Home » Crème fraiche maken
crème fraiche maken

Crème fraiche maken

Zelluf doen is leuk! Omdat je dan weet hoe dingen in elkaar steken. En omdat het zo lekker ambachtelijk is. En ook al lijkt het misschien onzin om zelf crème fraiche te maken terwijl je het voor een paar centen in de winkel koopt, het is ook gewoon leuk om een keer zelf te maken. Zelf crème fraiche maken doe je zo!

crème fraiche maken

Zelf maken of kopen

Ik heb dat al veel vaker gedaan, het zelf maken van een product dat ik normaal gesproken in de winkel koop. En wat ik daarna hoogst waarschijnlijk ook zal blijven doen. Zoals zelf mosterd maken. Superleuk om het proces een keer van dichtbij mee te maken. Om te weten wat er nu allemaal inzit. Maar een potje grove Limburgse mosterd kost minder dan een euro en is zo lekker, dat koop ik dus de volgende keer gewoon weer.

zelf ricotta maken

Mayonaise en ricotta

Hetzelfde geldt een beetje voor mayonaise en boter. Leuk om te doen, lekker om zelf de smaak te bepalen. Maar Zaanse mayo rules (je bent Zaanse of je bent het niet). En boter in een wikkel is toch net even wat langer houdbaar. Ook heb ik al eens zelf ricotta gemaakt. Erg lekker!

crème fraiche maken

Crème fraiche

Ik gebruik crème fraiche best vaak in de keuken. Als frissere tegenhanger van room in pastasauzen, een lekkere klodder in de soep, of als basis voor allerlei plaattaarten. Maar ook heerlijk bij de nachos of burrito’s, want lekkerder dan zure room!

crème fraiche maken

Zelf crème fraiche maken

Wat heb je nodig (halve liter):

  • ½ liter verse (ongeslagen) slagroom
  • 30 ml volle yoghurt of karnemelk (twee eetlepels)
  • Glazen pot
  • Koffiefilter of keukenpapier

Het ‘recept’ is easypeasy. Meng de yoghurt of karnemelk door de slagroom. Doe in een glazen pot (ik gebruikte een mason jar) en dek af met een koffiefilter of een stuk keukenpapier en elastiek (zodat het kan ademen).

Laat nu tenminste 24 uur op kamertemperatuur staan. Warme kamertemperatuur wel te verstaan, de melkzuurbacteriën werken het beste bij een temperatuur rond de 24-25 graden. Ik liet zelf de pot bijna 48 uur staan. Hoe langer, hoe dikker. Zet ‘m daarna in de koelkast, daar wordt de crème fraiche ook nog wat dikker. Het blijft zo’n twee weken houdbaar.

Bewaar het recept om zelf crème fraiche te maken op Pinterest:

Pinterest pin creme fraiche

Summary
recipe image
Recipe Name
Crème fraiche maken
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*