig! Heel veel kookplezier ermee 🙂

 4. Leuk dat stukje over de Barbie kookboek Anne Marie. Je moeder werd elf in het jaar dat het boekje uitkwam. Maar zelf koken was in die tijd nog niet aan de orde. Kan me ook niet herinneren of ik een Barbie heb gehad. Had wel een gewone pop.
  Wel herinner ik mij dat ik een rond pannetje had met een deksel met glas erin.
  Daar kon ik op een eenpit petroleumstel een soort cake bakken. Dat mocht ik af en toe onder leiding van mijn moeder maken. Dat vond ik fantastisch.

 5. Hoi, ik kom net in een biowinkel pindakaaskoekjes tegen, en moet meteen aan mijn vroegere barbiekookboekje denken! Ik google erop en kom jouw blog erover tegen. Wat een heerlijke nostalgie!

 6. Fanisha Salamat

  Wat geweldig! Zou je misschien get recept van de zevracake uit het boekje willen delen? Dat was mijn favoriet!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*