Home » Welke messen heb je nodig in de keuken?
welke messen heb je nodig

Welke messen heb je nodig in de keuken?

Toegeven: mijn keukenlades puilen uit met alle keukentools die ik nodig heb. Of denk nodig te hebben. Zesteurs, bolletjestangen, raspen, spatels, gardes maar vooral: messen. Een goed mes is het meest onmisbare gereedschap in de keuken. En voor iedere klus is er het juiste mes. Welke messen heb je nodig in de keuken?

messen slijpen

Messen slijpen

Voordat ik begin met een overzicht van onmisbare messen: geen mes werkt fijn wanneer deze niet scherp is! Goede messen gaan het langst mee wanneer je ze goed onderhoudt. Ze moeten dan ook regelmatig worden geslepen. 

Er zijn verschillende manieren om je mes te slijpen. Je kunt het natuurlijk laten doen, maar je kunt het ook prima zelf doen. Met een wetsteen, een aanzetstaal of een elektrische messenslijper, de beste messenslijper is helemaal afhankelijk van jouw voorkeur. Alle messen (en scharen!) dien je regelmatig te slijpen, met uitzondering van het broodmes (kartelmes).

welke messen heb je nodig?

Welke messen heb je nodig?

Koksmes

Wellicht wel het belangrijkste mes in de keuken: het koksmes. Ik gebruik het voor alles. Het snijden van groente, vlees of vis maar ook het hakken van kruiden. Een koksmes is zo’n 20 cm. lang. Door het grote lemmet ligt het mes lekker in de hand en kun je er zowel mee snijden als hakken. Dit mes moet altijd scherp zijn! Wist je trouwens dat de kuiltjes in het lemmet er zijn zodat de ingrediënten die je snijdt niet aan het mes blijven plakken?

Broodmes

Een broodmes is onmisbaar voor het snijden van brood. Logica hè. Maar geen ander mes snijdt zulke mooie dunne plakken van jouw vers gebakken stokbrood of ciabatta. Ik gebruik een broodmes ook om bijvoorbeeld een versgebakken taart door te snijden.

Tomatenmes

Een lichte kartel, ideaal om loeistrakke plakken tomaat mee te snijden, en ook geschikt voor wat zachter fruit.

Officemes

Waar mijn moeder vroeger voor alles een aardappelschilmesje pakte, gebruik ik het zogenoemde officemes. Een klein, licht mesje, zo’n 7 cm. lang Ideaal voor schil of fijn snijwerk. Eigenlijk is het een klein koksmes. Handig om er hier een aantal van in de keukenla te hebben! 

Welk mes is voor jou onmisbaar in de keuken? Of gebruik jij voor alles hetzelfde mes? Benieuwd naar mijn andere onmisbare keukentools?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*