Home » De leukste gratis uitstapjes in de kerstvakantie
gratis uitstapjes in de kerstvakantie

De leukste gratis uitstapjes in de kerstvakantie

Vakantie is leuk en er gezellig samen op uit gaan nog leuker. Maar vaak doen dat soort uitstapjes een behoorlijke aanslag op je portemonnee. Gelukkig kun je in Nederland ook een hoop leuke dingen doen die niet zo veel geld kosten. Dit zijn de leukste gratis uitstapjes in de kerstvakantie.

Gratis uitstapjes in de kerstvakantie (of daarna)

Avonturia de Vogelkelder

In Den Haag bevindt zich Avonturia De Vogelkelder. Oorspronkelijk begonnen als dierenwinkel gespecialiseerd in vogels, inmiddels uitgegroeid tot de grootste dierenwinkel (8000 m2!) van Nederland en meer. Er zijn zo ontzettend veel dieren te zien dat het meer een kleine dierentuin lijkt. Van flamingo’s tot stokstaartjes en van gekko’s tot beverratten. De entree is gewoon gratis. Je kunt er ook lunchen of koffie met wat lekkers nemen in de brasserie en er worden dagelijks leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd, tegen een betaalbare prijs. Van goudzoeken (€ 2,95) tot vogelhuisje beschilderen (€ 3,95) of een leuke zintuigen speurtocht langs alle dieren (€ 1,95). Avonturia De Vogelkelder is 7 dagen in de week open. Zie de website voor adres en openingstijden.

gratis uitstapjes in de kerstvakantie

Vliegtuig spotten

Met ruim 450.000 vluchten per jaar is er op Schiphol altijd wel wat te zien. Vliegtuigen spotten doe je bijvoorbeeld op het panoramaterras van Schiphol vanaf waar je een prima uitzicht hebt. Ook staat er een Fokker 100 die gratis toegankelijk is. Je vindt het panoramaterras op de tweede verdieping.

Ook zijn er twee zogenaamde spottersplekken, langs de Polderbaan en de Buitenveldertbaan. Hier heb je van dichtbij super goed uitzicht op vliegtuigen die daar landen of opstijgen. Drukste is de Polderbaan, aan het einde van de IJweg. Houd voor je navigatie postcode 2141 CN aan. De Buitenveldterbaan ligt in Schiphol Oost en bereik je via de N231/Schipholdijk (postcode 1118 EL.

Beide spottersplaatsen zijn gratis toegankelijk. Bij de Polderbaan staan vaak diverse snackwagens, bij de Buitenveldertbaan zit een McDonalds.

gratis uitstapjes in de kerstvakantie

Sleetje rijden

Ligt er sneeuw? Haal dan de slee tevoorschijn en ga sleetje rijden op een van deze mooie sleeplekken:

  • Klimduin in Schoorl (51 meter hoog)
  • Tankenberg op landgoed Egheria in De Lutte, Overijssel (85 meter hoog)
  • Veluwe Transferium op de Gelderse Posbank in Rheden (hier kun je ook sleetjes huren!)
  • Utrechtse Heuvelrug, Doorn

Juttersmu-Zee-um in Zandvoort

In het gratis toegankelijke Juttersmuseum kun je zien wat strandjutters allemaal vinden op het strand. Vooral na een flinke storm! Van een mammoettand tot schoenen en van oud oorlogsmateriaal tot resten van schepen of vliegtuigen. En ook flessenpost!  Alles heeft ook een eigen verhaal en laat een stukje geschiedenis zien.

Na het museum kun je nog een fijne strandwandeling maken en opwarmen met een beker warme chocolademelk!

gratis uitstapjes- de kabouterroute

Wandel de kabouterroute

In het bos in Beek-Ubbergen is een heuse kabouterroute uitgestippeld. Tijdens deze ontdekkingstocht kunnen kinderen op zoek naar kabouters die in het bos wonen. In het kabouterboekje dat je gratis kunt downloaden staan leuke opdrachten, kleurplaat, memoryspel en kabouterliedjes om onderweg te zingen.

gratis uitstapjes in de kerstvakantie

Belevenissenbos in Lelystad

Het belevenissenbos in Lelystad is het grootste speelbos van Nederland. Meer meer dan 40 hectare en 100 avontuurlijke hindernissen. Het belevenissenbos is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en gratis toegankelijk. Sla in de water de waterattracties maar liever over of zorg voor droge kleren!

gratis uitstapjes - rondleiding yakult

Rondleiding door de Yakult Fabriek

De makers van het wereldberoemde kleine flesje Yakult (sinds 1935) bieden een gratis factory tour aan! Ze vertellen over de fascinerende geschiedenis en leiden je uitgebreid rond langs alle onderdelen van het productieproces. Het programma duurt ca. 1 ½ uur en is geschikt vanaf 12 jaar. Er is gratis koffie en thee, natuurlijk kun je ook Yakult proeven en je gaat naar huis met een goed gevulde goodiebag. Ook parkeren is gratis.

Aanmelden voor de tour: https://yakult.nl/factorytour/

Meer leuke (bijna) gratis uitstapjes zien?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*