Home » Zelf mayonaise maken

Zelf mayonaise maken

Het stond al een poosje op mijn food bucketlist: zelf mayonaise maken. Ik had dat dus echt nog nooit gedaan. En op een of andere manier leek het me super lastig. Maar na wat Youtube filmpjes te hebben bestudeerd kwam ik er al snel achter dat je twee methodes hebt. De snelle (met de staafmixer) en de langzame (zelf kloppen). En juist de snelle methode bleek – in de filmpjes althans – zo foolproof, dat moest gewoon lukken!

Zelf mayonaise maken
Zo gezegd, zo gedaan. En het mirakel gebeurde: in luttele seconde had ik zelf mayonaise gemaakt! Wat is dit leuk en gemakkelijk om te doen! En je kunt de mayonaise vervolgens zelf naar eigen smaak afmaken. Iets meer mosterd, iets meer citroensap. Wat knoflook (aioli). Ik maakte er onder andere mijn favoriete mayo van: citroen koriander mayonaise

 

Zelf mayonaise maken

 

Wat heb je nodig (basis recept)

 • 1 ei
 • 2 dl. Zonnebloemolie
 • 1 tl. Mosterd
 • 1 eetlepel citroensap
 • Zout/peper
 • Staafmixer

Het is heel belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Bewaar je normaal gesproken je eieren in de koelkast? Haal ze dan ruim tevoren er uit. Hetzelfde geldt voor de mosterd.

Doe het ei, de zonnebloemolie, mosterd en citroensap in een hoge smalle kom en zet de staafmixer erin. Je ziet al snel dat het ei en de olie begint te ‘emulgeren’. Je hebt mayonaise! Trek de staafmixer langzaam omhoog en mix tot alle olie vermengd is.

 Breng op smaak met zout en peper en maak je eigen variant met bijvoorbeeld een handje korianderblaadjes en nog wat extra citroensap!
 
Voila: zelfgemaakte mayonaise!

4 Comments

 1. Dit staat ook al een behoorlijke tijd op mijn kook-to-do lijstje maar nog nooit van gekomen. Goed idee om de staafmixer te gebruiken! Is het ook een stuk lekkerder dan 'gewone' mayonaise? Ben benieuwd 🙂

 2. Op mijn blog heb ik ook een receptje over zelf mayonaise maken. Ik maak 'm al jaren zelf (omdat ik de Nederlandse mayo niet lust) en nog nooit heb ik de ingrediënten op kamertemperatuur laten komen.
  Ik maak 'm op ongeveer dezelfde manier als jij en in al die jaren is ie slechts een enkele keer mislukt. Dus aan die kamertemperatuur zal het niet liggen, denk ik.

 3. Tja, er zijn zoveel soorten mayonaise, lekkere en minder lekkere. Ik vind de Nederlandse vaak iets te zoet. Maar als het zelf maakt heb je er uiteraard wat meer controle over!

 4. Goed om te weten, omdat het de eerste keer was heb ik veel recepten vergeleken en vrijwel overal werd benadrukt dat alles op kamertemperatuur moest zijn.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*