Home » Review ‘Aan tafel met Charles Dickens’
Aan tafel met Charles Dickens

Review ‘Aan tafel met Charles Dickens’

Ik ben al een aantal jaar groot fan van de blog ‘My Inner Victiorian‘. Josephine en ik delen een passie voor geschiedenis. En Josephine in het bijzonder voor de 19eeeuw: de Victoriaanse tijd. Ik was dan ook super blij toen ik haar pas verschenen kookboek ‘Aan tafel met Charles Dickens’ mocht ontvangen.

Aan tafel met Charles Dickens

Aan tafel met Charles Dickens

Een culinaire tijdreis staat op de achterkant te lezen. Daarvan gaat mijn hart al een stukje sneller kloppen. Josephine weet zo ontzettend veel over de 19eeeuw, en heeft voor dit boekje Charles Dickens als uitgangspunt gekozen. Iedereen kent wel een of meerdere boeken van Dickens, van A Christmas Carol tot David Copperfield. Wat minder bekend is, is dat eten vaak een verrassend grote rol speelt in zijn romans.

Charles en Catherine Dickens

De 19eeuw

In de Victoriaanse periode veranderde er veel rond hoe we ons eten produceren en bereiden. En vooral de opkomende middenklasse kon – met beperktere middelen maar voldoende creativiteit, verrassende gerechten op tafel zetten. Om vrouwen een handje te helpen, kwamen er verschillende huishoud- en kookboeken op de markt. Zelfs de vrouw van Dickens, Catherine, heeft in 1851 onder een pseudoniem het boek ‘What shall We Have For Dinner’ uitgebracht.

Aachener printen

Recepten

Josephine laat zien dat Victoriaans koken ook vandaag de dag nog prima smaakt. Je hebt er wellicht wat meer tijd voor nodig (om zelf de bouillon te trekken bijvoorbeeld). Maar je bespaart ook tijd, omdat je niet net als vroeger alles met de hand hoeft te doen. In haar boek vind je heerlijke soepen (op basis van die zelfgetrokken bouillon dus), heerlijke pastei met kip, en ook curry had – door de uitbreiding van het Britse rijk – al zijn intreden in de Victoriaans keuken gedaan.

P.S.: wist je dat Josephine ook op My happy kitchen een recept heeft gepubliceerd? Het zijn deze heerlijke Duitse Aachener printen

Desserts

Mijn motto is altijd ‘life is short, eat dessert first’. Gelukkig is er in het boek voldoende plaats gemaakt voor desserts! Van een echte Christmas Pudding tot zoete macaroni (schijnt echt lekker te zijn…). Ik wil binnenkort de sinaasappel-roompudding maken. Vandaag de dag behoorlijk eenvoudig met gelatineblaadjes. Maar in de 19eeeuw moest gelatine nog uit kalfspoten worden gekookt.

Aan tafel met Charles Dickens

Perfect cadeau

Aan tafel met Charles Dickens is klein maar fijn. Zowel qua formaat als qua prijs. En met 26 heerlijke recepten en een indrukwekkend hoeveelheid historische feitjes het ideale (feestdagen)cadeau. Aan jezelf of iedereen die geïnteresseerd is in eten en/of geschiedenis!

Ook leuk:

Burgers & BBQ bites
Kleine hartige taartjes
Back!
Recepten uit Wenen
Hollandse Happen Blond Amsterdam
Koken doe je zo!
De grote Hamersma super supermarktwijnen 2020
De wereld thuis
Burgers & BBQ bites
Kleine hartige taartjes
Back!
Recepten uit Wenen
Hollandse Happen Blond Amsterdam
Koken doe je zo!
De grote Hamersma super supermarktwijnen 2020
De wereld thuis

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*