Home » Zelf boter maken!

Zelf boter maken!

Er is geen ingrediënt waar zoveel misverstanden over bestaan als over boter. Culi-bloggers krijgen vaak de vraag of je met de in het recept genoemde 100 gram boter roomboter bedoelt. Ja natuurlijk, wat anders? Boter rules! Het stond dan ook al lang op mijn to-cook lijstje: zelf boter maken.

zelf boter maken
Terwijl ik dit schrijf geniet ik van een speltbolletje met zelfgemaakte roomboter. Wat is het toch leuk om zelf basic ingrediënten als boter te maken! Het is helemaal niet moeilijk en het voelt zo heerlijk ‘ambachtelijk’ om hiermee in je eigen keuken aan de slag te gaan. En ik kan weer iets van mijn foodbucketlist afstrepen!

Wat heb je nodig (voor ca. 250 gram boter):

  • 500 ml room
  • Snufje keukenzout
  • fleur de sel of ander grof zeezout, verse kruiden (optioneel)


Doe de room en snufje zout naar smaak in een ruime kom van een staande mixer of keukenmachine. Mix tot een vaste gele massa (de boter) en wit vocht (de karnemelk) ontstaat.

 
Boter maken
 
Dit duurt best een tijd, dus geef niet op (10 minuten). Zeef de inhoud van de kom door een vergiet en kneed met je handen zo veel mogelijk vloeistof uit het harde vet. Het vocht kun je eventueel bewaren en gebruiken: het is de karnemelk.

Boter maken en afgieten


Doe de boter in een kom met koud water en kneed nog even door. Alle resten karnemelk moeten uit de boter verdwijnen, dan is ze beter houdbaar. Blijf het water verversen tot het niet meer troebel wordt. Droog de boterbal met keukenpapier. Doe hem in een dunne schone doek en blijf kneden tot er helemaal geen water meer uit komt.

Je kunt de boter nu zo gebruiken of op smaak brengen met fleur de sel of er kruidenboter van maken met verse kruiden.

Bewaar in een luchtdicht doosje.

2 Comments

  1. Hallo,
    Leuk om te proberen! Kan ik ook gewoon de volle melk van de boer nemen?
    mvg

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*