Home » Zelf mosterd maken
Zelf mosterd maken

Zelf mosterd maken

En weer kan ik een receptje wegstrepen van mijn foodbucketlist. Het gaat lekker! Zelf mosterd maken stond al een poosje op de planning. En als je beseft hoe makkelijk is vraag je je eigenlijk af waarom het zo lang heeft geduurd.

Zelf maken

Sommige dingen zijn eenvoudiger om te kopen en smaken gewoon prima uit een potje of fles. Zoals bijvoorbeeld mayonaise, ketchup of mosterd. Maar zelf maken geeft voldoening, geeft inzicht in wat er allemaal bij komt kijken én geeft je de kans te variëren en zo het recept helemaal eigen te maken.

Zelf mosterd maken

Gele mosterdzaad

Voor de mosterd gebruikte ik gele mosterdzaad van Van Beekum specerijen. Makkelijk online te bestellen!

De mosterd maak je vervolgens helemaal custom made. Iets meer pit erin? Voeg wat cayennepeper toe. Honingmosterd? Schep er 1 a 2 eetlepels honing door. Of combineer eens gele en bruine mosterdzaad en maal dit tot een grove mosterd. De kurkuma kun je dan weglaten.

Van Beekum

Zelf mosterd maken

Zelf mosterd maken

Zelf mosterd maken

Maak de mosterd precies zoals jij 'm lekker vindt!
Afdrukken Pin
Gang: saus
Keuken: Frans
Bereidingstijd: 10 minuten
Rusttijd: 12 uur
Totale tijd: 12 uur 10 minuten
Porties: 1 pot van 200 ml

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • 50 gram mosterdzaad geel
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 0,5 theelepel kurkuma
  • 0,5 eetlepel honing

Aan de slag!

  • Doe het mosterdzaad samen met de azijn in een weckpot of jampot en laat dit tenminste 12 uur staan. Langer mag altijd. Bijna alle azijn is nu door de zaadjes opgenomen.
  • Doe het mengsel in de keukenmachine of blender en maal zo grof of fijn als je zelf lekker vindt (tussen de 5-10 minuten).
  • Voeg de honing toe. Voor een mooie gele kleur voeg je de kurkuma toe. Maal nog even goed door. Vind je de mosterd te dik, dan kun je eventueel nog 1 a 2 lepels water toevoegen. Wil je de mosterd zoeter? Voeg dan meer honing toe.
  • Mosterd moet altijd nog even ‘rijpen’. Wacht daarom tenminste een dag of 3 met proeven, dan pas heeft de smaak zich ontwikkeld en kun je genieten van je zelfgemaakte mosterd. Lekker bij een bitterbal of stukje oude kaas!
  • Doe in een mooi (weck)potje en klaar! De mosterd is minstens een jaar houdbaar in de koelkast.

Notities

De mosterd maak je vervolgens helemaal custom made. Iets meer pit erin? Voeg wat cayennepeper toe. Honingmosterd? Schep er 1 a 2 eetlepels honing door. Of combineer eens gele en bruine mosterdzaad en maal dit tot een grove mosterd. De kurkuma kun je dan weglaten.
Delen op Facebook

 

Voor deze blogpost heb ik artikelen toegestuurd gekregen. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.
Summary
recipe image
Recipe Name
Zelf mosterd maken
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 22 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

6 Comments

  1. Op de een of andere manier zou me dat geloof ik heel veel zelfvoldoening geven. Zelf mosterd maken. Dus dank voor de tip!

  2. Heb het Yvette van Boven een keer zien maken en dat zag er zo makkelijk uit. Jouw recept bewijst dat ook maar weer, lijkt me leuk om te maken!

  3. hoe krijg ik mosterd dikker

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*