Home » Modern koken met inductie pannen
Koken op inductie

Modern koken met inductie pannen

We kunnen er haast niet om tegenwoordig: Nederland gaat van het gas af. In steeds meer huizen, en al helemaal in nieuwbouwhuizen, is er geen gasaansluiting meer aanwezig. Modern koken met inductie pannen is dan ook voor velen de realiteit of in ieder geval de toekomst!

koken op inductie - inductie pannen

Waarom specifieke inductie pannen?

Bij het koken op inductie heb je specifieke inductie pannen nodig vanwege de manier waarop inductiekookplaten warmte genereren. Inductiekookplaten creëren een magnetisch veld onder de kookzone, dat op zijn beurt de warmte genereert in de pan. Dit betekent dat pannen gemaakt van materialen als gietijzer, roestvrijstaal en bepaalde soorten geëmailleerd staal wel geschikt zijn voor koken op inductie. Pannen van materialen zoals koper of aluminium werken meestal niet, tenzij ze een speciale inductiebodem hebben.

Inductie-adapter

Als je favoriete pannen niet geschikt zijn voor koken op inductie, kun je overwegen om een inductie-adapter te gebruiken. Dit is een speciale schijf die op de inductiekookplaat wordt geplaatst en waarop je gewone pannen kunt gebruiken. De adapter is magnetisch en fungeert als een tussenlaag tussen de inductiekookplaat en je pannen.

Vind je een inductie adapter toch te veel gedoe? Dan is het wellicht tijd te investeren in een aantal inductie pannen!

Koken op inductie

Waarom koken op inductie

Koken op inductie is veel efficiënter dan traditioneel koken op gas of elektrische kookplaten, omdat het de warmte direct in de pan genereert. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatiger verdeeld en wordt energie niet verspild.

Speciale inductie pannen zijn ontworpen om deze efficiëntie te optimaliseren. Ze zijn zo ontworpen dat ze snel kunnen opwarmen en afkoelen, zodat je meer controle hebt over de temperatuur tijdens het koken. Ideaal voor bijvoorbeeld suddergerechten of het smelten van chocolade.

Veiligheid voorop!

Daarnaast is het veiliger dan koken op gas, omdat er geen open vlam is en de kookplaat alleen heet wordt waar de pan direct contact maakt. Ook schakelt de plaat automatisch uit, wanneer er geen pan op staat. Wel zo veilig als je kleine kinderen hebt of, zoals ik, nog weleens vergeet het vuur uit te zetten….

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*